Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Imobiliare |
|

Best Office Hubs 2020: Speranța Moldovei

Dezvoltatorul controlat de Iulian Dascălu a fost unul dintre principalii artizani ai evoluției pieței office din Iași, iar planurile omului de afaceri pentru Capitala Moldovei nu se opresc aici.  
102 dosarBOH 10 Iasi

Pe parcursul ultimilor ani, Iașiul a ocupat poziții în a doua jumătate a clasamentului Forbes Best Office Hubs, stagnarea acestuia fiind cauzată, în principal, de puținele spații de birouri livrate în ultima perioadă. La finele trimestrului trei al anului trecut, stocul de clădiri de birouri moderne din Iași era de 191.000 de mp, rata de neocupare era de 5,8%, iar chiriile se situau la o valoare de 14 euro/ mp pe lună, conform datelor furnizate de CBRE Research.

În același timp, potrivit companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, stocul de birouri moderne din Capitala Moldovei era, la finele celui de-al treilea trimestru din 2019, de 185.000 de mp, în creștere cu numai 5.000 de mp față de aceeași perioadă a anului 2018. Rata de neocupare a fost una relativ scăzută, de 3%, iar chiriile pot ajunge până la 15 euro/mp pe lună.

Cu toate acestea, stocul office din Iași aproape că s-a dublat pe parcursul ultimilor șapte ani, plecând de la un stoc de puțin peste 100.000 de mp în 2013. Această evoluție s-a datorat, în cea mai mare parte, Grupului Iulius, companie controlată de omul de afaceri Iulian Dascălu, a cărui avere este estimată la 1,2 miliarde de lei, potrivit ediției din 2019 a Forbes 500.  Prin intermediul companiei Iulius, Dascălu a reușit să schimbe fața Iașiului, ansamblul mixt Palas Iași devenind una dintre cele mai importante reușite din CV-ul omului de afaceri.

Numai în anul 2016 Iulius Grup a livrat două dintre cele mai mari clădiri de birouri moderne din Iași (UBC 5 și UBC 6), care cumulează 24.000 de mp. Prima clădire din UBC Iași a fost inaugurată în 2010, iar de atunci și până în prezent, acest ansamblu a ajuns la șase clădiri complet operaționale, care fac parte din proiectul multifuncțional Palas, poziționat în apropiere de Palatul Culturii.

Aici își au sediul peste 50 de companii, naționale și multinaționale, pentru care lucrează aproximativ 6.000 de angajați. Oamenii care lucrează în cele şase clădiri UBC beneficiază de acces facil la o varietate de servicii în interiorul ansamblului Palas, precum parcare subterană, spații de recreere, parc și discounturi la food court, restaurante, cafenele şi magazine, în baza programului „Card Partener”. Iulian Dascălu i-a convins și pe cei de la Amazon să se mute aici, mai exact, în UBC 5, unde gigantul retailului online a închiriat o suprafață de 13.000 metri pătrați. Amazon are, de mai mulți ani, un birou de dezvoltare IT la Iași, pentru care lucrează 400 de persoane, iar compania are în plan extinderea activităților locale.

Iar planurile lui Iulian Dascălu pentru orașul celor șapte coline nu se opresc aici, după cum afirmă chiar omul de afaceri. Nici nu avea cum să nu fie așa, ținând cont de istoricul omului de afaceri din Iași, care își anunța recent planurile pentru proiectul Palas Iași.

„Mai avem câteva proiecte de extindere pentru Palas Iași. Strategia Iulius va viza, în continuare, o consolidare a proiectelor existente, atât în Timișoara, cât și în Iași, unde trebuie neapărat să mai construim 100.000 mp de spații de birouri, întrucât Iașiul, ca oraș universitar, crește foarte mult și există o cerere foarte ridicată în piață. Pe lângă spații de birouri vom adăuga și o zonă de parc și conexiuni noi cu arterele din oraș. Așteptăm încă să strângem toate opiniile și să îi oferim forma finală. Este mai dificil deoarece constituie o zonă istorică”, declara Iulian Dascălu în urmă cu câteva luni.

Clădiri reprezentative

 

UBC Palas Iași – 6 clădiri

Dezvoltator: Iulius Management Center

Proprietar actual: Iulius Management Center

Suprafață închiriabilă: 67.000 mp

An finalizare: 2010 – 2017

 

Moldova Business Center

Dezvoltator: East Balkan Properties

Proprietar actual: Gheorghe Iaciu

Suprafața închiriabilă: 11.500 mp

An finalizare: 2014

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii