FacebookTwitterLinkedIn
camelia_sucu_IMG_2744 - Copy

Antreprenoarea Camelia Șucu, medic de profesie, a intrat în lumea businessului investind în retailul cu mobilă, mai întâi în Mobexpert, apoi în Class Living. Profitul obținut din aceste afaceri a hotărât să-l reinvestească și în alte domenii total diferite, agricultură și wellness. Decizia de a investi în agricultură a fost luată în mod raţional, în contextul în care criza se apropia cu paşi repezi și îndemna orice om de afaceri să se gândească serios la diversificare, declara antreprenoarea în cadrul evenimentului Forbes CEE Forum. Ea a renunţat la proiectul unei clinici în favoarea Pieţei de Gros din București, ale cărei active le-a achiziționat cu 3,5 milioane de euro în 2010 și pe care a rebranduit-o sub numele Abundia. Scopul său a fost de a o transforma într-un adevărat centru logistic B2B, „unde să se întâlnească marfa de calitate şi fiscalizată, nu doar pentru supermarketuri, ci şi pentru mic gros”, spune antreprenoarea. Camelia Șucu a mai anunțat că a intrat și în rândul producătorilor agronaturali și că va începe producţia de legume pe un teren de patru hectare pe care l-a achiziţionat în apropierea Bucureştiului. A cumpărat solarii pentru o parte din teren și ar vrea să folosească seminţe de calitate, pur româneşti, din centrele de cercetare, deoarece „marea şansă o reprezintă produsele care au un gust adevărat şi agricultura bio. Văd că este o cerere foarte mare, mai ales dinspre Asia şi ţările arabe. Iar noi avem şansa unui pământ odihnit și a oamenilor care ştiu să muncească pământul”, mai spune Camelia Șucu.

Omul de aceri Ion Grecua investit banii obținuți din afacerile cu energie în agricultură. El controlează Elcomex, grup de firme specializat pe furnizarea de produse şi servicii pentru sectorul energetic. În urmă cu doi ani, Elcomex a dezvoltat pentru Enel Green Power (EGP), divizia de regenerabile a grupului italian Enel, un parc eolian de 206 MW în zona Dobrogea. Cea mai mare parte din banii obținuți de Grecu, la momentul respectiv, au fost investiți în agricultură și zootehnie. A construit o fermă de 6.000 de capre, iar terenurile pe care inițial intenționa să dezvolte proiecte regenerabile le folosește acum pentru cultivarea de cereale – nutrețuri pentru ferma de capre. Investițiile în agricultură au fost, potrivit estimărilor din presă, de circa 30 de milioane de euro și continuă să crească. Începând de anul trecut, Grecu a făcut primii pași spre dezvoltarea unei adevărate afaceri integrate. Antreprenorul a construit o fabrică prin care produce nutreţuri pentru ferma de animale şi a început să investească într-un abator în Constanţa, în care va procesa carne din complexul pe care îl deţine. Mai mult, grupul îşi propune ca anul acesta să iasă în hipermarketuri cu produse lactate din producţia proprie. Afacerile companiei energetice deţinută de Ion Grecu au scăzut semnificativ anul trecut, la 24,5 milioane de euro, de la peste 65 de milioane de euro, cât înregistra în 2012. Însă businessul cu activităţi în agricultură, Elcomex Agroindustrial SA, a crescut de peste cinci ori, la 1,9 milioane de euro, anul trecut.

Bogdan Enoiu 2

Bogdan Eneoiu, fondatorul uneia dintre cele mai mari agenţii de publicitate din România, McCann Erikson, după mulți ani în care s-a aplecat doar asupra investițiilor în publicitate, a hotărât să experimenteze și în alte domenii precum cel al energiei regenerabile și al agriculturii. Anul trecut, a început construirea unui parc solar, iar pentru că terenul pe care îl dezvolta a fost prea mare pentru proiectul pe care îl avea în plan pe restul de teren s-a apucat să cultive zmeură, afine şi fructe de pădure. „Lipsa unei strategii româneşti şi europene care să rămână neschimbată măcar cinci ani ar fi fost de preferat, dar ca orice antreprenor îţi asumi riscuri. Eu am învăţat multe, nu îmi pare rău că am făcut această investiţie (în energie – n.red.) pe care am completat-o şi cu puţină agricultură. Încerc să folosesc la maximum fiecare centimetru de pământ”, declara antreprenorul în cadrul evenimentului Forbes Energy.

DANIEL GUZU

Omul de afaceri Daniel Guzu este proprietarul companiei producătoare de materiale de construcţii Duraziv. Absolvent al Politehnicii din Bucureşti şi inginer chimist de meserie, a decis în ultimii ani să mizeze şi pe zona de agricultură. Daniel Guzu a început să facă mici afaceri încă din 1994. A înfiinţat apoi compania Guzuchim, producătorul de vopsele Fabryo şi Bau Profil, specializat în producţia de profile metalice. În 2009, a vândut Guzuchim pentru 20 de milioane de euro fondului de investiții Oresa Ventures. Perioada de criză s-a făcut simțită în evoluția afacerilor lui Guzu, dar el a continuat să investească în fabrica de materiale de construcții și să se orienteze către alte segmente de piață. Spre exemplu, în 2012, a făcut o investiție de circa 2,5 milioane de euro în extinderea capacității de producție prin implementarea unei linii pentru vopsele şi tencuieli. Duraziv deţine, acum, trei unităţi de producţie de mortare uscate, vopsele şi tencuieli pe bază de apă, iar afacerile companiei au fost anul trecut de circa 16,6 milioane de euro, în uşoară scădere faţă de 2012. O bună parte din banii obţinuţi în urma exitului din 2009 au fost investiţi în agricultură. Antreprenorul deţine, în prezent, 100 de hectare de livadă şi circa 120 de hectare cu viţă de vie. Compania Natura se ocupă atât cu comercializarea fructelor cât şi producţia de sucuri şi dulceţuri de fructe şi a vinului. Unul dintre cele mai cunoscute branduri ale companiei este ,,Ana are”, comercializat, în prezent, în reţelele de magazine Auchan, Cora, Carrefour şi Metro. În materie de vinuri, compania lui Guzu deţine brandurile Casa Panciu şi Sagio. Natura a înregistrat anul trecut afaceri de 2,4 milioane de euro, în creştere cu peste 71%, faţă de 2012. Guzu a avut şi afaceri în imobiliare pe care le-a vândut în 2010, iar banii obţinuţi i-a reinvestit cele două companii, Duraziv şi Natura.