FacebookTwitterLinkedIn

Acum zece ani, Luminița și Bogdan Vasile au renunțat la jobul lor în domeniul publicității și au decis să pornească pe un nou drum, pe cont propriu, deschizând o galerie de artă într-un depozit prăfuit și aproape părăsit. În scurt timp, și-au dat seama că mai existau și alte galerii de artă, dar numai un public restrâns le trecea pragul.

DSC_0162

„Atunci i-a venit lui Basil ideea de a organiza cursuri de pictură pentru copii, cu scopul de a crea un public avizat. Știam că este un proiect îndrăzneț, pe termen lung, dar eram siguri că rezultatele nu vor întârzia să apară. Și așa a fost!”, mărturisește Luminița Vasile.

DSC_0164

Au sacrificat aproape tot pentru ideea lor. „La vremea aceea nu aveam bani să pornim «o afacere», așadar ne-am vândut casa în care locuiam pentru a susține atât investiția inițială cât și «suportul financiar» ulterior, căci planul nostru ne spunea că, în primii doi ani, nu vom avea profit (după doi ani am început să nu mai aducem bani de acasă pentru chirii, salarii, etc)”, mai spune ea.

Au început cursurile cu șase copii, dintre care unul mai vine și astăzi la galerie, și, după zece ani, au ajuns să aibă 300 de cursanți – peste 200 de copii și 70-80 de adulți. „De altfel, exact cât ne permite timpul și spațiul”, explică Luminița Vasile.

DSC_0964

Pentru copii (4-16 ani) există două tipuri de module: hobby și pregătire intensivă. La rândul lor, modulele au mai multe etape. Pentru adulți, există modulul de hobby și programul Accademia, un curs cu o programă ce se întinde pe trei ani (studiu desen și culoare).
Spune că se bucură că, după zece ani, nu mai sunt printre puținii care oferă cursuri de pictură, iar peste alți zece ani speră ca Galeriei Basil să i se spună în continuare Școala Basil, iar cei care sunt astăzi elevi să ajungă profesori aici.