Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

SmallBusiness |
|

Barna Nemethi (Curtea Veche): “Nimeni nu a tratat educația și cultura serios până acum, iar efectele au început să se simtă”

Fiscalitatea și birocrația din România fac distribuția de carte extrem de greoaie și opacă, semnalează Barna Nemethi, directorul executiv al Editurii Curtea Veche. În țările europene, unde cititul este încurajat, nu există TVA pe carte.
 aboneaza-te
Barna_Nemeth_Curtea Vechei

Forbes: Care sunt motivele pentru care România se află în coada clasamentului consumului de carte din Uniunea Europeană? Cu alte cuvinte, de ce românii nu sunt mari cumpărători de cărți?

Barna Nemethi: Cu siguranță putem vorbi despre un cumul de motive, care din păcate se amplifică reciproc și ne aduc în această poziție dezavantajoasă privind piața de carte. Eu o să mă opresc la două dintre ele, pe care le consider cumva printre cele mai acute: lipsa exemplului oferit de adulți și necunoașterea beneficiilor lecturii.

Mai nou au început să apăra articole răzlețe despre cum cititul ajută împotriva anxietății sau la creșterea capacității de concentrare, dar suntem încă departe de o conștientizare a cititorului privind îmbunătățirile esențiale pe care le oferă lectura. Cititul crește capacitatea de empatie, reduce stresul, îmbunătățește memoria, reglează somnul.

Vedem oameni care dau sume enorme pe suplimente alimentare sau alte soluții la aceste probleme, dar nu ar citi o carte, deși de multe ori rezultatele ar fi similare. Cititul trebuie privit ca o rotație zilnică necesară pentru starea de bine a unei persoane, la fel ca și sportul sau spălatul pe dinți.

Apoi, cea mai bună metodă de a evidenția aceste beneficii este prin puterea exemplului, și aici mă refer la adulți, mai ales la părinți. Dacă un copil sau adolescent nu este expus niciodată unui părinte care citește zilnic pentru propriul lui interes, o să perceapă mereu cititul ca ceva obligatoriu, limitat perioadei de învățat, iar după ce ajunge adult cititul devine ceva ce trebuie să facă mai bine alții.

 

Forbes: În 2018, care considerați că au fost măsurile notabile decise de guvern cu impact (pozitiv sau negativ) important în piața cărții din România?

Barna Nemethi: Nu sunt în măsură să comentez măsurile guvernului, dar cu siguranță pot să spun că situația din educație și cultură este departe de a fi una fericită sau sănătoasă. Nu există nici un pilon important unde să nu fim în urmă la nivel de politici publice și implementare. De exemplu, la nivel de taxe, în țările europene, unde cititul este încurajat, nu există TVA pe carte.

Fiscalitatea și birocrația din România fac distribuirea de carte extrem de greoaie și opacă. La nivel de asociații profesionale, nu avem o asociație unică a distribuitorilor de carte, cum nu avem o asociație unică a editurilor.

Sunt foarte multe probleme și situații pe care un guvern interesat de îmbunătățirea acestei piețe le poate atacă, însă până acum nu am văzut decât măsuri menite mai mult să ajungă în presă și să împingă un mesaj ideologic sau electoral. Nimeni nu a tratat educația și cultura serios până acum, iar efectele au început să se simtă.

 

Forbes: Migrația românilor a lovit piața forței de muncă în domeniul editorial? Altfel spus, vă confruntați în ultimii ani cu o criză a forței de muncă în domeniul dvs. de activitate? Cum gestionați această criză?

Barna Nemethi: Migrația românilor este un fenomen atât de mare încât nu există piață locală neafectată de acest lucru. Și, cumva ironic, editurile au contribuit indirect la ea. Unul din motivele pentru care atât de mulți tineri pot pleca după liceu în străinătate este pentru că toate editurile au depus un efort imens pentru a avea un portofoliu incredibil de larg de oferit cititorilor.

Imaginați-vă că toți cei care au plecat au avut toate resursele necesare de a se sincroniza cu jobul sau țara în care plecau. Ce rămâne de văzut este dacă cei care rămân pică ștafeta cititului și își dau seama că și pentru rolul celui care rămâne, celui care trebuie să construiască și să consolideze, tot cartea este vehiculul cel mai ieftin și rapid de a-și completa arsenalul de cunoștințe.

Dar migrația nu a afectat nici pe departe industria forței de muncă în măsură în care a afectat-o eșecul din educație. Vedem asta în programele de internship unde vin oameni din anii de final de la Litere și nu știu să completeze formulare de angajare sau să dea mailuri. Migrația este doar o consecință a faptului că cei mai buni din fiecare generație au ajuns autodidacți și au descoperit multe direcții de plecare.

 

Forbes: Care sunt oportunitățile de afaceri pentru editura dvs. reprezentate de cele două târguri de carte interne – Gaudeamus și Bookfest – dar și cele oferite de participarea la târgurile internaționale?

Barna Nemethi: Aici e necesar să facem o distincție importantă. Târgurile locale sunt evenimente de imagine pentru public. Aici editurile se adună și își prezintă portofoliul complet publicului, de multe ori presărat cu reduceri substanțiale sau lansări de carte. Este o mică sărbătoare a cărții pentru cititor, dar pentru editură este mai mult o activare, nu o oportunitate financiară, costurile sunt mai mari decât încasările, mai ales din cauza reducerilor.

Târgurile internaționale sunt târguri de drepturi. Ele nu sunt deschise publicului larg, ci sunt întâlniri ale industriei globale de carte, unde editurile cumpără și vând drepturi de traducere și publicare. Din păcate, România nu este deloc prezentă pe partea de vânzare de drepturi, editurile participă doar pentru a licita între ele pentru următoarele titluri. Dacă reușești să câștigi câteva licitații bune, ai avut un târg bun.

(9 aprilie 2019)

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii