FacebookTwitterLinkedIn

Dacă ne uităm la evoluțiile din economie și dacă ne uităm și la evoluțiile afișate de sistemul bancar în acest an, acestea sunt printre cele mai bune din perioada post-criză. „Vin pe un fond de creștere economică – cea mai importantă din perioada post-criză – și pe un fond, să spunem, de fază finală a curățării bilanțurilor de creditele cu probleme originate în perioada anterioară crizei”, afirmă Claudiu Cercel, Director General Adjunct, BRD.

Cu toate acestea, reprezentantul BRD consideră că suntem departe de a avea predictibilitate în sistemul bancar. „Este adevărat, ne-am pus la punct cu foarte multe lucruri care derivă dintr-o serie de evoluții reglementare, întâmplate în toți acești ani – sistemele Basel, alte tipuri de reglementări inițiate de regulatorii naționali sau alte tipuri de reglementări venite din zona de protecție a consumatorilor. Însă ne îngrijorează o serie de inițiative legislative”, a explicat Cercel, nominalizând, în acest context, legea dării în plată.

Despre această lege, care a făcut obiectul discuțiilor o bună perioadă de timp, nu se știe încă dacă va rămâne sau nu în forma actuală, procesul nefiind finalizat. Dar preocupările BRD nu se rezumă însă la legea dării în plată, vizând și o serie de discuții despre alte posibile inițiative legislative precum cea cu privire la conversia unor credite în valută. „În diferite formule se menționează acest curs istoric, care ar fi foarte detrimental, cel puțin pentru o parte a sistemului bancar. Importăm oarecum această inițiativă din experiența altor țări, dar vedem chiar că și în acele țări, mă refer la exemplul Poloniei, anumite tipuri de inițiative par a fi retrase din formele extreme în care au fost promovate inițial.”

Practic, Cercel consideră că în prezent avem de-a face cu un mediu mult îmbunătățit pentru tot ceea ce înseamnă sistemul bancar, dar este în continuare foarte multă impredictibilitate care vine din zona de „regulation”, din zona de „compliance”, dar și din zona de competiție, deoarece avem încă un număr mare de jucători.

Pe lângă zonele enumerate, ce ridică probleme din punct de vedere al impredictibilității, bancherul aduce în discuție și inovația, percepută ca având un aspect pozitiv pentru economie, dar și drept un promotor al competitivității. Băncile se văd astfel „obligate” să se gândească mai mult la crearea de modele de banking care să fie mai ergonomice, care să ducă la o mai bună înțelegere a clienților, a lifestyle-ului lor.

„Sperăm că toate aceste lucruri vor configura un sistem bancar care, cu timpul, să înceapă să plece de la acest capital de imagine oarecum negativ care s-a format și în perioada post-criză și despre care s-a vorbit mult în ultima vreme”, a completat Cercel.

Întrebat despre nivelul proiectelor bancabile din prezent, dat fiind faptul că până acum câțiva ani bancherii se plângeau că nu sunt proiecte bancabile și că din această cauză nu se relansează lichiditatea, directorul general adjunct al BRD a declarat că anul acesta, la fel ca și anul trecut, „n-a fost un an rău” din acest punct de vedere și că, în ceea ce privește segmentul de corporate business, s-a bucurat de evoluții foarte bune pe zona companiilor mari.

„Cel puțin dacă ne uităm la banca de la care provin, avem o creștere a stocului de credite de circa 10%, ceea ce este important în acest context. Începem să vedem evoluții din ce în ce mai bune și pe zona de întreprinderi mici și mijlocii. Este și cazul să fie așa, cu o economie care începe să crească aproape de 5%, începe să se simtă o creștere de încredere consolidată și mai mult curaj în zona de întreprinderi mici și mijlocii.

E adevărat că această evoluție a stocului de credite este ocluzată de către operațiunile de scoatere în afara bilanțurilor a creditelor din afara sistemului bancar. Dacă am reintegra aceste credite, probabil că stocul ar crește. Dar, sumarizând, cred că sunt cele mai bune semne din perioada post-criză”, a concluzionat Cercel.