
Pe ansamblul primelor cinci luni ale acestui an, Hidroelectrica, producător de energie electrică, a înregistrat un profit de 625 milioane lei, cu 150 milioane lei mai mare decât în aceeași perioadă a anului precedent. Este un profit istoric pentru această companie cu capital integral de stat, aflată pentru a doua oară în insolvență, începând din februarie 2014. (Prima reorganizare a avut loc în perioada iunie 2012 – iunie 2013.) Aceste rezultatele par să sugereze că Hidroelectrica joacă într-un film din seria Harry Potter: din cea mai îndatorată companie de stat din România, având de rambursat 1,2 miliarde euro în 2012, s-a transformat (miraculos), în decurs de trei ani, în cea mai profitabilă companie locală. Dar energia este un domeniu cât se poate de serios și nu se cade să-l includem în „vrăjitoriile” de tip Harry Potter!
AFLĂ MAI MULTE DESPRE SOLUȚIILE FORBES CEE FORUM PENTRU CREȘTERE SUSTENABILĂ
Károly Borbély, Manager al Departamentului Strategie Investițională la IPO Hidroelectrica, consideră că toți producătorii interni de energie trebuie să facă eforturi mari în viitor pentru a crește eficiența producerii megawattului (MW). În prezent, Hidroelectrica produce un MW energie electrică la un cost de 107 lei. În urmă cu trei ani, când a intrat pentru prima dată în insolvență, costul producerii unui MW era de 176 lei. O reducere substanțială, care a fost posibilă prin tăierea costurilor de producție și a unor contracte neperformante, dar și prin aplicarea unui management mult mai eficient.
Ambiția actualei echipe de management este listarea societății la bursă. Este un moment al adevărului pentru orice companie. „Listarea la bursă trebuie să fie însoțită îndeaproape și de capacitatea de a produce energie ieftină și de a o vinde pe piețele externe”, a precizat Károly Borbély, care a participat la panelul dedicat energiei din cadrul Forbes CEE Forum 2015.
În perspectiva listării la bursă, Károly Borbély declară că aproape 80% din pregătirea unei societății se poate face și în insolvență. Totuși, el estimează că listarea va avea loc în toamna anului viitor, după ce societatea va ieși din insolvență. Un factor important pentru această listare va fi reprezentat și de condițiile de pe piața energiei. Borbély subliniază: „Pregătirile sunt în curs, este foarte mult de lucru și eu sper că va fi o listare de succes. Există un interes real al fondurilor de investiții asupra sistemului energetic românesc. Cred că o listare duală Londra-București ar ține sus standardul”.
REMUS BORZA: „HIDROELECTRICA ESTE POSIBIL SĂ IASĂ DIN INSOLVENȚĂ ÎN IUNIE 2016
Sistemul energetic al României se poate dezvolta având un obiectiv important: vânzarea de energie în străinătate. Pentru că producția este mare și, în același timp, exportul reprezintă o oglindă a eficienței producătorilor interni.