FacebookTwitterLinkedIn

Contextul financiar la începutul anilor  ’90 era unul dificil din cauza inflaţiei mari, dar lipsa concurenţei a oferit şansa lansării pe piaţă a unei bănci româneşti care să fie o alternativă pentru banca de stat.. ,,Nu am avut un model anume, ci ideea să construim pas cu pas, la început în zona Transilvania, apoi la nivel naţional. Primii ani au fost plini de provocări, fiindcă mediul economic a fost extrem de volatil“, povesteşte Horia Ciorcilă, fondator şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al BT. Era în decembrie 1993. Câteva luni mai târziu, activitatea BT a început în februarie 1994, prin deschiderea Sucursalei BT Cluj. „Practic, un grup de oameni de afaceri din Cluj, printre care am onoarea şi bucuria să mă număr, a avut iniţiativa înfiinţării băncii”. A început cu 13 oameni, iar azi, banca are peste 6.500 de angajaţi şi nu mai este doar un brand de Cluj, are circa 550 de sucursale şi agenţii în toată ţara şi o sucursală la Roma.

Pentru a susţine primii paşi ai afacerii, fondatorii ei au început să deruleze afaceri prin bancă imediat de la deschiderea ei. ,,Au procedat astfel atât fondatorii băncii, cât şi firmele mari locale. Practic, raportul era unul de reciprocitate: banca susţinea, încă de pe atunci, spiritul antreprenorial local, prin finanţări în condiţii comerciale, iar cei care au apelat la bancă au ajutat-o prin faptul că i-au devenit clienţi”, spune reprezentantul BT. Compania bancară s-a extins de la planul regional la naţional în primăvara anului 1995 prin deschiderea Agenţiei Rosetti din Bucureşti, urmată de Sucursala BT Ploieşti. ,, Atunci ne-am simţit suficient de experimentaţi şi de capabili să o facem. Ne-am dus după oportunităţi de creştere pe care piaţa din alte zone ale ţării – Bucureşti, în primul rând – le oferea”, spune Ciorcilă.

După 2000 BT a avut o perioadă de creştere accelerată şi extindere. A fost creat un grup financiar integrat în jurul băncii – Grupul Financiar Banca Transilvania – cu activităţi în tot spectrul serviciilor financiare. Dar a urmat apoi perioada de criză care s-a resimţit drastic în special în industria bancară. ,,Cele mai dificile momente au fost, fără îndoială, evenimentele din toamna anului 2008, izbucnirea crizei financiare, scăderea dramatică a pieţelor. Nu am anticipat o asemenea amploare a crizei şi mai ales răspândirea ei globală. De asemenea, nu am crezut că impactul asupra României va fi atât de mare”, explică fondatorul BT. Crede că principalul efect al acestei crize a fost pierderea încrederii în economie, iar la noi revenirea a fost mai dificilă decât în statele Occidentale cu experienţă în sistemele capitaliste. Băncile şi companiile din România nu erau pregătite să gestioneze o asemenea situaţie. Totuşi Banca Transilvania a supravieţuit acestei perioade dificile, mai mult, în ultimii ani cota de piaţă a băncii s-a dublat, iar potrivit rezultatelor financiare pentru primele nouă luni din acest an, BT a înregistrat un profit brut de circa 285 milioane de lei, cu 4% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Portofoliul de credite a crescut cu 850 milioane lei, în 2013, rezultat înregistrat aproape în întregime în perioada iulie – septembrie, ceea ce arată că cel de-al treilea trimestru a fost cel mai bun din acest an pentru instituţia bancară. Companiile reprezintă 65% din totalul portofoliului de credite BT, iar retailul, 35%. Din segmentul companii, circa 80% reprezintă clienţii IMM, iar 20% sunt companiile mari.

,,Faptul că BT s-a născut în România, că suntem o bancă românească, este un atu. Poate cel mai important lucru în aceşti 20 de ani a fost tocmai abilitatea de a lua decizii centralizat la noi acasă”, afirmă Ciorcilă. Cât despre viitor, el spune că vom asista în următorii ani la un proces de consolidare a pieţei, cu eventuale fuziuni şi achiziţii între bănci şi, foarte probabil, de încercare de ieşire de pe piaţă a unor jucători cu o cotă prea mică. Pe lângă schimbare de ierarhie, preşedintele BT crede că vom avea parte de un mod diferit de banking, ca ofertă, dar şi cerere, iar digitalizarea este unul dintre argumente.

Competenţă. Viteză. Curaj

Cea mai  importantă lecţie învăţată în cele două decenii de existenţă constă în conştientizarea că, atât la nivel de companie, cât şi de ţară e nevoie de trei lucruri importante: competenţă, viteză, curaj, crede Horia Ciorcilă. „Lumea în care trăim este una foarte competitivă, dar în acelaşi timp foarte volatilă“, spune fondatorul BT.

Articol apărut în ediţia specială Forbes, Lecții după 20 de ani. Vedeţi aici ce alte articole mai conţine aceasta.