Cautare
, Contributor

Orologerie de lux |
|

Avanpremiera SIHH 2014 – Orologerie de clasă la Geneva

Salonul de Orologerie de la Geneva își redeschide porțile elegante cu aceeași senzație de calm și liniște din fiecare an, când, fără să vrei, te gândești că gata, a sosit momentul când nu se vor mai lansa atâtea modele uluitoare, pentru că și imaginația ceasornicarilor elvețieni trebuie să aibă o limită. Greșit.
 aboneaza-te
G0A39111.jpg

Uneori am certitudinea că brandurile haute horlogerie au reușit, cumva, să creeze un plan centenar cu lansări anuale, care mai de care mai spectaculoase. Altfel nu se explică evoluția lor din ce în ce mai marcată de surprize neașteptate și de progrese tehnologice incredibile chiar și pentru cei mai sceptici experți orologeri.

Jaeger-LeCoultre – Grande Reverso Ultra Thin 1931

Puține ceasuri sunt atât de celebre precum legendarul Reverso, care chiar nu mai are nevoie de nicio introducere. Bătrâna manufactura a aniversat, în 2011, 80 de ani de Reverso cu o colecție cu un aer vintage, cu o carcasă ultraplată și dimensiuni moderne. Fanii Reverso au fost atât de încântați, încât au cerut un encore, astfel ca în 2012 a apărut Grande Reverso Rouge, cu un cadran de un roșu profund, urmat în 2013 de varianta albastră – Grande Reverso Ultra Thin Duoface Blue. Anul acesta, Jaeger-LeCoultre lansează cel mai reușit model din serie, dup ă părerea mea – varianta ciocolată: Grande Reverso Ultra Thin 1931 din aur roz și cadranul de un ciodolatiu gurmand, irezistibil. Carcasa are o grosime de doar 7,3mm, iar curelele sunt realizate de celebra Casa Fagliano, inaugurată în 1892.

Panerai revine la origini (de unde, de altfel, nu a plecat niciodată, spre lauda și succesul său de piață) și lansează o versiune originală a unui model celebru: Luminor 1950 3 Days este acum prezentat în varianta pentru stângaci, mai precis coroana este plasată pe partea stângă a carcasei, în dreptul orei 9. Nu e nicidecum un moft sau un truc de marketing: ofițerii din marina italiană (pentru care Officine Panerai realiza ceasurile – adevărate instrumente de navigație) aveau nevoie să poarte la mână mai multe instrumente (busolă etc), astfel încât adesea purtau ceasurile Panerai (pe care le foloseau pentru a-și sincroniza atacurile și pentru a măsura timpul petrecut în adânc) la mâna stângă, motiv pentru care manufactura a creat, special pentru ei, versiunea pentru mâna stângă. Nu e deloc ușor, având în vedere că această schimbare nu implică doar mutarea coroanei și a sistemului protector de pe o parte pe cealaltă, ci și rearanjarea componentelor mecanismului. Ceasul e dotat cu calibrul P3000, cu o rezervă de funcționare de trei zile.

Roger Dubuis – Hommage

Roger Dubuis, total revitalizat și relansat după preluarea de către grupul Richemont, merge din bine în mai bine, relansând anul acesta o colecție fabuloasă – Hommage. După cum explică însuși fondatorul brandului, Roger Dubuis, linia (lansată inițial în anul 1995) este un omagiu adus tuturor ceasornicarilor care au contribuit, cât de puțin, la realizările extraordinare ale industriei orologere, astfel că, pentru această linie, cuvintele cheie sunt Mecanică Incredibilă (colecția se axează mai ales pe complexitatea mecanismelor). Două modele mi-au atras atenția: Hommage Chronograph (aur roz, calibrul RD680 cu micro-rotor și cadran guilloche) și Velvet Haute Joaillerie – e adevărat că ceasul este pavat cu sute de diamante (304 pe carcasă și 30 pe cataramă, plus două rubine perfecte), dar o bijuterie la fel de minunată este mecansimul: calibrul automatic RD821, realizat din 172 de componente, cu o frecvență de 28.800 de vibrații pe oră și o rezervă de funcționare de 48 de ore.

Cartier – Tortue

Tortue este unul dintre cele mai elocvente exemple referitoare la supremația limbii franceze atunci când vine vorba despre vocabularul romantic – Tortue, Baignoire – sună foarte frumos și poetic în limba lui Racine sau Ronsard, în vreme ce în engleză ar fi Turtle și Bathtub, iar în limba română – Țestoasă și Cadă. Iar dovada șarmului galic este și numărul absolut impresionant de modele Tortue și Baignoire vândut de Cartier de-a lungul anilor. Tortue a fost lansat în 1912 și se distingea prin designul creativ și îndrăzneț al carcasei, nou, dar, în același timp, foarte … Cartier. Modelul este relansat anul acesta de către Cartier, cu o carcasă mai stilizată și rafinată, iar modelele (disponibile în varianta small și mediu) sunt dotate cu un mecanism mecanic clasic. Carcasele sunt realizate din aur alb sau roz și pot fi pavate cu diamante.

Piaget – Altiplano 38mm 900P

În timpul discuției noastre din noiembrie, președintele Piaget, Philippe Leopold-Metzger, a vorbit despre o lansare spectaculoasă Piaget în cadrul SIHH. Și iată că a venit momentul să o dezvăluim: Piaget Altiplano, cel mai plat ceas mecanic din lume și primul ceas a cărui carcasă a fuzionat cu mecanismul. Cu ocazia aniversării a 140 de ani de existență, casa lansează acest model extrem de îndrăzneț, la care ambele manufacturi Piaget (La Côte aux Fées – specializată în mecanisme și Plan-les-Ouates – carcase) au lucrat timp de trei ani: 145 de componente pentru cel mai slim calibru mecanic, o reușită posibilă datorită unei viziuni foarte îndrăznețe: placa de bază a mecanismului este, în același timp, capacul carcasei, astfel că întregul ceas are o grosime de 3,65mm. Vom prezenta mai pe larg acest ceas excepțional după ce ne întoarcem de la Salonul de la Geneva.

Aflaţi ce alte articole mai cuprinde ediţia specială "14 pentru 2014"

Citiţi textele integrale în ediţia tipărită a revistei din 20 ianuarie, dar şi în variantă digitală a revistei din webviewer sau în aplicaţia de iPad a Forbes România.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii