FacebookTwitterLinkedIn

Istoria pieței office moderne din Timișoara a început târziu comparativ cu Bucureștiul. În 2009, omul de afaceri Ovidiu Șandor inaugura prima clădire a City Business Center (CBC), cel dintâi ansamblu de birouri de clasă A din orașul de pe Bega. Anterior, pe terenul situat în Piața 700 fusese fabrica ModaTim. „Mutarea fabricii de confecții ModaTim era o chestiune destul de logică, având în vedere valoarea unui teren aflat în imediata apropiere a centrului Timișoarei. Întrebarea pe care mi-am adresat-o era mai degrabă dacă să dezvoltăm noi pe acest teren sau dacă ar fi mai bine să-l vindem unor dezvoltatori cu experiență care ar fi putut realiza un proiect semnificativ. Am optat în cele din urmă pentru prima opțiune”, spune Ovidiu Șandor. „Am studiat țări din regiune, apropiate nouă ca dimensiuni și dezvoltare potențială, iar ideea unui proiect office major s-a conturat a fi cea mai adecvată.”

Chiar dacă acum șase ani criza era deja prezentă în România, chiriașii nu au întârziat să apară: în Timișoara erau deja prezente mai multe companii multinaționale și exista interes și din partea unor firme care doreau să intre pe piață. Până în 2012, Ovidiu Șandor dezvoltase patru din cele cinci clădiri ale ansamblului,în suprafață de 33.000 de metri pătrați și vânduse proiectul către fondul de investiții sud-african New Europe Property Investments (NEPI), unul dintre cei mai mari jucători pe piața office și de retail din România. „Strategia CBC s-a bazat pe o dezvoltare etapizată, dar care a permis continuitatea proiectului și în perioada de criză, ceea ce a atras atenția pieței și a investitorilor. În acest context a început relația cu NEPI, prin preluarea de către ei a complexului de birouri din Timișoara, tranzacție ce a avut loc în 2012”, explică Ovidiu Șandor, care a continuat parteneriatul cu NEPI și în cadrul Proiectului The Office din Cluj-Napoca.

A cincea clădire a ansamblului City Business Center din Timișoara, proiectat de biroul de arhitectură Andreescu&Gaivoronschi, ar fi trebuit să fie deja gata, însă, în momentul în care au început săpăturile pentru fundație, constructorii au descoperit vestigii arheologice. Este vorba despre un stăvilar folosit în cadrul sistemului de apărare din jurul bastionului construit în secolul al XVIII-lea de către administraţia habsburgică. Stăvilarul, construit din cărămidă, dale de piatră şi pavat cu lemn, avea rolul de evacuare a apei din şanţul de apărare a cetăţii. Dezvoltatorul a reabilitat și reconstruit stăvilarul, în urma unui proiect aprobat de Comisia Naţională de Arheologie  şi de Comisia Naţională de Monumente și l-a inclus în ansamblul de birouri sub forma unei piațete publice. Astfel, monumentul va intra în circuitul turistic al orașului.  Noul termen de finalizare a celei de-a cincea clădiri, care va ridica suprafața totală a ansamblului închiriat în proporție de 98%  la 45.000 de metri pătrați, este vara acestui an.