Cautare
, Contributor

Imobiliare |
|

Best Office Hubs 2020: Mădălina Cojocaru, Partner Office & Industrial Cushman & Wakefield Echinox

 

 

Cum apreciați evoluția pieței clădirilor de birouri în 2019? Detaliați.

2019 a fost un an foarte bun, atât în ceea ce privește dezvoltarea de proiecte noi, cât și în ceea ce privește partea de tranzacționare. Concret, dezvoltatorii au pus în piață proiecte noi cu o suprafață de aproape 290.000 de metri pătrați, dublu față de anul precedent, în timp ce volumul tranzacționat s-a ridicat la 390.000 de metri pătrați, în creștere cu 15% față de 2018, consemnând un nou record pentru piața de birouri a Capitalei.

 

Care sunt principalele trei tendințe pe care le remarcați pe piața de office anul acesta (din punctul de vedere al dezvoltatorilor, randamentelor, nevoi ale chiriașilor, valorii tranzacțiilor etc.)?

Observăm o creștere a chiriei în zonele centrale și în cele cu acces la metrou. La momentul livrării proiectelor, majoritatea ating un grad de închiriere de peste 70%, tendință care se va menține și în 2020, an în care așteptăm un volum de clădiri noi cu o suprafață de aproximativ 240.000 mp, în ușoară scădere față de anul precedent. Apetitul pentru proiecte noi în centrul orașului este în creștere, fiind anunțate pentru următorii trei ani mai mult de zece clădiri noi. În ceea ce privește randamentele investiționale, observăm o tendință de comprimare a nivelului, în special pe clădirile cu chiriași companii multinaționale, cu contracte pe termen lung în zone consacrate, cu acces ușor la mijloacele de transport.

 

Cum se modifică harta principalelor zone office din București și din țară (zone care se dezvoltă vs. zone care stagnează)?

Zona de nord-vest a Bucureștiului atrage noi dezvoltări, însă în continuare cea mai mare pondere în stoc o au Barbu Văcărescu – Floreasca și Pipera – Dimitrie Pompeiu. Totodată, zona Centru – Vest se extinde prin proiecte mixte precum One Cotroceni Park, dezvoltare care va capitaliza noua magistrală de metrou Drumul Taberei – Eroilor, cel mai amplu proiect de infrastructură dezvoltat la nivelul Capitalei în ultimii 30 de ani.

 

Care vor fi criteriile principale după care se vor ghida chiriașii? Ce facilități caută, ce tipuri de spații preferă?

Zona rămâne în continuare cel mai important criteriu, aici fiind analizat atât timpul petrecut în trafic de către angajați, cât și accesul la o plajă cât mai diversificată de servicii. De asemenea, remarcăm un interes crescut al chiriașilor pentru design-ul clădirilor, fațadă, recepție, terase, precum și pentru peisagistica zonelor comune din exterior.

 

Cum estimați că va arăta structura cererii în 2020 (domenii de activitate ale chiriașilor etc.)?

Piața de birouri va continua să fie dominată de companiile din sectorul IT&C, dar în ultimii ani am observat o revigorare și a sectorului financiar, tendință care considerăm că se va menține pe fondul tranzacțiilor și al consolidării sistemului bancar.

 

Care sunt principalele oportuntăți și pericole pe termen mediu pentru piața locală de birouri? Detaliați.

România are în continuare printre cele mai competitive niveluri ale chiriilor din Europa Centrală și de Est, calitatea construcției este similară cu cea întâlnită în majoritatea orașelor din regiune, iar în ceea ce privește riscul, piața locală se înscrie în tendința europeană de scădere a forței de muncă disponibile, pe fondul scăderii natalității și a unei mobilități în creștere.

 

La ce nivel se situează randamentele investițiilor din țara noastră comparativ cu alte state din regiune?

Cu un nivel al randamentelor prime pentru imobile de birouri cu circa 300 de puncte procentuale peste piața din Praga, Bucureștiul reprezintă o destinație atractivă atât pentru investitorii europeni, cât și pentru fonduri din Statele Unite, Asia sau Africa de Sud.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii