Cautare
, Contributor

Forbes.com

Servicii financiare |
|

Botswana, România, Iordania…

România se află pe locul 60 din 141 de ţări în topul Forbes privind cele mai atractive economii din perspectiva mediului de afaceri, cu o poziţie mai jos decât Botswana.
18566-Mediafax_Foto-Th_fmt.jpg

Economia românească înregistrează cele mai slabe scoruri la regimul fiscal şi inovaţie, luptând din greu cu state precum Rwanda, Oman și Botswana, toate clasate în fața României în clasamentul realizat de editorii ediției americane a revistei Forbes. Ungaria și Bulgaria sunt clasate pe locurile 46, respectiv 49, cele mai bine plasate state din Europa Centrală şi de Est fiind Estonia (22) şi Slovenia (23), care depăşesc ca atractivitate Austria (26). Polonia se găseşte pe locul 38, iar Cehia pe locul 41.

Topul a fost realizat în funcţie de 11 criterii, respectiv libertatea comerţului, libertatea monetară, drepturi de proprietate (România ocupă locul 63), inovaţie, tehnologie (58), birocraţie, protecţia investitorilor, corupţie, libertate personală (44), povară fiscală şi performanţa pieţei. Forbes a folosit în stabilirea clasamentului cercetări și rapoarte publicate de organizații precum Central Intelligence Agency, Freedom House, Heritage Foundation, Property Rights Alliance, Transparency International, Banca Mondială și Forumul Economic Mondial.

NOUA ZEELANDĂ, NUMĂRUL 1

După anul trecut s-a clasat pe poziția a doua, în 2012, Noua Zeelandă ocupă primul loc în clasamentul Forbes al celor mai bune țări pentru afaceri. Iar acest lucru s-a întâmplat datorită unui climat de afaceri mult mai transparent și stabil, care încurajează spiritul antreprenorial. Noua Zeelandă este țara cu cea mai mică valoare a PIB din Top 10 –  162 de miliarde de dolari -, dar se situează pe locul întâi în patru din cele 11 categorii examinate de Forbes, inclusiv libertatea personală și protecția investitorilor, precum și în ceea ce privește lipsa birocrației și a corupției.

Locul doi pe lista Forbes este ocupat de Danemarca, statul european câștigând puncte la capitolul tehnologie, libertatea comerțului și drepturile de proprietate. Potrivit datelor Băncii Mondiale, PIB pe cap de locuitor în Danemarca este unul dintre cele mai ridicate din lume, 59.684 dolari anul trecut; spre comparație PIB în SUA a fost de 48.442 de dolari. Ca și SUA, Danemarca se luptă să recupereze pierderile înregistrate odată cu spargerea bulei imobiliare. PIB al țării a crescut cu 1,1% anul trecut și s-a contractat cu 0,4% în cel de-al doilea trimestru al anului 2012. Cu toate acestea, profitând de un climat de afaceri prietenos, Danemarca este gata să-și revină mult mai repede decât cea mai mare parte din Europa.

Hong Kong a prins locul al treilea cu toate că economia sa este extrem de dependentă de comerțul extern. Această țară rămâne, totuși, una dintre cele mai vibrante din lume, cu o economie care a crescut cu 5% anul trecut și cu o rata a șomajului de doar 3,2%. Singapore ocupă locul 4, fiind clasată în top 20 în aproape toate cele 11 valorile măsurate de Forbes (cu excepția uneia: libertatea persoanelor). Economia din Singapore depinde în cea mai mare măsură de exporturi, în special cele de electronice și produse IT. Surplusul comercial a fost de 24% din PIB în 2011, iar economia a atins 240 de miliarde dolari, în creștere cu 4,9% față de anul precedent. În ceea ce privește Canada, aceasta a alunecat din partea de sus a clasamentului până pe locul cinci în acest an și a pierdut teren la inovare și tehnologie.

Statele Unite ocupă locul 12, iar Franţa şi Germania se plasează pe poziţiile 20, respectiv 21, după Taiwan (16) sau Chile (17). Republica Moldova ocupă locul 92, înaintea unor economii precum India (97), Ucraina (104) sau Rusia (105). Ultimele cinci țări clasate în Topul Forbes sunt Camerun, Venezuela, Zimbabwe, Ciad şi Guineea.§

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii