Cautare
, Forbes Staff

Imobiliare |
|

Best Office Hubs 2020: Toți ochii pe Centru

Dezvoltarea hub-ului office Centru nu a fost una spectaculoasă, însă zona a recuperat din handicap și a urcat în topul preferințelor companiilor.
082 dosarBOH 04 Centru_1

Dezvoltările pe segmentul office din zona centrală a Capitalei au avansat greu, în pofida faptului că de acest hub se leagă începuturile pieței office din România, aici fiind construită una dintre primele clădiri de birouri moderne din țară. Este vorba de Bucharest Financial Plazza, poziționată pe Calea Victoriei, în apropiere de sediul CEC Bank, care a fost finalizată în 1997. Imobilul rămas în memoria publicului drept clădirea Bancorex, deși a fost unul dintre sediile BCR, n-a fost un catalizator de noi spații. Anul trecut, BCR a scos la vânzare clădirea Bucharest Financial Plazza, față de imobil manifestându-și interesul israelienii de la Hagag. Clădirea are o suprafaţă de 26.300 de metri pătraţi închiriabili şi este evaluată la peste 45 de milioane de euro. Ulterior, abia în 2012, austriecii de la S+B Gruppe au inaugurat Magheru One, clădire cu o arhitectură tipică perioadei interbelice.

Totodată, discretul Radu Dimofte, unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din România, a investit, prin intermediul Wellkept Imobiliare, într-un proiect de birouri de tip boutique, Bălcescu 17A, situat în imediata apropiere a Pieței Universității.

În ultimii ani, Centrul Bucureștiului a recuperat, încet dar sigur, decalajul față de zonele mai dezvoltate și a devenit tot mai atractiv pentru companiile prezente pe piața locală. Acest trend se va menține și în perioada următoare, mai ales dacă ținem cont de faptul că zona este traversată de principalele mijloace de transport în comun, criteriu esențial pentru dezvoltarea clădirilor de birouri. Stocul clădirilor de birouri moderne din zona Centru era, la sfârșitul anului 2019, de aproximativ 325.000 de mp, având o rată de neocupare de 2% și o valoare a chiriilor cuprinsă între 15-17 euro/mp, potrivit datelor KFR.

Dacă ne uităm la cifrele altor consultanți, sesizăm diferențe semnificative. CBRE Research apreciază că stocul din zonă este de peste 517.000 de mp, cu o rată de neocupare de 7,2%, chiriașii plătind 16 euro/mp pentru birouri în Centru. În schimb, JLL România estimează stocul de birouri din Centru la puțin peste 200.000 de mp și o rată de neocupare de 2,3%.

Că hub-ul office Centru este o zonă aflată la mare căutare nu este o supriză, iar cifrele scot în evidență acest lucru. La nivelul anului trecut, potrivit JLL, Centrul a fost a doua cea mai căutată zonă din Capitală, atrăgând 15,1% din cererea totală de spații de birouri înregistrată anul trecut în București, echivalentul a 58.634 de mp.

În, plus, în zona de Centru a Bucureștiului este amplasată și una dintre cele mai înalte clădiri de birouri moderne din București, Unirii View, aceasta fiind inaugurată la sfârșitul lunii septembrie a anului 2018, în urma unei investiții de circa 33 de milioane de euro. Unirii View este amplasată pe Bulevardul Corneliu Coposu, are o înălțime de 73 de metri și 19 etaje. Dezvoltat de către investitorul belgian Yves Weerts, Unirii View cuprinde o suprafață totală de 26.182 de metri pătrați, din care suprafață închiriabilă este de aproximativ 17.777 de metri pătrați, având deja certificarea BREEAM Excellent.

Dacă zona de Nord a Capitalei a fost cea mai atractivă în ultimul deceniu pentru dezvoltatori, în prezent zonele din Centrul și Sudul Bucureștiului au început să prezinte tot mai mult interes, aici dezvoltându-se unele dintre cele mai impresionante ansambluri de birouri. Un exemplu concludent în acest sens este dat de zona Timpuri Noi, unde Vastint a dezvoltat Timpuri Noi Square.

Un alt proiect important livrat recent în centrul Bucureștiului este Day Tower. Această clădire este situată lângă Tribunalul București și are o suprafață închiriabilă de 12.000 de metri pătrați, distribuită pe nouă etaje, fiind construită de Day Group. Prin poziționarea sa, Day Tower intră în competiție directă cu alte clădiri de birouri din zonă, precum Unirii View sau ansamblul dezvoltat în zona Timpuri Noi. În Day Tower, chiria este cuprinsă între 14-15 euro/ mp, sub media zonei. Majoritatea clienților clădirii provin din sectorul IT.

De asemenea, în zonă există și alte proiecte aflate în curs de finalizare sau predate recent. Printre acestea se numără Mihai Eminescu Offices, dezvoltat de Akcent Development, cu o suprafață închiriabilă de 4.000 de mp. Tot Akcent Development dezvoltă proiectul Mendeleev 5 din zona Piața Romană, care va avea o suprafață închiriabilă de 4.000 de mp. Și Primavera Development dezvoltă proiectul Splay, care va avea o suprafață închiriabilă de 2.000 de mp.

Clădiri reprezentative

 

Unirii View

Dezvoltator: Unirii View SRL, parte a Weerts Group SA (Belgia)

Proprietar actual: Unirii View SRL

Suprafață: 17.777 mp

An finalizare: 2018

 

Day Tower

Dezvoltator: Day Group

Proprietar actual: Day Group

Suprafață: 12.000 mp

An finalizare: 2018

 

Magheru One

Dezvoltator: S+B Gruppe

Proprietar actual: S+B Gruppe

Suprafață: 2.750 mp

An finalizare: 2012

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii