Cautare
, Forbes Staff

Imobiliare |
|

Best Office Hubs 2020: Consolidarea frontului de Vest

Zona de Vest a devenit un nod important pe harta celor mai atractive zone de birouri din țară, dezvoltarea regiunii fiind legată de numele lui Liviu Tudor.  
 aboneaza-te
100 dosarBOH 09 Vest

Pentru această zonă, deschizătorul de drumuri a fost în mod cert Liviu Tudor, unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din țară, cu o avere de 560 milioane de lei, potrivit Forbes 500, ediția 2019. Dezvoltatorul Genesis Development, controlat de Liviu Tudor, a fost primul jucător din hub-ul office Vest. Practic, acest hub a fost „inventat” de omul de afaceri Liviu Tudor, care a construit, între 2009 și 2013, ansamblul West Gate. Acesta cuprinde, pe lângă 75.000 de metri pătrați de spații office distribuiți în cinci clădiri, ansamblul West Gate Studios, primul campus studențesc privat din România.

În prezent, West Gate are un grad de ocupare de 100%, spațiul fiind închiriat unor jucători consacrați în sectoarele lor de activitate, precum Accenture, Alpha Bank, City, Dacia-Renault, Ericsson, Siemens sau WNS. În plus, în urmă cu doi ani, Liviu Tudor i-a convins pe cei de la Alpha Bank să-și extindă șederea în West Gate, până în 2026, pe o suprafață de 7.700 de metri pătrați.

Potrivit Knight Frank România, stocul de birouri din zona de Vest a fost anul trecut de 123.000 de metri pătrați, în creștere cu aproape 50.000 de mp față de 2018. Pe de altă parte, conform datelor JLL România, stocul din zona de Vest se ridică la 150.000 de mp, având o rată de neocupare de doar 1%, una dintre cele mai mici din țară, și o valoare a chiriilor cuprinsă între 10-13 euro/ mp pe lună.

În hub-ul office din Vestul Bucureștiului a fost livrat anul trecut și unul dintre cele mai importante proiecte. Situat în zona Preciziei, Renault Bucharest Connected a devenit de anul trecut noul sediu al grupului Renault în România. Renault Bucharest Connected (RBC) a fost dezvoltat de către Elgan Offices SRL, o companie deţinută în mod egal de Elgan Group și de dezvoltatorul imobiliar Globalworth, cel mai mare proprietar de birouri din România, fiind finalizat în luna februarie anului 2018. Relocarea sediului Groupe Renault România reprezintă cea mai mare tranzacție de leasing de pe piața de clădiri de birouri din România și prima investiție pe care Globalworth o face în partea de vest a Capitalei. Finalizat la doar doi ani după ce s-a pus „prima piatră” a fundației (2017), Renault Bucharest Connected are două clădiri, una găzduiește echipele Renault Design Central Europe, iar cealaltă atelierele de inginerie. Clădirea RBC este încadrată în clasa A, respectând normele de calitate pe care această clasă le impune. În plus, este prima clădire din România care a obținut certificările „verzi” BREEAM la nivel Excellent și EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies). Clădirile care primesc această certificare au un consum de energie redus cu aproape o treime și o economie de apă de aproximativ 50% în comparație cu o clădire obișnuită, având un impact pozitiv asupra mediului.

Nimic nu este mai atractiv pentru piața birourilor decât metroul. În ciuda faptului că în zona de Vest a Bucureștiului sunt puține puncte de atracție, metroul, care le asigură o conexiune facilă angajaților, indiferent de domeniu, este un argument destul de puternic pentru ca firmele să închirieze spații în acest hub, iar dezvoltatorii imobiliari să livreze.

Clădiri reprezentative

 

Renault Bucharest Connected

Dezvoltator: Globalworth și Elgan Group

Proprietar actual: Globalworth

Suprafață: 42.300 mp

An finalizare: 2019

 

West Gate Park

Dezvoltator: Genesis Development

Proprietar actual: Genesis Property

Suprafață: 75.000 mp

An finalizare: 2007-2013

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii