FacebookTwitterLinkedIn

Stocul din hub-ul office Sud nu s-a schimbat pe parcursul ultimului an, fiind tot de aproape 47.800 de metri pătrați și una dintre cele mai puțin dezvoltate zone din Capitală pe segmentul clădirilor de birouri moderne. De asemenea, zona stă foarte prost și la capitolele rată de neocupare, care este de 23,7%, sau chirii, care sunt cele mai scăzute din București, de numai 10 euro/mp pe lună.

Pe de altă parte, zona de Sud oferă câteva semnale optimiste. Succesul proiectului Timpuri Noi Square pare a fi un deschizător de drumuri pentru această zonă, astfel că vor fi dezvoltate din ce în mai multe proiecte de birouri și în zona de Sud, cu precădere în zona de Centru-Sud.

După succesul zonei Timpuri noi, la numai o stație de metrou distanță, în zona Tineretului, au început deja lucrările la un alt proiect de birouri de anvergură. Forte Partners a demarat construcția unui ansamblu mixt, birouri și locuințe, în zona de Centru-Sud a Bucureștiului, pe un teren de 18 hectare, aflat lângă fabrica de ciorapi Adesgo (Calea Șerban Vodă, lângă intersecția cu Dimitrie Cantemir), vizavi de Parcul Tineretului și în apropierea Colegiului Național Gheorghe Șincai. Compania fondată de oamenii de afaceri Geo Mărgescu și Johny Jabra acționează prin firma Șerban Vodă Development Plaza. U-Center (Șerban Vodă Offices) va avea o suprafață închiriabilă de 30.000 de mp, fiind unul dintre cele mai importante proiecte de birouri care vor fi dezvoltate în Capitală. Acest proiect ar urma să fie finalizat în anul 2022.

Anterior acestor două dezvoltări, spațiul de birouri din Sudul Bucureștiului era compus din doar două proiecte. City Offices a apărut prin reconvertirea centrului comercial City Mall, după ce a fost cumpărat de către Globalworth, dispunând de o suprafață totală închiriabilă de aproape 36.000 de metri pătrați și 882 de locuri de parcare. Cel de-al doilea proiect din Sud era proiectul Sun Offices, dezvoltat de austriecii de la S Immo, care au ridicat și mallul Sun Plaza, situat lângă clădirea de birouri.

În restul zonei de Sud a Capitalei încă nu a îndrăznit niciun dezvoltator imobiliar să se aventureze și este puțin probabil să o facă în perioada imediat următoare.

Clădiri reprezentative

Oregon Park

Dezvoltator imobiliar: Portland Trust

Proprietar actual: Lion’s Head Investments

Suprafață: 70.000 de mp

An finalizare: 2015-2018

Swan Office Park

Dezvoltator: Swan Property

Proprietar actual: Smartown Investments

Suprafață: 30.000 mp

An finalizare: 2011