FacebookTwitterLinkedIn

Dar de când capitalizarea totală a ajuns la șase miliarde de dolari, cât o companie mare, iar în jurul conceptului s-au construit burse și s-au trăit drame, fenomenul Bitcoin n-a mai putut fi ignorat.

Apoi a urmat etapa în care instituțiile financiare tradiționale au început să analizeze ce se întâmplă și ce au de învățat. Emitenții Visa și MasterCard, apoi băncile centrale sau comerciale din Polonia și Olanda au început să adopte tehnologia din spatele „monedei“. Iar Microsoft sau Bloomberg deschid lista companiilor care acceptă plăți în bitcoin.

Darea în plată și piața imobiliară

Pe de altă parte, guvernele s-au speriat teribil, în frunte cu, surprinzător, cel al Rusiei, unde mijloacele de plată electronice sunt cele mai răspândite de oriunde. Abia recent a apărut propunerea de a criminaliza cu totul tehnologia care face posibil bitcoin.

Și asta, chiar în condițiile în care aproape nimeni nu înțelege despre ce este vorba.

5 vești potențial proaste pentru bănci

Bitcoin se prezintă public drept monedă, ceea ce este cel mult întâmplător. Pentru cineva care nu știe prea multe despre programare și criptografie, bitcoin poate fi descris ca un registru. Numărul de rubrici este limitat, imposibil de umflat artificial sau de corectat și de aici derivă valoarea lui. Locul într-o astfel de rubrică se vinde pe piața liberă, pentru un preț stabilit liber. În sine, nu valorează aproape nimic, dar în realitate se tranzacționează – acum – undeva la 400 de dolari. Unii s-au îmbogățit când l-au cumpărat cu câțiva cenți, dar în realitate volatilitatea asta nu e un avantaj ci – dimpotrivă! – defectul său major: bitcoin nu stochează valoarea într-un mod predictibil și exact asta îi lipsește ca să fie vreodată monedă.

DECLARAȚIILE SPEAKERILOR DIN CADRUL CONFERINȚEI FORBES FUTURE INNOVATION & TECH 

Altele sunt lucrurile care îl fac interesant

Un prim lucru este anonimitatea. Toate tranzacțiile sunt publice, dar nimeni nu știe cine este titularul fiecărui bitcoin în parte. Exact ca o acțiune la purtător, cine are cheia poate folosi banii. Cu efectul advers previzibil – cine pierde cheia rămâne fără orice posibilitate, teoretică sau practică, de a accesa banii, care astfel dispar. Anonimitatea este motorul care a dus cotațiile atât de sus – bitcoin este folosit în principal pe piețele negre, de cei care vor să-și cumpere droguri sau alte bunuri și servicii ilegale. Însă nu-i atât de simplu.

Geografie pare să devină neputincioasă în fața unei posibile crize economice

Celălalt lucru este costul mic de tranzacționare. Dacă la fiecare plată în cont banca oprește 1-2-3%, în cazul bitcoin costurile sunt nule sau cu un ordin de mărime mai mici. Intermediarul nu este obligatoriu și nici nu sunt prea multe lucruri de păzit pe drum, căci criptografia se ocupă de tot.

Aproape tot, mai exact, pentru că nu rezolvă partea legată de încredere, iar banii odată dați rămân definitiv dați, fără recurs teoretic sau practic. Aceasta este alta dintre limitările majore ale bitcoin.

Din aceste două motive, deși Bitcoin are reputația de monedă, este mai degrabă un sistem de plată. Plătitorul convertește în bitcoin, face tranzacția, apoi convertește înapoi în moneda de care are nevoie. Cotația curentă contează mai puțin.

Că bitcoin a supraviețuit atâția ani, inclusiv peste câteva episoade care ar fi închis orice afacere clasică, e deja o realizare uriașă. Pe de altă parte, viitorul este destul de limpede că nu există. Chiar și tehnologic, sistemul își atinge acum limitele – confirmarea tranzacțiilor durează din ce în ce mai mult: uneori peste jumătate de oră, în condițiile în care Visa și Mastercard, procesatorii de școală veche, se bat în milisecunde.

Cum se împacă digitalizarea bancară cu dezvoltarea în zonele rurale

Un lucru rămâne însă de pe urma bitcoin, cel care le-a reținut de fapt atenția tuturor: se numește blockchain și este sistemul prin care toate tranzacțiile sunt arhivate și autentificate în mod public, fără să mai fie nevoie de un singur păstrător al informației.

Se vorbește despre moneda viitorului și dacă ea va fi tot dolarul, sau yuanul sau un coș internațional – iar răspunsul dezamăgitor este probabil niciunul. Moneda viitorului va fi socială cum este Facebook, algoritmică precum Google și anarhistă exact ca Bitcoin!