FacebookTwitterLinkedIn

Omul de afaceri Raul Doicescu, fondatorul companiei de construcții Bog`Art, care împlinește anul acesta un sfert de secol de existență, se află pentru a doua oară printre personajele de urmărit la început de an. Prima sa apariție în analiza realizată anual, în luna ianuarie, de către „Forbes România” a fost în 2013. Cu un an înainte, în 2012, Raul Doicescu părăsise „liga oamenilor de afaceri discreți” – adică a proprietarilor de afaceri cu apariții rare în presă -, apărând, spre surprinderea tuturor, într-un container de la șantierul clădirii Green Gate, în care a fost susținută conferința de presă prilejuită de începerea lucrărilor.

Evenimentul s-a produs la puțină vreme după ce omul de afaceri acordase un interviu în exclusivitate revistei „Forbes România”, în care explica de ce credea că Bog`Art va avea o ascensiune fulminantă în următorii câțiva ani. Iar socoteala lui Raul Doicescu s-a dovedit a fi corect calculată: cifra de afaceri a companiei sale a crescut de la 339 de milioane de lei în 2012 la 585,3 milioane de lei în 2014. Veniturile au reprezentat, de altfel, unul dintre criteriile care au propulsat Bog`Art pe locul 71 în ediția din 2015 a topului Forbes 500 al celor mai valoroase companii controlate de oameni de afaceri români; celelalte trei fiind profitul net al companiei în 2014  (patru milioane de lei, aproape dublu față de 2013), numărul mediu de angajați – 375 și capitalurile proprii, care au atins nivelul de 92 de milioane de lei.

Gala Forbes Best Office Buildings

Între timp, aparițiile lui Raul Doicescu în fața presei au avut un caracter mai select față de cea din șantierul Green Gate, una dintre acestea având loc la Gala Forbes Best Office Buildings 2015, eveniment ce a avut loc în februarie anul trecut și în cadrul căruia omul de afaceri a primit premiul pentru cel mai activ constructor de clădiri de birouri. Distincția venea în urma activității susținute a companiei Bog`Art în sectorul construcției de clădiri office – Green Gate și Unicredit Tower (prima clădire pe care omul de afaceri a construit-o în calitate de dezvoltator, vânzând-o către Unicredit, instituție bancară care, de altfel, a și finanțat edificarea building-ului din nordul Capitalei) fiind cele mai vizibile exemple. „Stocul de birouri din București intră în a doua etapă de dezvoltare, după cea din 2007-2010. Livrările de spații office se află la cel mai mare nivel din 2009 încoace. În acel an au fost livrați 350.000 de metri pătrați, în 2016 va fi același volum.”, spune Mihaela Gălățanu, head of research în cadrul companiei de consultanță imobiliară DTZ Echinox (citiți mai multe despre evoluția pieței office în 2015 și perspectivele sale în 2016 în analiza publicată la pagina 32 a revistei).

VEZI ȘI: Cum vor evolua construcţiile în următoarele trei luni?

Din perspectiva stocului însă, lucrurile nu stau la fel de bine pentru București. La sfârșitul anului trecut, în Capitală erau aproximativ 2,3 milioane de metri pătrați de spații office. Spre comparație, în Varșovia, oraș cu o populație mai mică decât a Bucureștiului (aproximativ 1,7 milioane versus 1,9 milioane de locuitori), stocul de clădiri de birouri moderne este de 4,6 milioane de metri pătrați. În Budapesta, stocul ajunge la trei milioane de metri pătrați, iar în Praga – la 3,3 milioane de metri pătrați.

16 pentru 2016

VEZI AICI CARE SUNT CELELALTE PERSONALITĂȚI CU POTENȚIAL DE A SCHIMBA MODUL ÎN CARE ARATĂ ANUL 2016

Pentru Raul Doicescu, acestea sunt vești bune: va avea în continuare de construit. Pe parcursul anului trecut, omul de afaceri nu doar că a obținut și a început noi contracte pentru construcția de clădiri de birouri – Bucharest One, ce va fi finalizată în primul trimestru al acestui an și Globalworth Campus sunt cele mai elocvente exemple; ambele clădiri, cu o suprafață cumulată pe peste 160.000 de metri pătrați, sunt dezvoltate de către Globalworth, fond de investiții condus de Ioannis Papalekas –, dar a finalizat și două centre comerciale de anvergură (Mega Mall, dezvoltat de NEPI și Coresi Shopping Resort, dezvoltat de Immochan) și a obținut contractul pentru construirea mallului Veranda din București. Nici segmentul rezidențial nu a lipsit din activitatea Bog`Art.  Toate aceste evoluții conduc, în mod firesc, la o întrebare: „Va deveni Raul Doicescu cel mai mare constructor din România?”. Răspunsul îl vom afla urmărindu-i activitatea pe parcursul anului ce abia a început.