Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Industrie |
|

ArcelorMittal: A doua vară indiană la Galați

Comisia Europeană a aprobat, la mijlocul lunii aprilie 2019, tranzacţia prin care compania Liberty House a preluat activele ArcelorMittal Galați.
096 dosar 101 ArcelorMittal Sanjeev Gupta

Astfel, combinatul trece cu acte în regulă din proprietatea miliardarului indian Lakshmi Mittal în portofoliul miliardarului indian Sanjeev Gupta. Pentru oțelul gălățean începe a doua „vară indiană”.

Mulți gălățeni, locuitori ai cartierelor din apropierea combinatului ArcelorMittal, au fost treziți în luna martie, în mai multe zile la rând, în toiul nopții sau dimineața devreme, de niște zgomote puternice. N-a fost greu să identifice că huruitul asurzitor venea dinspre combinat. Oare ce se întâmplă? – s-au alertat oamenii. S-a produs un accident, o explozie? – s-au panicat cei mai în vârstă, care au fost martorii a multor drame petrecute pe platforma siderurgică. Se închide? – au tresărit gălățenii pesimiști, care mai poartă în suflete nostalgia „înainte era mai bine”.

Aceste îngrijorări s-au iscat la mai puțin de cinci luni de când se anunțase că ArcelorMittal Galaţi împreună cu alte trei unități metalurgice – ArcelorMittal Ostrava (Republica Cehă), ArcelorMittal Skopje (Macedonia) și ArcelorMittal Piombino (Italia) – au fost vândute de grupul britanico-indian ArcelorMittal către fondul de investiții Liberty House, parte a GFC Alliance, un grup internațional cu sediul la Londra. În octombrie 2018, când s-a anunțat finalizarea tranzacției, un sentiment de ușurare a cuprins orașul de pe malul Dunării: combinatul își găsise cumpărătorul, nu va fi lăsat de izbeliște! Dar frica gălățenilor privind destinul combinatului, care ține în viață economia județului, nu s-a risipit atunci, în octombrie 2018. Huruitul care i-a trezit în mai multe nopți la rând, în martie anul acesta, le-a „aprins” din nou imaginația și panica.

A fost nevoie de un comunicat al conducerii unității, publicat în presa locală, care a calmat „spiritele”. Acesta a anunțat că „pe fondul creșterii producției, volumul de abur eliberat în aer s-a mărit, ceea ce a condus la unele depășiri ale nivelurilor de zgomot”. În fapt, au fost niște manevre tehnologice de „re-rutare a unor trasee de abur și de instalare a unor echipamente care să reducă nivelul de zgomot”. Huruitul a dispărut și situația a revenit la normal. Așadar, în realitate, vestea a fost bună: combinatul funcționează și, mai mult, și-a crescut producția.

O altă veste bună pentru gălățeni a venit la jumătatea lunii aprilie 2019, când Comisia Europeană a aprobat tranzacţia parafată în octombrie anul trecut, prin care fondul de investiţii Liberty House a preluat activele ArcelorMittal din mai multe ţări europene, inclusiv din România. Prin această decizie a Comisiei s-a recunoscut că, în primul rând, Liberty House Group este un cumpărător adecvat pentru activele ArcelorMittal, iar, în al doilea rând, nu există îngrijorări în materie de concurenţă deoarece există suprapuneri limitate între activităţile Liberty House Group şi oţelăriile achiziţionate de la ArcelorMittal (este vorba de oţelăria Ilva din Italia). Acesta a fost ultimul demers birocratic, la nivel european, prin care combinatul de la Galați a trecut în portofoliul noului proprietar, GFC Alliance, un grup deținut de industriașul indian Sanjeev Gupta.

El a fost caracterizat de revista „Forbes USA” drept cel mai ambițios industriaș din lume. În perioada 2013 – 2017, grupul său a investit peste 770 de milioane de dolari pentru achiziții de unități metalurgice în Marea Britanie. Grupul internaţional GFC Alliance activează în domeniul energiei, mineritului, metalurgiei, ingineriei și serviciilor financiare, are sediul central la Londra şi filiale în New York, Dubai, Hong Kong și Singapore, fiind prezent cu afaceri în 30 de țări. Are peste 14.000 de angajați și o cifră de afaceri de peste 15 miliarde de dolari. Companiile din acest grup, care activează în domeniul industrial şi al metalurgiei, sunt concentrate sub numele de „Liberty”.

La începutul acestui an, GFC Alliance a anunțat cumpărarea uzinelor metalurgice Keystone şi Georgetown din Statele Unite, deținute de compania americană Contran Corporation, pentru suma de 320 de milioane de dolari. Tranzacția face parte din planul ambițios al omului de afaceri Sanjeev Gupta de a deveni principalul producător de oţel din SUA. Dar nici Europa nu este neglijată de planurile indianului. Cu câteva săptămâni înainte de anunțul tranzacției din SUA, GFG Alliance, prin intermediul fondului Liberty House, cumpărase Aluminium Dunkerque, cea mai mare topitorie de aluminiu din Europa, pentru suma de 500 de  milioane de dolari.

Așadar, viitorul combinatului siderurgic de la Galați este asigurat. Grijile privind o posibilă închidere nu mai sunt justificate. ArcelorMittal Galați a trecut din proprietatea miliardarului de origine indiană Lakshmi Mittal (locul 62 în topul „Forbes USA”) în proprietatea celui mai ambițios industriaș al lumii, indianul Sanjeev Gupta. O afacere între indieni.

La scurt timp după anunțul tranzacției din octombrie 2018, Sanjeev Gupta a venit în România. Mai întâi a fost la noua sa proprietate, unde s-a întâlnit cu conducerea executivă și cu reprezentanții sindicatelor. El a declarat că Liberty House va investi în jur de 330 de milioane de euro în modernizarea combinatului de la Galaţi, pe o perioadă cuprinsă între trei şi cinci ani. Apoi, industriașul s-a întâlnit la Palatul Victoria cu premierul Viorica Dăncilă, prilej de a reitera intenția grupului de a investi 330 de milioane de euro în unitatea de la Galați, în perioada amintită. Cele două părți au căzut de acord asupra colaborării în privința atragerii de fonduri europene, în special în segmentele inovatoare și în ceea ce privește diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră.

În prezent, se află în curs de desfășurare transferul proprietății combinatului de la ArcelorMitall către Liberty House. Pe 30 mai a.c. a avut loc Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor ArcelorMittal Galati S.A., în care s-a prezentat raportul financiar pe anul 2018.  Pentru prima dată în ultimii 10 ani, combinatul a raportat profit: 40,5 milioane de euro. Acest profit s-a realizat cu 5.682 de salariați, cel mai mic colectiv din istoria unității. Cifra de afaceri s-a ridicat la 1,09 miliarde euro, cea  mai mare din ultimii șapte ani.

Combinatul siderurgic de la Galați deține în continuare o poziție puternică în economia României și a județului. Este primul producător de oțel din țară și cel mai mare producător industrial din Estul României. În 2017, cifra de afaceri s-a ridicat la 1,02 miliarde de euro, în creștere cu 32,3% față de anul precedent. Nivelul pierderilor raportate la finele anului 2017 a fost de 33,6 milioane de euro. Este cea mai scăzută valoare a pierderilor din ultimii șase ani. Combinatul contribuie cu 28% la P.I.B.-ul județului și cu 55% la economia orașului. Circa două treimi din producția de la Galați merge la export pentru că România consumă puțin oțel, în absența proiectelor de infrastructură și a unor consumatori industriali mai mari. Este de așteptat ca noul patron să gândească și să aplice o strategie pentru consolidarea operațiunilor pe plan european.

Una dintre cele mai mari probleme pe plan local, cu care se confruntă executivul combinatului, este criza forței de muncă. În acest sens, se află în derulare un program de internship (școală de vară, burse, sesiuni tematice cu studenții), care este orientat pe nevoile capacităților de producție. Pentru că, în următorii trei-patru ani, mulți angajați vor ieși la pensie, iar modernizările implementate vor conduce la reducerea numărului de salariați, conducerea companiei este obligată să investească în pregătirea de noi specialiști prin intensificarea colaborării cu liceele tehnice și Universitatea din Galați. La începutul anului 2018, ArcelorMittal Galați avea 5.700 de angajați.

Anul 2018 a reprezentat pentru combinatul gălățean cel mai dificil din perioada în care a fost deținut de grupul ArcelorMittal. Dificultățile au provenit din incertitudinile generate de găsirea unui nou proprietar. Se poate spune că soarele oțelarilor a răsărit la Galați, redându-le speranța și încrederea.

 

„Am fost foarte dornici să venim în România. Avem afaceri în multe domenii, sunt multe lucruri care se pot face. Cred că şi alte firme din grupul nostru vor dori să vină în România pentru a derula afaceri.”

Sanjeev Gupta, proprietarul GFG Alliance

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii