Cautare
, Forbes Staff

Imobiliare |
|

Best Office Hubs 2020: Pe radarul investitorilor

Dezvoltarea economică a Clujului nu avea cum să nu producă efecte și pe piața office, orașul de pe Someș consolidându-și poziția de cel mai important hub regional pentru clădirile de birouri.  
086 dosarBOH 05 Cluj-Napoca_1

Cluj-Napoca și-a consolidat poziția de cea mai importantă piață office din afara Bucureștiului, iar în 2019 tranzacțiile imobiliare au atins apogeul în orașul transilvănean. Dezvoltarea sectorului IT și pregătirea ridicată a angajaților din acest domeniu, precum și dezvoltarea economică a orașului sunt principalele motive pentru care companiile au devenit interesate de un spațiu de birouri în Cluj-Napoca, respectiv pentru care dezvoltatorii s-au apucat să realizeze clădiri din beton și sticlă.

Stocul de clădiri de birouri moderne din Cluj-Napoca era, la sfârșitul trimestrului al treilea din 2019, de 309.000 de metri pătrați, cu o rată de neocupare de 7,2% și cu chirii de 15 euro/mp, potrivit CBRE Research. Stocul de clădiri de birouri a crescut cu aproximativ 31.000 de mp în 2019, iar în acest an ar urma să fie livrate noi proiecte, printre care Record Park (11.500 de mp, dezvoltat de Speedwell) sau faza a treia din Cluj Business Center (8.700 de mp, dezvoltat de Felinvest). Dacă la nivelul anului 2013, stocul de birouri din Cluj-Napoca era de aproximativ 150.000 de mp, în prezent stocul de clădiri de birouri moderne a ajuns să se dubleze. Pe de altă parte, potrivit evaluărilor firmei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, stocul de birouri din Cluj se ridică la 330.000 de metri pătrați, iar valoarea chiriilor atinge 15 euro/mp.

În plus, sectorul de birouri din Cluj-Napoca a fost în 2019 și pe radarul investitorilor, atingând un apogeu pentru piața office din orașul de pe Someș. Volumul investițiilor imobiliare din România în anul 2019 a depășit borna de un miliard de euro, totalizând aproximativ 1,06 miliarde de euro, în creștere cu 7% față de nivelul înregistrat în 2018, fiind pentru prima dată în ultimii cinci ani când se depășește acest prag, arată datele CBRE. Așadar, din valoarea totală de peste 1 miliard de euro, aproape o cincime a fost adjudecată de tranzacțiile din Cluj-Napoca. În orașul de pe Someș a fost consemnată cea mai mare tranzacție de real-estate din afara Bucureștiului, după vânzarea proiectului The Office de către NEPI Rockastle și Ovidiu Șandor către frații Pavăl, fondatorii Dedeman, într-o tranzacție estimată la 130 de milioane de euro.

A doua cea mai mare tranzacție din Cluj-Napoca, în valoare de 40 de milioane de euro, l-a avut ca protagonist pe fostul premier al Republicii Moldova Ion Sturza. Acesta a vândut prin intermediul Fribourg Development, divizia de real estate a fondului de investiţii Fribourg Capital, proiectul Liberty Technology Park către americanii de la White Star Real Estate şi un fond de investiţii al unei universităţi din SUA. De asemenea, grupul de firme Hexagon, controlat de Florin Mariş şi Raul Ciurtin, a semnat un acord de peste 30 de milioane de euro pentru vânzarea unui portofoliu de clădiri de birouri din Cluj-Napoca – Vivido Business Center, Advancity Business Center şi Cube Office către Ideal Projects Services, firmă controlată de mai mulţi oameni de afaceri clujeni. Întregul portofoliu are o suprafaţă totală de aproximativ 20.000 mp, având chiriaşi precum Porsche Engineering, Bosch sau Metro Systems.

De altfel, proiectele de birouri care au făcut obiectul celor mai mari tranzacții din Cluj-Napoca sunt și cele mai reprezentative pentru oraș. The Office, situat într-o zonă centrală, s-a conturat ca noul pol de afaceri al municipiului Cluj-Napoca. Din proiecul realizat de dezvoltatorul Mulberry Development, companie controlată de timișoreanul Ovidiu Șandor, și NEPI Rockcastle, deținut în prezent de Dedeman, ultimul imobil, cu o suprafață de aproximativ 17.000 metri pătrați, a fost finalizat în 2017. Printre chiriașii The Office se numără 3Pillar Global, Betfair, Bombardier, Bosch, Corporate Office Solutions (COS), companiile din Big4 Deloitte și Ernst&Young, HP, Leoni, Lohika Systems, National Instruments, Wolters Kluwer, Yardi, Yonder. Evaluarea în vederea certificării ansamblului The Office a început în 2013, faza I devenind, la momentul respectiv, primul proiect din afara Capitalei care obținea nivelul de certificare BREEAM Excellent. Liberty Technology Park este și el reprezentativ pentru piața office din Cluj-Napoca. Ansamblul, o reconversie a fostei fabrici Libertatea, a fost lansat în 5 decembrie 2013 și a adus peste 17.000 de metri pătrați de spații de birou clasa A pe piața locală, în urma unei investiții de peste 13 milioane de euro.

Omul de afaceri Iulian Dascălu este un alt jucător important pe piața office din Cluj, cu brandurile Iulius Business Center și United Business Center. Iulius Business Center, cu o suprafaţă construită de 8.120 de metri pătrați, are o rată de ocupare de 100%. Dacă nu am ști că aceste date fac referire la situația din Cluj-Napoca, am putea spune că este vorba de o zonă respectabilă din Capitală, aflată în plină expansiune. Toate aceste date indică faptul că noul concurent serios pentru București a devenit Cluj-Napoca, iar competiția se va intensifica în următorii ani.

Clădiri reprezentative

 

The Office, I, II & III

Dezvoltator: NEPI Rockcastle & Ovidiu Șandor

Proprietar actual: Dedeman

Suprafață: 54.000 m.p.

An finalizare: 2014-2015-2017

 

Liberty Technology Park, I & II

Dezvoltator: Fribourg Development

Proprietar actual: White Star Real Estate

Suprafață: 22.000 m.p.

An finalizare: 2014

 

United Business Center Riviera I, II

Dezvoltator: Iulius Group

Proprietar actual: Iulius Group

Suprafață: 21.000 mp

An finalizare: 2018

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii