FacebookTwitterLinkedIn

În luna decembrie a anului trecut Banca Transilvania a preluat Volksbank România, o mutare ce i-ar putea aduce băncii românești locul doi în piață în funcție de active, poziție ocupată în prezent de BRD. Procedura de preluare a  Volksbank urmează să fie finalizată la începutul trimestrului al doilea al acestui an, atunci când va fi făcută publică și valoarea tranzacției, potrivit lui Ömer Tetik, CEO Banca Transilvania. El a mai menționat că, odată cu începerea celui de al doilea semestru, speră să înceapă și procesul de integrare.

Tetik se află la conducerea BT de la 1 iunie 2013; deși are aproape 20 de ani de experiență în domeniu, el este unul dintre cei mai tineri directori generali ai unei instituții bancare din România. Înainte de a se alătura echipei BT, Ömer a fost președinte Credit Europe Bank. Cetăţean român de origine turcă, născut în Germania, el a absolvit Facultatea de Economie din cadrul Middle East Technical University, din Ankara.

Este important de urmărit care va fi strategia băncii condusă de Tetik în condițiile în care unul dintre motivele vânzării Volksbank România a ținut de pierderile foarte mari înregistrate de bancă. Acestea au ajuns la peste 400 de milioane de euro în ultimii patru ani, din cauza creditelor neperformante. În ceea ce privește aceste credite și procesele intentate de clienții Volksbank, acestea ar urma să fie rediscutate din punct de vedere al termenilor și condițiilor.

În prezent, BT ocupă locul trei în piață, în funcție de valoarea activelor, care se ridică la 7,7 miliarde de euro. Deține o cotă de 9,7% din piață și are peste 1,88 de milioane de clienți, în timp ce Volksbank România deține un portofoliu de active de 2,2 miliarde de euro, o cotă de piață de 3,5% și 190.000 de clienți.

Volksbank România, una dintre cele mai active bănci în acordarea de credite în perioada boom-ului imobiliar (și, ulterior, una dintre cele mai afectate de căderea pieței) era deţinută de vehiculul VBI Beteiligungs (Austria) în proporţie de 99,99%, în contextul în care banca din România nu a figurat printre filialele Volksbank care au fost vândute în urmă cu mai mulți ani către Sberbank, din Rusia.

Banca Transilvania a fost înființată în 1993 de un grup de oameni de afaceri clujeni. Azi, principalul acționar al băncii este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care deține 14,6% din acționariat, dar printre acţionari se numără și fondatorii, precum Horia Ciorcilă, care deține 5,1% din acțiuni.

Legat de strategia pentru produsele băncii, directorul companiei a declarat în mai multe rânduri că tendința în piață este de creștere a creditărilor pe sectorul de nișă. În prezent, banca are trei segmente de business – corporate, IMM şi retail, precum şi trei divizii mari – fonduri europene, agricultură şi domeniul medical. Din totalul portofoliului de credite al băncii, companiile reprezintă 65%, iar retailul, 35%. Din portofoliul de credite acordate companiilor, circa 80% sunt clienţi IMM, iar cam 20% sunt companii mari. „Mizăm pe IMM-uri şi pe retail, pe expunerile dispersate. Antreprenorii, ca persoane fizice şi companiile lor mici sau mari sunt ţintele noastre predilecte ca şi clienţi”, declarau anul trecut pentru Forbes Romania reprezentanții BT.