Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

BrandVoice |
|

BrandVoice: GENESIS – Dezvoltator cu ADN 100% românesc

Genesis Development, companie controlată de antreprenorul român Liviu Tudor, a dezvoltat două parcuri de birouri de clasa A, West Gate și Novo Park, fiind, de asemenea, fondatorul primului campus privat din România, West Gate Studios.
 aboneaza-te
Stefan Tudos

Genesis Development are o experiență de peste 15 ani pe piața imobiliară din România și este cel mai mare dezvoltator român de spații de birouri. Cum apreciați evoluția pieței de birouri în tot acest timp?

Piața de birouri a evoluat foarte mult de la debutul companiei Genesis Development, de acum 15 ani și până în prezent. Asistăm, în momentul de față, la o dezvoltare dinamică a pieței de birouri, care se află într-o constantă creștere, una sănătoasă, susținută de o cerere robustă, atât în București, cât și în principalele orașe din România. Din acest punct de vedere, anul 2016 a marcat un record în București, în ceea ce privește activitatea de închiriere. Astfel, au fost tranzacționați peste 400000 mp, dintre care 300000 mp au reprezentat proiecte noi. În București, asistăm la o mai bună echilibrare a ofertei de spații de birouri pe zone, aproximativ 60% din cei aproape 600000 mp ce urmează să fie livrați în urmatorii 2 ani, fiind situați în zonele de Vest și Centru, acolo unde infrastructura este mai puțin sufocată, în comparație cu zona de Nord. Evoluții pozitive se înregistrează și pe partea investițională, în ultimii doi ani având loc tranzacții importante ale fondurilor de investiții new-entry pe piața din România, fie și în condițiile unui trend descendent al yield-ului la care se tranzacționează.

Care considerați că sunt cele mai mari riscuri în ceea ce privește dezvoltarea pieței de birouri din România și cum reușește Genesis Development să treacă peste ele?

În primul rând, sperăm că relativa instabilitate politică din ultima vreme să nu afecteze activitatea companiilor multinaționale din România, acestea fiind principalul factor de stabilitate și motor de creștere a pieței de birouri. Ne adresăm exclusiv companiilor multinaționale interesate de închirierea de suprafețe mari de birouri de clasa A. Avem în portofoliu 18 astfel de companii, care închiriază suprafețe între 2000 și 28000 mp. Riscul principal este evident legat de cerere, însă România continuă să fie o țară competitivă din punct de vedere al costurilor, lucru ce sperăm să continue. Alt risc este legat de găsirea forței de muncă calificată, aici fiecare companie având strategii diferite de abordare (programe de pregătire interne, extindere în orașe secundare etc).


Ați menționat tendința multinaționalelor de a-și reînnoi contractele pe piața de birouri din România. Ați putea să ne spuneți care este procentul acestora, cu aproximație, în cazul Genesis Development și care ar fi avantajele pe care le aveți, astfel încât chiriașii să își dorească în continuare să rămână în parcurile de birouri pe care le reprezentați?

Suntem satisfăcuți de faptul că marea majoritate a chiriașilor au ales să rămână în continuare alături de noi, prelungind contractele și extinzând suprafețele închiriate. În prezent, gradul de ocupare al celor două parcuri este aproape 100%. De exemplu, Société Générale EBS, care a extins suprafața închiriată anul acesta cu încă 4000 de mp. În anul 2012 aveau numai 2500 mp, ajungând în prezent să închirieze 12700 mp din cei 75000 mp de care parcul dispune, contractul fiind prelungit până în anul 2021. Companiile din grupul Hewlett Packard au închiriat în anul 2005 aproximativ 2000 mp în Novo Park; în prezent ocupa 28000 mp, contractul fiind prelungit pana în anul 2024, un record absolut pe piața de real estate din România. Am construit relații de colaborare similare cu Ericsson, Accenture, Luxoft, Siemens sau UniCredit BIS. Cum am reușit? Ne diferențiem de ceilalți dezvoltatori, fiind în business-ul de property. Asta înseamnă că nu dorim să vindem sau să umplem niște spații de birouri cât mai repede, urmat de un exit rapid. Dimpotrivă, după semnarea unui contract de închiriere, începem să fim atenți la toate detaliile necesare construirii unei relații cu chiriasii. Ascultăm cu atenție nevoile chiriașilor și găsim mereu cele mai potrivite soluții pentru aceștia. Nu suntem un dezvoltator speculativ, ci am pus bazele unui grup de firme integrat, cu servicii de facility management, curățenie, pază, al cărui singur scop este să ofere chiriașilor noștri servicii de cea mai înaltă calitate, în condițiile unui cost optim.

Care sunt perspectivele de viitor ale Genesis Development, în contextul actual al dezvoltării pieței de birouri din România?

În continuare, ne vom axa pe îmbunătățirea constantă a serviciilor oferite, strategia grupului nostru fiind aceea de a consolida relațiile cu chiriașii existenți și a lansa proiecte noi, numai pe bază de prelease. Investim constant în parcurile de birouri pe care le deținem, pentru a menține clădirile la cele mai înalte standarde. Totodată suntem preocupați de adăugarea de noi facilități și lucrăm la dezvoltarea comunităților celor două parcuri.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii