Cautare
, Contributor

Sunt redactor Forbes Romania, coordonator al proiectului Forbes 50 cele mai influente femei din România, scriu despre cariere, educație și servicii medicale.

Lideri |
|

Antreprenoriatul de la manual, la realitate

Patru antreprenori de succes au vorbit la „Dincolo de Primul Milion“ despre ce înseamnă să faci bani din antreprenoriat, fără constrângerile pe care le impune munca în corporaţii, dar şi cu riscuri implicit mai mari.
IMG_0665423

Spre deosebire de J.D. Rockefeller (cel care spunea „pot da socoteala pentru orice bănuţ, dar nu mă întrebaţi cum am făcut primul milion”), cei patru antreprenori români s-au lăsat întrebaţi despre începuturile lor în afaceri şi au răspuns cu sinceritate atât la întrebările despre avantajele de a face business în România, cât şi despre dezavantaje şi dificultăţi.

„Contabilul, avocatul şi bancherul sunt componente esenţiale ale vieţii de business”, este citatul care a definit mărturia lui Bogdan Putinică (fondator IP Devel / Enea Software). „Când înveţi pe banii tăi, înveţi foarte repede”, a admis Adrian Mihai (co-fondator FAN Courier), care în prima afacere, pe care a început-o singur în colectare, a lucrat atât ca magazioner, cât şi ca manager.

Pentru Dan Lăzărescu (fondator Canah International), prima lecţie a fost cea a responsabilităţii: „primul gând pe care ar trebui să îl aibă un antreprenor este grija să îşi plătească oamenii – este lecţia pe care mi-a dat-o tatăl meu”. Antreprenorul se consideră norocos că a beneficiat de fonduri Sapard într-o vreme când birocraţia era mai mică şi nu a durat decât şase luni să le obţină, spre deosebire de aproximativ doi ani acum.

Dan Ştefan (co-fondator Autonom Rent-a-car) reprezintă exemplul tipic de fost corporatist (provenit din consultanţă) devenit antreprenor. Afacerea pe care o are împreună cu fratele său a devenit treptat un exemplu unic de firmă locală lider pe o piaţă (închireri maşini) dominată numeric de firme internaţionale.

Evenimentul Forbes România a încercat să pună faţă în faţă tineri şi antreprenori cu experienţă, deoarece, aşa cum a apreciat Adrian Mihai (FAN Courier), „într-o societate în care sunt obişnuiţi să li se spună ce să facă, tinerii români au nevoie de astfel de lecţii şi să înveţe din greşelile altora”.

Citiţi în continuare lecţiile pe care le-au extras antreprenorii din experienţele lor în afaceri.

Bogdan Putinică

Dan Lăzărescu

Dan Ştefan

Adrian Mihai

Aflați ce alte articole mai cuprinde ediția specială “Dincolo de Primul Milion”.

Citiți textele integrale ale revistei în ediția tipărită a revistei, dar și în variantă digitală a revistei din webviewer sau în aplicația de iPad a Forbes România.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii