Cautare
, Contributor

Educaţie |
|

Antreprenor în licee

Prins între cifre, planuri de afaceri şi oportunitatea unor noi investiţii, ocupat până la ore târzii în noapte şi mai mereu aflat între două călătorii de business, antreprenorul Radu Georgescu găseşte timp să le împărtăşească liceenilor din experienţele sale.
 aboneaza-te
Radu_Georgescu.jpg

Radu Georgescu este unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori în domeniul tehnologic şi printre puţinii români care au lucrat timp de trei ani alături de unul dintre cei mai puternici oameni ai planetei, Bill Gates.

Cu toate că agenda sa este mai tot timpul plină, Radu Georgescu este unul dintre antreprenorii care au înţeles că puterea exemplului personal este mai importantă decât învățăturile din orice manual de business şi a decis să le povestească despre succesele şi eşecurile sale elevilor din licee. Astfel a luat naştere, în 2011, programul „Jurnal de Antreprenor în Licee”, care constă în întâlniri periodice între tinerii liceeni şi antreprenorul român, un proiect care este cel mai drag pentru grupul GECAD şi care „ a implicat o investiţie umană mai mare decât celalalte”. Spune că ideea i-a venit în 2010 când a fost invitat să ţină o prelegere la Colegiul Naţional Mihai Viteazu din Bucureşti. „Am rămas foarte plăcut impresionat de interacţiunea cu ei, de întrebările pe care le-au avut despre cum este să fii antreprenor, dar şi despre alte subiecte”, poveşteşte Radu Georgescu mărturisind că întâlnirea cu elevii de liceu i s-a părut altfel decât cea cu studenţii sau proaspăt absolvenţii. „Plus că, acum trei ani, în licee, nu prea existau iniţiative legate de antreprenoriat, iar opinia mea este că între 15-18 ani este vârsta la care copiii trebuie să aibă în faţă mai multe opţiuni, să asculte mai multe poveşti de succes, să ia contact cu mai multe modele şi, de ce nu, cu mai mulţi potenţiali mentori”, mai spune antreprenorul român. A ales să meargă în liceele de stat cu profil informatic sau de matematică-informatică pentru că a simţit că acolo putea fi „pe aceeaşi lungime de undă” cu elevii care sunt pasionaţi de calculatoare şi Internet, dar nu exclude ca, în viitor, să ajungă cu „Jurnalul de Antreprenor” şi în şcolile private, una dintre cele vizate fiind Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti.

Vezi aici ce mai cuprinde ediţia specială a Forbes România, Back To School, apărută pe 9 septembrie la chioşcuri. 

În primul an când a fost lansat programul, Radu Georgescu, ajutat şi de 13 voluntari din mai multe oraşe ale ţării şi peste 30 de cadre didactice, s-a întâlnit cu mai mult de 700 de elevi. În anul şcolar următor, antreprenorul a reluat proiectul, şi alţi 700 de elevi din Oradea, Ploieşti, Bucureşţi, Buzău, Râmnicu Vâlcea şi Piteşti s-au putut întâlni cu el. Cu toate acestea, în timp, s-a mai schimbat formatul şi, la câteva întâlniri, a reuşit să-i aducă alături de el, la întâlnirile cu elevii, şi pe alţi antreprenori din IT, foşti manageri, actuali traineri sau investitori. „I-am adus cu mine la Arad şi la Timişoara pe Dominic Bucerzan, un prieten antreprenor din Arad, la Târgovişte pe Andrei Pitiş, fost director general la IXIA, actualmente preşedinte ANIS şi investitor, iar în acest an am avut ocazia să merg alături de Silviu Hotăran la Râmnicu Vâlcea unde am descoperit un învăţământ informatic de excepţie”, explică el.

Mărturiseşte că nu a mers în licee cu gândul de a recruta elevi şi nici nu a recrutat până acum, dar spune că a descoperit, în urma întâlnirilor cu ei că antreprenorii trebuie formaţi încă din liceu sau chiar mai devreme. Recunoaşte cu plăcere că unii dintre cei pe care i-a întâlnit, îi mai scriu din când în când emailuri în care povestesc despre proiectele la care lucrează sau îi mai cer sfaturi. „De fiecare dată mă bucur să le răspund sau chiar să mă întâlnesc cu ei”, concluzionează antreprenorul.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii