Cautare
, Forbes Staff

Imobiliare |
|

Best Office Hubs 2020: Fabricile prezentului

Tranziția de la comunism la democrație, de la economia planificată la economia de piață a schimbat radical zona Dimitrie Pompeiu, iar în prezent aproape nimic nu mai amintește de peisajul industrial din urmă cu câteva decenii.
080 dosarBOH 03 DPompeiu

În ultimele trei decenii, zona Bulevardului Dimitrie Pompeiu s-a transformat radical, iar vechea zonă industrială a devenit unul dintre cele mai importante centre de birouri din țară. Astfel, puține elemente ne mai amintesc astăzi de fostul hub industrial al perioadei comuniste. Anterior anului 1989, în zonă, fabricile Conect produceau conectori pentru electronice, Feper realiza echipamente periferice, iar la acestea se adăugau Fabrica de Cinescoape și Televizoare, Fabrica de Calculatoare și IIRUC.

Zona Dimitrie Pompeiu se menține pe primele poziții în topul Forbes Best Office Hubs, ca urmare a stocului disponibil, care la finele anului 2019 se ridica la 408.000 de metri pătrați, potrivit estimărilor Knight Frank România. De altfel, în zonă sunt concentrate 14% dintre clădirile de birouri moderne din București.

Pe de altă parte, compania de consultanță imobiliară JLL estimează că stocul clădirilor de birouri moderne din hub-ul Dimitrie Pompeiu era, la finele celui de-al treilea trimestru al anului trecut, de peste 427.000 de mp, fiind a doua cea mai mare concentrare de birouri moderne din București, după zona Calea Floreasca – Barbu Văcărescu. Chiriile în zona Dimitrie Pompeiu se situează în intervalul 12 – 14 euro/ mp, în timp ce rata de neocupare este de doar 2,7%.

Numai în ultimii trei ani, în această zonă au fost livrați peste 160.000 de mp. Globalworth, liderul pieței de spații de birouri din România, a livrat în această zonă peste 50.000 de mp din 2017 până în prezent. În plus, Globalworth a obținut certificarea BREEAM pentru Tower 1 și Tower 2, primele două clădiri livrate din proiectul Globalworth Campus, care însumează 57.000 de mp. Tower 1 a fost finalizat în vara anului 2017 și are o suprafață de 29.000 de metri pătrați de birouri clasa A, în care își desfășoară activitatea companii precum Amazon, Mindspace sau Honeywell. A doua clădire finalizată din Globalworth Campus, Tower 2, a fost dată în folosință în luna aprilie a anului trecut, punând la dispoziția companiilor prezente aici încă 28.000 de mp. De asemenea, Globalworth a finalizat, la începutul anului curent, construcția celui de-al treilea turn al complexului Globalworth Campus, care va găzdui birourile Unicredit Services și o parte a sediului Allianz. După finalizarea primei clădiri din Globalworth Campus în 2017 și a celei de-a doua, în aprilie 2018, Tower 3, un turn înalt de 14 etaje și cu două niveluri subterane, oferă nu mai puțin de 33.000 mp de spații de birouri de închiriat, dar și 24.000 mp de spații sub nivelul solului. Complexul va îngloba și o sală de conferințe impozantă, de 1.800 mp, care va fi finalizată în cursul acestui an.

Pe lângă Globalworth, în zona Dimitrie Pompeiu mai activează jucători importanți, precum Genesis Development, companie controlată de Liviu Tudor, sau Immofinanz, dezvoltator austriac cu o vastă experiență pe piața din România.

În schimb, potrivit consultanților JLL, marile companii vor continua să își extindă birourile, mai ales în zonele Dimitrie Pompeiu și Barbu Văcărescu, însă și în jurul stațiilor de metrou Grozăvești și Politehnica. Astfel, în 2020, hub-ul Dimitrie Pompeiu va reveni în prim-plan, mai ales în contextul în care în zonă vor fi inițiate noi proiecte. La nivelul anului anterior, zona Dimitrie Pompeiu a atras 6,7% din cererea totală de spații de birouri înregistrată anul trecut în București, echivalentul a 28.800 de mp.

Mai mult decât atât, zona a atras și atenția dezvoltatorilor din domeniul hotelier. Compania lituaniană Apex Alliance, care deţine în Bucureşti hotelurile Europa Royale şi Hilton Garden Inn, a deschis primul hotel Marriott din România sub brandul Courtyard. Construcția hotelului a durat 3 ani, inclusiv partea de proiectare, iar investiția s-a ridicat la aproape 22,5 milioane de euro.

Clădiri reprezentative

 

Iride Business Park

Dezvoltator imobiliar: RED Management

Proprietar actual: Immofinanz

Suprafața închiriabilă: 190.000 mp

An finalizare: 2004

 

Novo Park

Dezvoltator imobiliar: Genesis Development

Proprietar actual: Genesis Development

Suprafața închiriabilă: 75.000 mp

An finalizare: 2004

 

BOB Tower și BOC Tower (Underground)

Dezvoltator imobiliar: Oameni de afaceri britanici și greci

Proprietar actual: Globalworth

Suprafața închiriabilă: 80.000 mp

An finalizare: 2009

 

Hermes Business Campus

Dezvoltator imobiliar: Atenor

Proprietar actual: Atenor

Suprafața închiriabilă: 18.000 mp

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii