FacebookTwitterLinkedIn

Dr. Diana Anghel

Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iași

De ce ați ales această meserie și specialitatea pe care o practicați în prezent?

Am ales medicina din pasiune și, încă din primul an de facultate, am fost atrasă de aspectul practic al chirurgiei. Chirurgia cardiovasculară este o specialitate deosebită, care, deși are un caracter foarte tehnic și precis, este extrem de frumoasă, mai ales prin organul fascinant pe care îl tratează: inima. Este un sentiment foarte puternic când înțelegi ce responsabilitate trebuie să îți asumi în momentul în care pornești să repari o inimă cu propriile tale mâini. Intervențiile cardiovasculare sunt extrem de complexe, cu un risc vital foarte mare, în sensul că dacă faci un pas greșit, acesta devine invalidant pentru pacient.

Cum arată cariera dumneavoastră până în prezent?

În secția de Chirurgie Cardiovasculară a Institutului din Iași, lucrez din iunie 2005. Aici am fost medic rezident, am devenit medic specialist și mi-am luat doctoratul în științe medicale. Și tot aici, mi s-a oferit șansa de a preda studenților și rezidenților de chirurgie cardiacă, iar participarea în numeroasele echipe de cercetare a adăugat o dimensiune nouă pregătirii mele profesionale.

Care sunt cele mai mari realizări pe plan profesional?

Chirurgia este o specialitate foarte grea, dură, iar chirurgia cardiovasculară este și mai solicitantă. Cea mai mare realizare o consider a fi privilegiul de a putea practica această meserie în fiecare zi. Fiecare zi este o luptă, din momentul în care intri în sala de operație ești complet implicat în ceea ce faci – fizic, intelectual și emoțional. Operațiile pot prezenta multe necunoscute pe parcursul derulării lor, de aceea ai nevoie de o strategie foarte bine pusă la punct, adaptată fiecărui caz în parte. Există un mod de a gândi chirurgical, care se materializează prin flerul clinic, pe care ți-l poți forma doar stând zi de zi, multe ore pe zi, langă cineva care practică această meserie foarte bine, fără compromisuri. De aceea, oportunitatea de a lucra cu domnul Profesor Tinică și cu echipa dumnealui a fost extrem de importantă pentru mine.

Aveți vreun ritual anume, înainte de intervențiile chirurgicale pe care le realizați?

Chirurgia cardiovasculară este o muncă de echipă, de aceea alegerea echipei chirurgicale este un pas foarte important înaintea efectuării intervenției. Pe lângă aceasta, este obligatorie explorarea și pregătirea completă a pacientului și revizuirea tuturor pașilor operatori. Înainte de a intra în sala de operație trebuie să știi ce intervenție vei efectua și cum o vei face.

Ritualul constă în încercarea de a duce o viață cât mai echilibrată, fără excese de nici un fel. De obicei, în chirurgia cardiovasculară sunt foarte multe urgențe, astfel încât nu prea ai timp de nici un fel de ritual. Trebuie să iei, cât mai rapid, cea mai potrivită decizie. Cazurile au grade diferite de dificultate. Sunt unele cazuri de rutină, dar există și unele cazuri extrem de complexe, pentru care mă pregătesc din timp, citesc, mă consult cu colegii mai experimentați și, împreună, facem o echipă, pentru a obține cel mai performant rezultat.

Cum este să lucrați cu Prof. Dr. Tinică?

Profesorul Tinică este, în primul rând, un chirurg strălucit, care își practică și își iubește profesia cu pasiune. În practica clinică, are un instinct uimitor, este un technician desăvârșit, cu o capacitate de concentrare și de muncă de invidiat. El este inițiatorul Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului și are un interes deosebit pentru dezvoltarea chirurgiei cardiace pediatrice. Este un șef ultraexigent, care conduce prin puterea exemplului și care este intolerant la cele mai mici erori.

Care este mesajul unui pacient, cel mai de impact, rămas în mintea dumneavoastră?

Fiecare intervenție are particularitățile ei tehnice și, mai ales, emoționale. M-au impresionat foarte multe cazuri, dar cele din sfera pediatrică sunt înconjurate de o presiune emoțională, căreia cu greu îi poți găsi un echivalent în practica de zi cu zi. Primul caz de chirurgie congenitală la care am participat mi-a rămas în memorie. Era un băiețel de 2 ani, cu o malformație a arterelor coronare și, pentru a reuși să îl operăm, a trebuit să mă duc, personal, să îl caut la adresa din foaia de observație. Intervenția a fost spectaculoasă, pentru mine, la momentul acela. Mesajul de mulțumire al mamei și satisfacția pe care am simțit-o în momentul în care a părăsit spitalul, vindecat, știind că se va putea bucura de o viață normală, de acum încolo, nu se pot uita.