
Incertitudine. Investițiile sunt esențiale pentru creștere și un standard înalt pentru trai. Cheltuielile de capital au stagnat în cea mai mare parte a lumii între 2008-2009, din cauza taxelor tot mai mari, a valului uriaș de noi reglementări și tot mai dăunătoarelor politici ale băncilor centrale. Brexit se va adăuga la lista problemelor pe care le au Europa și Marea Britanie. De ce să îți riști banii dacă nici măcar nu știi regulile care vor guverna? O economie mondială deja încetinită va încetini și mai mult.
DEZMEMBRAREA UE. Pentru a preveni un nou război mondial, cu originea în Europa, diplomații de după cel de-Al Doilea Război Mondial s-au concentrat pe reunirea laolaltă a țărilor europene. Acest efort a avut un efect uimitor. În ciuda rivalităților dintre state, un război de-a lungul țărilor Uniunii Europene, în special între Franța și Germania, este de neconceput în zilele noastre.
Dar forțele sunt agitate încă o dată, din cauza stagnării cronice economice și din cauza valului de emigrări din est. Partidele xenofobe care au îmbolnăvit Europa înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial reprezintă și acum un risc pentru Franța, Austria, Ungaria și oriunde în altă parte. Amenințări există și pentru Germania, care nu este imună la impulsurile anti-liberale. Cea mai populară figură de acolo este un personaj din Partidul Verde. Cea de-a doua figură importantă este ministrul de externe, un socialist care a declarat că sancțiunile împotriva Rusiei pentru agresiunile sale în Crimeea și Ucraina sunt o provocare și care vrea ca Berlinul să se îndepărteze de Washington și să lucreze mai îndeaproape cu Moscova.
AMENINŢAREA AGRESIUNII CREŞTE. Cele mai apropiate și de rău augur amenințări sunt din partea Rusiei. Vladimir Putin vrea să obțină ceea ce vechea Uniune Sovietică nu a reușit: dominarea Europei. Criza existențială a Uniunii Europene, exacerbată de Brexit, a ajuns exact pe mâinile cele mai bolnave. Dezordinea Uniunii Europene îl va tenta pe Putin să subjuge statele baltice, respectiv Estonia, Letonia și Lituania sub egida protecției minorităților rusești, acolo unde nimeni nu își dorește să fie subiectul Moscovei din nou. Aceste state sunt membre NATO, iar celelalte state membre NATO sunt sub obligația NATO de a apăra și preveni orice amenințare, inclusiv să lupte împotriva oricărui asalt din partea Rusiei.
O capitulare a președintelui Obama va distruge NATO, alianța care a permis vestului să câștige Războiul Rece. Balticii se tem în mod vădit de faptul că zilele independenței lor sunt numărate. Polonia manifestă și ea semne de îngrijorare în legătură cu securitatea sa. SUA și NATO își planifică batalioanele în fiecare stat baltic și în Polonia. Niciuna din aceste măsuri nu îl va opri pe Putin.
BĂNCILE CENTRALE VOR CONTINUA POLITICILE LOR
DEFECTUOASE. Rezerva federală, Banca Central Europeană și Banca Japoniei s-au întrecut în politici de limitare a creșterii economice. Presiunea în ceea ce privește ratele și puterea de cumpărare pe termen lung au devenit distructive pentru creditare, prin restrângerea capitalului care mergea spre întreprinderile mici. Asemenea doctorilor din trecut care își lăsau pacienții să sângereze chiar dacă nu se vindecau, liderii băncilor mai sus menționați continuă practicile lor într-o manieră deloc onestă. Liberalizarea dureros de înceată a Rezervei Federale în privința ratelor de dobândă va continua. Când nu își extinde portofoliul său uriaș de obligațiuni, Fed va prelungi scadențele, ceea ce exacerbează proasta funcționare a piețelor financiare.
SUPRAVIEŢUIREA MARII BRITANII. Naționaliștii scoțieni au dat deoparte trăirile lor atunci când a fost vorba de votul pentru Brexit. Scoțienii au votat în mod copleșitor pentru rămânerea în UE, iar secesioniștii cred acum că ar putea să câștige un referendum privind independența față de Marea Britanie.
Singurul lucru bun care s-a întâmplat după Brexit a fost faptul că scoțienii au devenit mai moderați: divorțul politic poate fi la fel de dăunător și murdar ca și divorțul personal. Încă nu se știe ce se va întâmpla în Irlanda de Nord, care, de asemenea, a votat împotriva Brexit-ului