FacebookTwitterLinkedIn

La finele anului trecut, stocul clădirilor de birouri moderne din zona Piața Presei Libere era de 174.886 de metri păLtrați, față de 136.000 mp cu un an mai devreme, aici fiind concentrate aproximativ 7% din clădirile de birouri moderne din București, arată datele furnizate de Knight Frank România. De asemenea, rata de neocupare din zonă este de aproximativ 6%, iar chiriașii plătesc între 14 și 16 euro/mp.

Un alt aspect care denotă interesul tot mai accentuat față de acest hub este dat de cererea netă de spații de birouri. Zona Expoziției a atras aproape 15% din cererea totală de spații de birouri înregistrată anul trecut în București, intrând astfel în top 5 zone preferate de companii pentru a-și localiza birourile, la foarte mică distanță de Centru-Vest, zona cu cea mai mare dinamică din ultimii 3-4 ani, potrivit companiei de consultanță imobiliară JLL.

În plus, în ultimii ani Piața Presei Libere a fost atent analizată și a devenit tot mai interesantă pentru investitori. În mod particular, zona Expoziției i-a atras ca un magnet pe unii dintre cei mai importanți afaceriști din România precum Ion Țiriac, George Copos, Alin Niculae sau Dan Șucu, care deja și-au manifestat dorința sau au început să dezvolte aici proiecte rezidențiale sau de birouri. Lor li se adaugă investitori externi importanți precum Portland Trust, Atenor sau GTC.

Când vine vorba de investitori români interesați de acest hub nu putem să facem abstracție de Iulian Dascălu, fondatorul Iulius Group, companie de numele căreia se leagă unele dintre cele mai mari investiții imobiliare din țară. Omul de afaceri din Iași poate face istorie în acest an dacă va dezvolta proiectul de la Romexpo, care ar putea fi cea mai importantă dezvoltare imobiliară din țară. Potrivit surselor din piață, proiectul planificat la Romexpo de Dascălu și de Camera de Comerț și Industrie a României, va integra centrul expozițional și va avea 14 clădiri de birouri noi, alături de alte servicii conexe unui proiect mixt. Proiectul este evaluat la 2 miliarde de euro, iar pe lângă clădirile de birouri va integra locuinţe, un centru comercial, o piaţă pentru producătorii locali și un hotel.

De altfel, Iulian Dascălu susținea recent că Bucureștiul are nevoie de un proiect emblematic, care să se ridice peste nivelul a tot ceea ce s-a construit până acum. „Bucureștiul are nevoie de un proiect steag, peste tot ceea ce este în România, un proiect steag pentru Europa. Cred că este un moment bun să fie adus un proiect important în București. Ne uităm numai la proiecte mixte. Dacă dezvoltăm o simplă clădire de birouri, nu aducem valoare adăugată. Clădiri de birouri și galerii comerciale individuale sunt destule. Noi pe rezidențial nu suntem prezenți din același motiv, iar în București sunt 1-2 dezvoltatori buni pe segmentul de rezidențial. Sigur că se poate mai mult. Noi nu venim cu proiecte care nu aduc un plus orașului. Birouri sunt în București, e plin de birouri. Pentru o capitală europeană nu este suficient. Dacă ne uităm la alte capitale din regiune, precum Budapesta sau Praga, acolo sunt proiecte mult mai bune și complexe. Bucureștiul este într-o perioadă în care se pot consolida sume care să aducă un proiect foarte mare. Ne ducem acolo unde suntem convinși că vom avea cel mai bun proiect și unde suntem bine primiți”, declara fondatorul și președintele companiei Iulius în urmă cu câteva luni.

Una dintre cele mai reprezentative clădiri din zonă este Bucharest Business Park (BBP) – clădirea cu cal, așa cum a devenit cunoscut ansamblul office datorită sculpturii din fața sa. Aceasta a inaugurat hub-ul office Piața Presei Libere, fiind dezvoltată de Portland Trust după ce a vândut Opera Center. Complexul, finalizat în 2005, a fost vândut către austriecii de la CA Immo pentru suma de 62 de milioane de euro. Doi ani mai târziu, peisajul office al zonei era completat de S-Park, ansamblu office dezvoltat de compania Primavera Development, controlată de familiile Tănăsoiu și Bițoiu. Complexul a fost vândut către austriecii de la Immofinanz, pentru suma de 90 de milioane de euro, în condițiile unei investiții estimate la 60 de milioane de euro. La un deceniu de la finalizarea S-Park, ansamblul office a trecut printr-o transformare a spațiilor comune interioare și exterioare, potrivit conceptului myhive.

Revenind la istoria hub-ului Piața Presei Libere, în 2009, GTC România, în parteneriat cu Bluehouse Capital, inaugura City Gate, ansamblu compus din două turnuri office. Bluehouse a vândut partea sa din clădire către GTC, în ianuarie 2016. Terenul pe care au fost edificate cele două clădiri ale City Gate a fost achiziționat în 2006. În 2012, era inaugurat Unicredit Tower, în care instituția financiară și-a mutat sediul central. „UniCredit Tower este investiția firmei Bog´Art, pe terenul companiei noastre și acolo vor sta timp de 10 ani, cu chirie, cei de la UniCredit Țiriac Bank, care au şi finanţat construcţia”, explica, în 2012, Raul Doicescu, proprietarul firmei Bog ´Art. În 2014, în decembrie, clădirea a devenit proprietatea fondului de investiții Globalworth. Suma de vânzare a fost de aproximativ 43 de milioane de euro.

Unul dintre cele mai mari proiecte din zonă este Ana Tower, dezvoltat de Ana Holding, companie controlată de George Copos. Clădirea are 24 de etaje, peste 110 de metri înălțime și o suprafață închiriabilă de 43.700 mp. Investiția pentru dezvoltarea imobilului office a fost de circa 60 milioane de euro, iar PwC a închiriat deja un sfert din clădirea care ar urma să fie dată în folosință în acest an. Tot în zona Expoziției, Portland Trust a inaugurat anul trecut Expo Business Park, cu o suprafață închiriabilă de 38.000 de mp. Începând cu toamna anului trecut, și-a mutat operațiunile în Blue Rose Office Park, dezvoltat de Portland Trust.

Clădiri reprezentative

Ana Tower

Dezvoltator: Ana Holding

Proprietar actual: Ana Holding

Suprafață: 41.000 m.p.

An finalizare: *2020

City Gate

Dezvoltator: GTC/ Bluehouse Capital

Proprietar actual: GTC

Suprafață: 45.000 m.p.

An finalizare: 2009

S-Park

Dezvoltator: Primavera Development

Proprietar actual: Immofinanz

Suprafață închiriabilă: 34.186 m.p.

An finalizare: 2007

UniCredit Tower

Dezvoltator: Bog´Art

Proprietar actual: Globalworth

Suprafață defășurată: 24.620 m.p.

An finalizare: 2012

Expo Business Park

Dezvoltator: Portland Trust

Proprietar actual: Portland Trust

Suprafață defășurată: 38.000 m.p.

An finalizare: 2019