Cautare
, Forbes Staff

Imobiliare |
|

Best Office Hubs 2020: Creștere accelerată

Hub-ul Centru-Vest a avut una dintre cele mai dinamice dezvoltări în ultimii ani, devenind una dintre „zonele fierbinți” ale pieței office din Capitală.  
090 dosarBOH 06 Centru-Vest_1

Zona Centru-Vest și-a confirmat și în 2019 statutul obținut pe piața locală de birouri, fiind în continuare o zonă aflată la mare căutare de către companii. Stocul de clădiri de birouri din hub-ul Centru-Vest era, la finele anului trecut, de 484.000 de metri pătrați, cel mai mare din țară, aici fiind amplasat 16% din stocul de clădiri de birouri din București, arată datele furnizate de Knight Frank România.

În schimb, compania de consultanță JLL apreciază că stocul de clădiri de birouri moderne din zona Centru-Vest era, la sfârștirul trimestrului trei al anului trecut, de peste 416.000 de mp, cu o valoare a chiriilor cuprinsă între 14-16 euro/mp. Cu toate acestea, hub-ul Centru-Vest este tras în jos de rata de neocupare destul de ridicată, peste media din Capitală, de 14%.

Numai în ultimii doi ani stocul de clădiri de birouri moderne din zonă a crescut cu aproximativ 170.000 de mp, aspect ce plasează hub-ul Centru-Vest în topul preferințelor chiriașilor. Astfel, zona Centru-Vest a fost doi ani la rând campioana livrărilor pe segmentul clădirilor de birouri din Capitală. Totodată, Centru-Vest a atras aproape 15% din cererea totală de clădiri de birouri din Capitală, reprezentând aproximativ 58.000 de mp, potrivit JLL.

În 2019 au fost finalizate în București zece proiecte de birouri însumând aproape 275.000 metri pătrați, aproape dublu față de 2018 (141.000 metri pătrați).  Cele mai multe livrări au avut loc în Centru-Vest (aproape 100.000 metri pătrați, respectiv 35% din suprafața totală livrată). Astfel, în hub-ul Centru-Vest au fost date în folosință în 2019 proiecte precum faza a doua din The Bridge (21.271 de mp, dezvoltat de Forte Partners), Business Garden Bucharest (41.000 de mp, dezvoltat de Vastint), The Light (21.600 de mp, dezvoltat de River Development) sau Sema Office Berlin (14.900, dezvoltat de River Development).

Unul dintre primii jucători care au dezvoltat zona a fost Afi, care a pus bazele unui parc de business cu peste 70.000 de mp închiriabili, acesta având o rată de ocupare de aproape 100%. În urmă cu trei ani, frații Dragoș și Adrian Pavăl, fondatorii Dedeman, au purtat discuții pentru achiziționarea AFI Park, însă acestea nu s-au concretizat. Cu toate acestea, frații Pavăl au simțit potențialul zonei și au fost protagoniștii celei mai mari tranzacții de real estate din 2018 de pe piața locală, după ce Forte Partners a semnat vânzarea integrală a proiectului de birouri The Bridge către Dedeman. Proiectul The Bridge cuprinde trei faze, cu o suprafață de aproximativ 80.000 metri pătrați. Prima faza a fost închiriată integral către chiriași precum BCR și IBM, a doua fază se află în construcție și a fost preînchiriată către UPC, Schlumberger și Medicover, iar faza a treia se află în stadiul de pregătire. Valoarea tranzacției a fost estimată la 200 de milioane de euro.

De altfel, Afi Europe România a demarat lucrările la faza a doua a proiectului AFI Tech Park Business Campus, cel mai nou complex de birouri al dezvoltatorului, situat în proximitatea Palatului Parlamentului. Prima fază a proiectului, AFI Tech Park 1 (o clădire P+8 de birouri Clasa A, cu o suprafață totală închiriabilă de 22.000 mp), a fost finalizată în trimestrul trei al anului trecut. În prezent, peste 80% din clădire este deja închiriată. AFI Tech Park 1 deține pre-certificarea LEED Platinum de clădire verde. Printre chiriașii clădirii se numără New Work, Afcon Electra România, certSIGN, Game World Group, RTC Proffice Experience, Knauf (cu cele două divizii, Knauf Gips și Knauf Insulation), Hilti Romania, World Class, WWF și Connect 44.

Un alt proiect din zonă este Orhideea Towers, dezvoltat de către austriecii de la CA Immo, o investiție de 75 de milioane de euro. Orhideea Towers este amplasat în zona de centru-vest a Bucureştiului, în apropiere de stația de metrou Grozăvești. Proiectul totalizează o suprafață închiriabilă de aproximativ 37.000 de metri pătrați și este compus din două turnuri de birouri, amplasate în forma literei H și conectate între ele printr-o punte cu suprafețe vitrate. Și River Development este un jucător important în zonă, având în portofoliu complexul de birouri Sema City, precum și proiectul The Light din zona Politehnica.

Povestea zonei Centru-Vest a început cu Opera Center, clădire situată în Piața Operei, dezvoltată de Portland Trust și vândută, în 2003, către austriecii de la CA Immo, pentru 29 de milioane de dolari. A fost nevoie să treacă opt ani pentru ca zona să continue să evolueze, odată cu începerea lucrărilor la prima clădire din AFI Business Park, proiectul office al AFI Europe construit lângă mallul AFI Cotroceni.

În 2012, un alt jucător începea lucrările la o clădire office în zona Centru-Vest. Este vorba de cehii de la S-Group, care au dezvoltat complexul Green Gate. Dezvoltatorii au putut proiecta și construi proiectul după noile cerințe ale chiriașilor, apărute după criza imobiliară și care vizau caracteristicile verzi ale spațiilor de birouri. Clădirea Green Gate a fost inaugurată în mai 2014, în urma unei investiții de 57,5 milioane de euro.

Clădiri reprezentative

 

The Bridge A

Dezvoltator imobiliar: Forte Partners

Proprietar actual: Dedeman

Suprafața închiriabilă: 28.850 mp

An finalizare: 2017

 

AFI Park 1 – 5

Dezvoltator imobiliar: AFI Europe România

Proprietar actual: AFI Europe România

Suprafața închiriabilă: 70.000 mp

An finalizare: 2012-2015

 

Opera Center

Dezvoltator imobiliar: Portland Trust

Proprietar actual: CA Immo

Suprafața închiriabilă: 15.000 mp

An finalizare: 2001-2003

 

Sema Office 1, 3 & 4

Dezvoltator: River Development

Proprietar actual: River Development

Suprafață închiriabilă: 60.000 mp

An finalizare: 2009-2017

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii