Cautare
, Contributor

|
|

Brașovul, unul din polii importanți pe segmentele de clădiri de birouri și centre comerciale moderne

Până acum câțiva ani, Brașovul, oraș situat pe locul 6 în ediția din acest an a topului „Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri”, încă nu se regăsea, din perspectivă economică.
Coresi_foto Intrarea Galbena

Declinul din perioada ce a urmat Revoluției din 1989 a făcut ca vechiul centru industrial, reprezentat în special prin activitățile de producție de pe platformele industriale mamut Tractorul și Rulmentul, să intre într-un con de umbră. Totuși, Brașovul conduce în topul județelor cu cele mai multe parcuri industriale. În ultima vreme, și segmentele office și retail cunosc o reală ascensiune, iar vechile platforme revin la viață.

În Brașov, stocul de spații de birouri este de 80.000 de metri pătrați de clasă A și B, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanță imobiliară DTZ Echinox. Cea mai mare parte a stocului este situată în Centrul Civic și pe Calea București. Cele mai mari proiecte sunt Brașov Business Park, dezvoltat de belgienii de la Ravensdale Investments, a cărui primă fază a fost finalizată în 2009 și are 24.000 de metri pătrați închiriabili și Coresi Business Park, dezvoltat de Ascenta Management pe amplasamentul fostei fabrici Tractorul, cu o suprafață de 24.300 de metri pătrați.

În iunie, Ascenta Management a anunțat demararea celei de-a doua faze a ansamblului office, ce va cuprinde două clădiri de birouri de clasă A, cu un regim mic de înălțime (parter și trei sau patru etaje), cu o suprafață totală de 18.000 de metri pătrați. Tata Technologies este primul chiriaș pentru spațiile ce vor fi livrate în trimestrul al doilea din 2016, pe o suprafață de 3.300 de metri pătrați.

În general, cererea vine, în Brașov, în special din partea companiilor din sectoarele financiar, tehnologie și telecom. Una dintre cele mai mari tranzacții de pe piața locală a fost închirierea, în 2009, unei suprafețe de 9.500 de metri pătrați în Brașov Business Park. Raiffeisen a deschis în 2012 un centru operațional într-o suprafață de 3.500 de metri pătrați din Coresi Business Park. Alte clădiri sunt Cristiana BC, Allianz Building și Actium BC.

Fosta platformă industrială Tractorul găzduiește, din martie, și un centru comercial modern, Coresi Shopping Resort, o investiție de 60 de milioane de euro edificată pe o suprafață de teren de 100 de hectare. Centrul comercial în suprafață de 45.000 de metri pătrați, aflat în portofoliul Immochan România, a înregistrat un trafic de un milion de vizitatori în prima lună de funcționare.

Așadar, în prezent, orașul de la poalele Tâmpei renaște, atât din perspectivă industrială , cât și din punct de vedere al serviciilor.

„Brașovul, un oraș cu o bogată tradiție manufacturieră și industrială, se află acum într-un plin proces de renaștere. Economia Brașovului crește cu peste 5% anual, dublul creșterii la nivel național, iar firmele brașovene, multe dintre ele parte din mari companii europene, au exporturi anuale de peste două miliarde de euro”, spune Silviu Savin, partener, Ascenta Management.

„Industria de servicii, mult timp aflată la mare distanță în urma producției industriale, este și ea în plin avânt. Talentul local, absolvenții Universității Transilvania și ai celorlalte instituții de studii superioare brașovene, prin aptitudinile lor tehnice, economice și științifice precum și prin multilingvism, reprezintă o bază largă de selecție pentru industria de servicii. Credem că toate aceste atuuri, precum și proximitatea față de București și, de ce nu, calitatea vieții într-un oraș frumos și un mediu natural deosebit, vor ajuta Brașovul să depășească într-un orizont de timp apropiat alte orașe de talie similară precum Iașiul sau Timișoara”.

Brașovul, din nou pe hartă

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii