FacebookTwitterLinkedIn

Vestea bună este că bancherii, politicienii și guvernatorii băncilor centrale țin minte care au fost problemele care au declanșat criza, așa că vor controla volumul banilor investiți pe această piață, subliniază Chris Bell, Partener şi Managing Director pentru Europa al companiei imobiliare Knight Frank. De aceea, el este convins că de această dată creșterea este sustenabilă.

În Europa Centrală și de Est, piața imobiliară este la un nivel minim în prezent, cu investiții estimate la 5 miliarde de euro anul trecut, excluzând Rusia, așa că nu poate face altceva decât să crească, explică Bell. El adaugă că investitorii sunt reticenți atunci când există șansa ca o piață să regreseze, însă, din moment ce piața este în prezent la cel mai scăzut nivel posibil, riscul scăderii dispare complet și investitorii vor începe să vadă oportunitățile din această regiune. În plus, investitorii caută valoare și profituri, iar în Vestul Europei găsesc din ce în ce mai puțin aceste două lucruri. Din această perspectivă, Europa Centrală și de Est este mult mai atractivă și investițiile pe această piață vor crește în următorii ani, crede el.

Bell atrage atenția că, deși piața imobiliară este în creștere, chiar dacă investițiile imobiliare s-ar dubla în următorul an, creșterea nu ar fi alarmantă, prin comparație cu cifrele de dinainte de criză. Pentru a-și accentua ideea, dă exemplul României. Investițiile au fost anul trecut de 250 de milioane de euro și chiar dacă s-ar dubla la 500 de milioane de euro, ceea ce ar însemna aproximativ o treime din volumul total al investițiilor din 2007, estimat la 1,5 miliarde de euro, creşterea tot nu ar pune probleme. El concluzionează că investițiile de pe piața imobiliară vor crește în următoarele 12-15 luni, dar subliniază că această creștere va fi graduală.

Creșterea pieței imobiliare reflectă creșterea economică din regiune. Între cele două este o relație directă, piața imobiliară reflectând foarte bine schimbările economiei, însă cu un decalaj de 15-18 luni, din moment ce deciziile de a investi în piața imobiliară depind de contextul economic și de încrederea că creșterea înregistrată este reală și sustenabilă. Un al doilea decalaj, de aproximativ 12 luni, vizează acțiunile investitorilor internaționali și ale celor domestici. Investitorii străini au nevoie de mult mai puțin timp pentru a lua decizia de a investi și trendul global în acest moment este de a continua extinderea. Pe măsură ce economiile își revin și se consolidează, și încrederea companiilor domestice va crește și vor începe să ia decizia de a investi.

România se înscrie în acest trend și creșterea economică recentă anunță noi investiții pe plan imobiliar. Principalul motiv pentru care investitorii ar fi totuși reticenți să investească în România sunt părerile preconcepute pe care și le-au format fiindcă au ales să se informeze doar din surse indirecte, precum ziarele. Bell susține că mulți investitori străini nu sunt conștienți de oportunitățile de pe piața imobiliară din România. „Cred că oamenii ar trebui să vină aici și să își facă singuri cercetarea. Aceasta este cheia”, clarifică Bell. La nivel european, el estimează că 50% din banii investiți anul trecut provin din afara Europei, sursele principale fiind America, Asia-Pacific și Orientul Mijlociu, și consideră că trendul va continua și că valoarea investițiilor externe va fi în creștere. În plus, remarcă creșterea volumului investițiilor private la nivel european. Dacă în 2007 investitorii privați reprezentau în jur de 4% din valoarea totală a investițiilor în Europa, pe parcursul ultimilor șapte ani ponderea lor a crescut, ajungând la 16% anul trecut. „Banii nu mai cunosc granițe, nu mai văd teritorii, văd doar oportunități de investiții”, concluzionează Bell.

Citiți textele integrale în ediția tipărită a revistei, dar și în variantă digitală a revistei din webviewer sau în aplicația de iPad a Forbes România