
Barna Nemethi, director executiv, Editura Curtea Veche Publishing
Forbes: Ce cuvânt a caracterizat cel mai bine piața editorială din România în anul 2020? (Argumentați/Dezvoltați.)
Barna Nemethi: Pentru Curtea Veche Publishing, acest cuvânt a fost cu siguranță schimbare. Pe care noi ne-am străduit să o facem sinonimă cu inovația.
Nu cred că a rămas nici măcar un singur proces de lucru, intern sau extern, unde să nu fi fost necesare schimbarea și adaptarea la noua realitate cruntă determinată de pandemie. Și asta a fost valabil de la asigurarea urgentă a siguranței angajaților și a modului de lucru până la revizuirea portofoliului și a tuturor planurilor întrerupte brusc printr-o frână de mână trasă haotic peste toată industria culturală.
Piața editorială s-a încăpățânat să funcționeze neîntrerupt pentru cititori, dând dovadă de o extraordinară reziliență, căutând permanent modalități de a întoarce în favoarea ei situații dintre cele mai nefavorabile. A fost dureros să ne continuăm activitatea în timp ce multă lume – și aici ne includem și pe noi – trecea prin clipe cumplite de suferință și incertitudine, iar provocarea a fost uriașă.
A fost un an atât de greu, încât deși s-a încheiat deja de șase luni, parcă am fi încă în 2020. Efectele schimbărilor trăite în acest an o să ne urmărească mult timp de aici înainte.
Dar, până la urmă, asta înseamnă schimbarea și raportarea la ea, atât de bine descrisă în cărțile noastre: capacitatea de a merge înainte, cu încredere, spre necunoscut.
Forbes: Care a fost impactul crizei asupra editurii dumneavoastră în 2020?
Barna Nemethi: Cred că e mult prea devreme pentru a analiza acest impact. Până una-alta, criza sanitară nu a trecut, iar costul ieșirii din ea nu este facturat încă, deci nu știm cât vom avea de plată.
Urmările pandemiei și ale modificărilor profunde la nivel social și economic o să se răsfrângă mulți ani asupra industriei. Cu librăriile închise sau izolate de restricții, vânzările au fost direct afectate.
Sigur, toată lumea s-a îndreptat către mediul online, dar o astfel de reorientare necesită timp și resurse chiar și în condiții optime. Deși vânzările online au crescut semnificativ față de anii precedenți, nu a fost o creștere care să echivaleze pierderile din mediul offline. În plus, toată lumea a optat pentru lucratul de acasă, o altă schimbare pentru care logistica și infrastructura nu erau pregătite, așa că productivitatea și randamentul echipelor au avut de suferit.
Pandemia a prins mulți jucători pe picior greșit, declanșând numeroase blocaje financiare imposibil de prevenit.
Pentru un business, cel mai important lucru este stabilitatea. E foarte greu, spre imposibil, să (re)gândești un plan editorial cu noutăți și reeditări când nu știi dacă mâine librăriile vor fi deschise sau dacă un număr aleatoriu de angajați vor intra sau vor ieși din concedii medicale absolut necesare pentru recuperarea lor. Încă jonglăm și facem alegeri în timp real privind portofoliul și forța de muncă, încercând să rămânem relevanți pe piață.
Autori români la Curtea Veche Publishing (vânzări)
„Poveștile Cristinei” de Alex și Cristina Donovici, „Jamila Cuisine” de Geanina Staicu-Avram, Radu F. și Ramona Constantinescu, Gáspár György, Mihaela Bilic, Adrian Cioroianu, Traian Berbeceanu, Laura Cosoi, Nicolai Tand și Marian Godină.
Forbes: A apărut vreo oportunitate nouă și surprinzătoare în 2020?
Barna Nemethi: Sigur, orice criză este, până la urmă, și o oportunitate. Felul în care o gestionezi ajunge să te diferențieze de competitori, iar acestea sunt momentele în care poți face schimbări profunde în statu-quo-ul rigid al unei industrii.
Pentru noi, lucratul de acasă s-a dovedit o soluție pe care ne vom dori cu siguranță să o menținem, într-o formă hibridă, și după ieșirea din criza determinată de pandemie.
Altfel, la nivel de industrie, am fost plăcut surprins de ralierea și solidaritatea editurilor, care au înțeles că suntem toți implicați în această confruntare cu pandemia și că trebuie să fim cât mai uniți și mai echilibrați.
Cea mai plăcută surpriză a fost însă înțelegerea faptului că cititul este o activitate socială. Multă lume credea că lectura este ceva ce facem singuri, în izolare, ceea ce a dus la presupunerea că restricțiile au reprezentat o oportunitate pentru citit. 2020 a dovedit, în schimb, că alegem să citim tocmai ca să putem discuta și povesti cele citite.
Lectura fără schimbul ulterior de idei este stearpă și nevoia de a vorbi despre citit, de a întâlni autorii și de a dezbate ideile lor este esențială pentru înțelegerea cărților și pentru împlinirea noastră.
Forbes: Ce ar fi trebuit să facă guvernanții (Ministerul Culturii/Guvernul) în sprijinul culturii scrise și nu au făcut (trei măsuri concrete), din 2020 până în prezent?
Barna Nemethi: Din păcate, iarăși, nu ne rămâne decât să privim cu invidie numeroasele guverne care au reacționat cu bună-credință față de sectorul cultural, acordându-i importanța cuvenită.
La noi, cultura este mereu ignorată, ba chiar ocolită. Cititul este o variabilă esențială pentru sănătatea economică și socială a oricărei țări. Cartea rămâne cel mai ieftin mod de a transmite comunității o informație complexă, dintr-o sursă unică. Are efecte benefice de necontestat asupra sănătății mintale și dezvoltării personale.
Este o rușine că noi încă dezbatem dacă această industrie face parte din rândul serviciilor esențiale de care are nevoie societatea. Guvernanții noștri ar fi putut, încă dinainte de pandemie, să ia măsuri concrete prin care să se alinieze la măsurile europene de sprijinire a cărții: de la 0% TVA pentru carte la rabat unic și până la sprijinirea traducerilor și a continuității limbii române.
Gândiți-vă: cifra de afaceri a întregii piețe de carte din România este mai mică decât scutirea de taxe pe o lună a firmelor din domeniul IT.
Dacă ne amintim criza din 2008, observăm că a durat zece ani până când editurile au reușit să recupereze pierderile. Și atunci, ca și acum, acest lucru s-a întâmplat fără vreun sprijin guvernamental. Nu îmi fac iluzii că se va schimba ceva.
Forbes: În mediul de business, se spune că online-ul este marele câștigător al pandemiei. Este valabil acest lucru și pentru editura dumneavoastră?
Barna Nemethi: Sigur, cumpărăturile online au crescut mult, fiind ajutate de context. Trecem prin ceea ce numim digitalizare forțată. O grăbire inevitabilă spre obiceiul de cumpărare online care, în loc să apară progresiv și natural, în mai mulți ani, a fost forțat spre o implementare precipitată. Mulți cititori au cumpărat pentru prima oară cărți online în 2020.
Online-ul este oricum marele câștigător al vremurilor în care trăim. Mai degrabă am asistat la o amplificare a utilizării și a integrării sale profunde în viața noastră de zi cu zi. Dar asta s-ar fi întâmplat oricum în timp. Dacă o raportăm la cărți, discuția este asemănătoare cu apariția televizorului și a mediului digital. Da, mereu vor exista cărți și da, mereu vor fi librării și activități offline gândite în jurul cititului. Doar că uneori se schimbă raportul și expunerea lor, cu avantajele și dezavantajele care decurg de aici.
Forbes: Care sunt principalele schimbări ale consumatorilor de carte pe care le-ați constatat în ultimul an (2020 – prezent)?
Barna Nemethi: Din ce am observat noi, există un interes real și în creștere față de cărțile de non-ficțiune. În astfel de perioade, oamenii vor să înțeleagă mai bine ce se întâmplă în jurul lor, să cunoască mai în profunzime lucrurile reale, cu impact direct asupra vieții lor.
Așa că cititorii s-au axat pe subiectele pragmatice – de la educație financiară și dezvoltare personală până la informații specifice care să îi ajute concret în contextul actual. Și-au dat seama că a citi nu înseamnă doar a evada, ci și a consolida, a dezvolta și a te informa.
Forbes: Care considerați că sunt „vaccinurile“ eficiente pentru piața editorială din 2021?
Aștept cu drag de la companiile farmaceutice un vaccin bazat pe ARN mesager care să transmită către fiecare celulă din corp faptul că educația și cunoașterea sunt cele mai puternice instrumente pentru a obține un nivel de trai mai ridicat și mai bun.
Cititul este activitatea fundamentală care declanșează acest lucru în creierul și în subconștientul nostru.
Din păcate, suntem încă pe ultimul loc în Europa la acest aspect.
Gândiți-vă că fiecare carte este ca un vaccin împotriva ignoranței, minciunii și delăsării. Noi, practic, avem vaccinurile, dar ne lipsesc campaniile, maratoanele și programele care să le atragă atenția oamenilor asupra importanței lor vitale.
(26 mai 2021)