Cautare
, Contributor

Sunt redactor Forbes Romania, coordonator al proiectului Forbes 50 cele mai influente femei din România, scriu despre cariere, educație și servicii medicale.

Lideri |
|

Arta de a „ţese“ afaceri în România

dan_stefanescu_ok
Probabil singurul antreprenor român care a avut afaceri şi în Australia şi în România povesteşte despre dificultăţile din spatele unor businesuri de excepţie.

Dan Lăzărescu este exemplul antreprenorului care a reușit să construiască mai multe afaceri de succes.  După ce a petrecut trei ani în Australia, unde a fost consulting engineer și project manager în industria de petrol și gaze și hârtie, a fondat în anii 90 două afaceri de succes: Rombel Medical (devenită între timp Medicover) şi Total Soft, iar acum se concentrează asupra procesării seminţelor de cânepă.

Aflați ce alte articole mai cuprinde ediția specială “Dincolo de Primul Milion”.

„Am început cu Rombel Medical pentru că aveam în familie un medic care plecase îngrozit de serviciile medicale de aici”, a povestit Lăzărescu la „Primul Milion”. Pentru completarea  aparaturii pentru laborator, a căutat un credit: „Am semnat cu un manager de la Safi, cu dobânzi astronomice, dar făcusem socoteala și era ok.  Contractul era pe 10 ani, dar eu după 8 luni puteam deja rambursa  creditul. Nu a mers, s-a creat un taifun în Safi şi m-a chemat președintele să mă întrebe  cum îmi permit să plătesc înainte de termen şi să îi las să moară foame, pentru că ei trăiau din dobânzi”, spune el.

Antreprenorul  descrie acea perioadă  a anilor `90 ca pe un El Dorado, unde „ puteai să începi orice”.

Alte avantaje erau ingerinţa mai scăzută a politicului („probabil că atunci nici nu știau și nu se băgau”, spune Lăzărescu). Prima lecţie de afaceri a fost pentru Lăzărescu una învăţată de la tatăl său: „Când începi o afacere, oricum ai face-o, gândește-te să plătești oamenii la timp, iar eu de 20 de ani, de când fac afaceri aici, aşa am făcut, ba chiar în unele situații am adus de acasă bani pentru salarii”.  O altă lecţie a lui Dan Lăzărescu este cea a valutei: a plătit întotdeauna salariile în lei, deşi era nevoit uneori să modifice sumele de trei-patru ori pe an.

Acum antreprenorul este acţionar majoritar al  Canah International, o firmă din Salonta care este singurul producător integrat de semințe de cânepă din Europa, o afacere pe care o estimează la 7 milioane de euro în câțiva ani. Anul acesta capacitatea de producție a fabricii se va mări cu peste 130%, iar capacitatea anuală de procesare  va ajunge la peste 2500 tone.  Canah International a avut o cifră de afaceri de circa 4 milioane de euro în 2013, conform propriilor estimări, ceea ce reprezintă o creștere de 85%. Dar pentru antreprenor, „primul milion” nu înseamnă o cifră, ci acel moment „când ai puterea financiară de a lua decizii de la o zi la alta,fără să aștepți de la bancă sau alții aprobare”.

Canah este creaţia lui Dan Lăzărescu, inspirată dintr-o carte despre cânepă, citită după exitul din primele două afaceri.  Odată ideea venită, în 2006 antreprenorul a utilizat 1,7 milioane de euro fonduri Sapard pentru crearea acestui greenfield.  Profitul s-a lăsat însă aşteptat până anul trecut, în parte deoarece consumatorii români au fost reticenţi, în parte pentru că materia primă este adusă din import şi costă în jur de 1,5 milioane de euro.

În schimb, exportul a mers foarte bine: trei continente, din Vatican, până în Australia.  La Salonta se obțin toate produsele din semințe de cânepă sub același acoperiș , restul producătorilor europeni lucrând prin contractori.

Lăzărescu nu a făcut afaceri cu statul, deoarece nu consideră că ar juca pe o piaţă reală. „În 1996, au apărut ca ciupercile laboratoare de analiză, dar nu pentru că s-ar fi mișcat piața, ci din cauza anumitor influențe politice pentru afaceri cu statul”, povesteşte el.

La dezavantaje şi probleme, omul de afaceri notează că cele reale (precum furtul) necesită soluţii imediate, iar, în rest, când psihicul cedează, soluţia este de a vinde afacerea, ca recunoaştere a limitelor.

Citiți textele integrale în ediția tipărită a revistei, dar și în variantă digitală a revistei din webviewer sau în aplicația de iPad a Forbes România.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii