FacebookTwitterLinkedIn

După 14 ani petrecuţi în cea mai mare companie de consultanță imobiliară de pe piață, Bogdan Georgescu (38 de ani) a creat un incubator de afaceri şi a angajat 15 absolvenţi de facultate. Bookster, al doilea startup al incubatorului, este un soi de bibliotecă virtuală (cu un „avatar” real în spate), de unde corporatiştii primesc direct pe birou cărţile pe care şi le doresc sau le sunt recomandate. Doi olimpici la matematică şi informatică pun acum la punct un sistem de recomandări.

Bookster atrage, de fapt, ca în povestea fluierului fermecat, cele mai bune cărţi şi le dirijează către cititorii potriviţi. Totul sub bagheta lui Bogdan, care şi-a propus să ajute oamenii să citească mai mult şi, mai ales, mai bine. Încă de când lucra la Colliers, Bogdan începuse să recomande colegilor cărţi conform nevoilor şi profilului fiecăruia. Observase un interes al lor pentru citit, însă o oarecare confuzie când era vorba de a alege o carte. Încetul cu încetul s-a format astfel ideea lui de a răspunde unei nevoi de cărţi utile cu o nouă nişă pe piaţa de beneficii. În plus, a vrut să pună capăt obiceiului de a cumpăra cărţi în funcţie de preţ, nu de subiect, oferind împrumutul ca variantă. Mai ales, că, adaugă el, „cărţile sunt cel mai scump material de finisare a unui perete. Nu e nevoie să ai o bibliotecă dacă vrei să citeşti, mai ales că la magazin nu poţi returna o carte care nu îţi place”. Bookster împrumută cărţile la un cost redus (iar abonamentul e plătit de companii) şi oferă astfel o plasă de siguranţă în plus, pentru că propune doar „cele mai bune” cărţi din categoria lor. Sistemul de selecție se bazează pe recomandări şi pe premii, încercând să elimine factorul subiectiv din ecuaţie. „Sunt cărţi renumite și premiate (Pullitzer, Booker, Nobel, National Book Award), folosite de marile universităţi din lume, recomandate de personalităţi din domeniu sau cărţi apreciate de un segment de public educat. De pildă, încercăm să evităm titlurile care au succes exclusiv la adolescenţi”, spune Bogdan Georgescu.

Pe „rafturile” site-ului Bookster sunt rari clasicii: predomină autori moderni, povești frumoase, ficţiuni cu „tâlc”, cu o anume lecţie de viaţă și cărţi de dezvoltare personală şi descoperire de sine. Bogdan vorbeşte cu entuziasm despre o carte citită vara aceasta, „Behind the Beautiful Forevers”, câștigătoare a premiului National Book Award în America în 2012, scrisă de Kathernie Boo, o câștigătoare a premiului Pulitzer, despre o comunitate din India, despre Malcolm Gladwell şi despre „The Power of Habit”, de Charles Duhigg, o carte care explică „modul în care se formează obiceiurile și cum se pot schimba acestea”. „Oamenii văd cititul ca parte din viaţa personală. De aceea cărţile care răspund unor nevoi reale şi vorbesc despre lucruri din realitatea de zi cu zi sunt mult mai atractive pentru public şi mai uşor de citit”, spune fostul consultant imobiliar. Iar dacă din ele se pot extrage şi lecţii de leadership sau negociere, cu atât mai bine.

Mai mult de jumătate din cărţile din Bookster sunt în limba engleză, fiind aduse din SUA şi Marea Britanie, deoarece e vorba de noi apariţii, care nu au fost încă traduse în română. Nu lipsesc nici cele mai multe titluri de calitate traduse la noi. Site-ul oferă şi variante pentru cei care nu au mult timp la dispoziţie: articole sau filmuleţe de tipul TED pe diverse teme.

Proiectul Bookster a început anul acesta cu trei angajaţi, iar acum are doisprezece. Cu toţii fac la prânz o pauză de citit, pentru a nu uita că au pornit afacerea din pasiune pentru cărţi, iar „seara trebuie rugaţi să plece acasă”. Iulia, cea care conduce departamentul de conţinut şi se ocupă cu strategia și selecția titlurilor este, ca şi Bogdan, o tânără aflată în „downshifting”, fostă avocată specializată în drepturi de autor şi autoarea unui blog de recenzii de cărți.

Bogdan Georgescu a investit până acum în dezvoltarea afacerii peste 200.000 de euro iar pentru anul viitor bugetul este aproape dublu. Biblioteca are deja la peste 1.500 de cărţi iar până la sfârșitul anului viitor ar trebui să ajungă la 20.000 de titluri. Afacerea este încă pe minus şi va fi până când va atinge 15.000 de abonaţi, ceea ce Bogdan estimează că se va întâmpla la sfârşitul lui 2014. „Vreau să am un impact şi să ajut oamenii, însă sper că vom reuși să facem o afacere sustenabilă și din punct de vedere financiar”, adaugă el.  Deocamdată, salariile  îl costă mai mult decât achiziţia cărţilor, însă şi-a propus să inverseze curând situaţia. Acum Bookster lucrează deja cu opt companii –  cei mai recenți clienți intrați într-un program pilot fiind Banca Transilvania și ING –  şi are aproape 500 de „booksteri”. “În momentul de față suntem în discuții avansate cu câteva companii mari și sperăm ca înainte de Crăciun să ajutăm cel puțin 3.000 de “booksteri” să descopere povești magice care le vor schimba viața”, spune el.

Abonamentul la serviciul recomandări și livrări oferit de Bookster este disponibil doar pentru companii şi costă între 3-5 euro de persoană, în funcție de mărimea companiei și numărul de angajați care primesc abonament, dar biblioteca este deschisă şi publicului în forma ei fizică.