Cautare
, Contributor

Blogul lui Lucian Davidescu (riscograma.ro)

Tech |
|

Atenție, cad prețuri!

Reducerea TVA este iminentă. Comercianții sunt pregătiţi pentru o nouă politică de preţuri. Dar bugetul de stat este pregătit pentru acest șoc? 
deflatie

Pare inevitabil ca TVA să scadă de anul viitor sau chiar mai devreme după ce ambele blocuri politice românești s-au angajat într-o adevărată licitație electorală, de-a reduce taxa de la 24% până la 20% sau la 19%. O astfel de măsură, venită în contextul în care deflația a cuprins deja toată Europa și bate la ușa noastră, ar avea efecte cel puțin interesante – majoritatea pozitive.

Singurul care va suferi cu adevărat va fi bugetul de stat, pentru care însă nici mărirea taxei nu a fost oportună decât pentru o perioadă scurtă. După ce inițial mărirea din 2010 a produs efectele scontate – creșterea încasărilor publice – efectul s-a stins destul de repede; astfel că în 2014 Fiscul a colectat, ca procent din PIB, mai puțin decât în 2010, când vreme de jumătate de an taxa fusese doar 19%. Și nu există vreun semn că tendința s-ar opri, astfel că o oarecare relaxare a cotei de acum pare obligatorie. Pe de altă parte, așa cum s-a văzut deja, efectele nu sunt niciodată liniare sau posibil de apreciat corect după metode contabile. Dovadă este recenta reducere a CAS, al cărei impact bugetar a fost minimal. La fel, o reducere de prețuri care să încurajeze consumul sau investițiile ar putea aduce bani la buget prin alte canale, astfel încât pierderea să fie compensată.

Marii comercianți insistă ca reducerea să se facă mai repede și promit că vor tăia prețurile pe măsură, și știu foarte bine de ce. Pentru că orice s-ar întâmpla, prețurile tot le vor tăia – prețurile alimentelor deja au intrat pe minus – o scădere de jumătate de procent chiar din ianuarie – iar deflația generalizată pare inevitabilă după ce aproape toate celelalte țări UE o trăiesc deja, de la începutul acestui an. O ieftinire „doar cu TVA-ul“ le-ar păstra marjele de profit intacte. Cât înseamnă exact această ieftinire? Nu chiar atât cât pare la prima vedere: reducerea TVA la 20% înseamnă o scădere a prețurilor de 3,2%, iar tăierea la 19% ar micșora prețurile cu puțin peste 4%. Pentru economie, este un adevărat șoc, mai ales într-o țară care n-a mai trăit fenomenul în istoria recentă. De obicei economiștii consideră deflația o pacoste mai mare chiar decât inflația, pentru că poate genera falimente și șomaj. Când un astfel de fenomen are cauze în principal fiscale, o mare parte dintre aceste neajunsuri pur și simplu nu există. Presupusele falimente și șomaj s-ar întâmpla cel mult în curtea statului și al abonaților la banul public, deci mai degrabă deloc. În schimb, sunt previzibile destule efecte secundare pozitive, în lanț.

Scăderea prețurilor duce la creșterea consumului în timp ce scăderea randamentelor financiare duce la creșterea investițiilor, iar toate acestea împreună se pot transforma într-o creștere economică prin care, în timp, să poată fi acoperită chiar și gaura contabilă de la bugetul de stat.

Pe de altă parte, chiar în timp ce bunurile de larg consum se vor ieftini, piața imobiliară riscă să intre din nou pe o pantă de creștere greu sustenabilă – dobânzile prea mici, alimentate și de relaxarea cantitativă din zona euro, împreună cu creșterea veniturilor disponibile fac creditarea din ce în ce mai atractivă și este doar o chestiune de timp până când cumpărătorii vor licita iar pentru proprietăți.

Cât despre randamentele financiare ale banalului depozit la bancă – iată o provocare majoră pentru sistemul financiar românesc. Chiar și la 1% scădere de prețuri, bancherilor le va fi imposibil să mai ofere dobânzi pozitive, astfel că nu poate fi exclus scenariul în care depunătorii să fie taxați pentru „privilegiul“ de-a economisi în lei. Deja nu își mai permit să plătească nici măcar dobânzi de 2%, în condițiile în care evoluția prețurilor încă este cu semnul „plus“.

Aproape că pare magie, dar desigur că lucrurile nu sunt niciodată atât de simple. Șocul golului de finanțare pe care statul îl va suferi pe termen scurt poate stârni spasme greu de prevăzut dinainte dar ușor de explicat după. Un impozit forfetar, o taxă pe stâlp sau o schimbare brutală anunțată cu trei zile înainte deja nu mai sunt lucruri ieșite din comun.

Ce-i de făcut? Indiferent de ce face statul, inclusiv dacă reduce într-adevăr TVA sau se răzgândește, un lucru este cert: într-un fel sau în altul, prețurile vor scădea. Este o conjunctură cu totul nouă pentru afacerile din România, în care regulile sunt date peste cap.

În cazul inflației, strategia optimă era să fii la mijlocul plutonului – nici să nu scumpești printre primii, ca să nu pierzi clienți, nici printre ultimii, ca să nu pierzi din încasări. Însă, în oricare situație riscurile sunt mici: prețurile se realiniază inevitabil iar jocul se reia de fiecare dată dintr-un punct neutru. Deflația este un joc mai degrabă individual și mult mai riscant. Are de câștigat cel care anticipează corect momentul și amploarea ieftinirilor și ia decizia fără să tragă cu coada ochiului la competitori. Însă și riscul este pe măsură: nimeni nu va plânge după cine a încercat să fure startul și până la urmă a fost lăsat în offside.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii