FacebookTwitterLinkedIn

Pentru Corneliu Bodea, președintele Centrului Român al Energiei (CRE), „energia este un domeniu fundamental pentru orice dezvoltare economică”. Antreprenor cu ștate vechi, Corneliu Bodea s-a alăturat, în anii ’90, fratelui său Adrian, de profesie fizician, care fondase în 1992 compania Adrem Invest. Numele companiei provine de la un cuvânt latinesc – „Adrem” înseamnă „precizie”.

AFLĂ MAI MULTE DESPRE SOLUȚIILE FORBES CEE FORUM PENTRU CREȘTERE SUSTENABILĂ

Iar această precizie, implementată atât în numele companiei, cât și în activitatea sa, a condus la cifre de afaceri în continuă creștere în ultimii șase ani – în 2014 a atins nivelul de 60 de milioane de euro.

La sfârșitul lui 2013, compania fraților Bodea a devenit holding. Astfel, vechile divizii ale Adrem Invest sunt acum companii independente: Adrem Industries, Adrem Automation, Adrem Invest și Adrem Green Power, toate aflate sub acoperișul ABBC Group.

De-a lungul timpului, Corneliu Bodea s-a ocupat de activitățile financiare ale companiei, de la prognoza cash flow-lui, la urmărirea execuției contractelor. Ulterior, preluând conducerea executivă, a ocupat, pe rând, poziția de director general adjunct al Adrem Invest și, mai apoi, pe cea de vicepreședinte. În prezent, Corneliu Bodea este președinte al CRE, acționar al holdingului ABBC și reprezentant al Adrem Invest și Adrem Automation.

ADRIAN ȘI CORNELIU BODEA AU DECIS SĂ TRANSFORME COMPANIA LOR ÎNTR-UN HOLDING

Referitor la România, antreprenorul a afirmat, în cadrul panelului la  care a participat la Forbes CEE Forum 2015, că „energia depinde de investiții pe termen lung și cunoaștem deja problema mirajului investițiilor pe termen scurt”. Dificultățile României în acest domeniu sunt cauzate, crede Corneliu Bodea, de mediul instabil din perspectivă economică, socială și politică.

„Impredictibilitatea politică și implicațiile sociale și economice din ultimii ani creează probleme mari. România are nevoie de o viziune în primul rând”, declară președintele CRE, care subliniază necesitatea unei strategii energetice viabile.

Corneliu Bodea vorbește din proprie experiență — centrala în cogenerare de la Suceava, o investiție care a necesitat  o importantă linie de credit – atunci când aduce în discuție lipsa de predictibilitate.  „Este o investiție foarte bună. Funcționează foarte bine, dar din perspectiva performanței financiare nu este unde ar fi trebuit să fie din mai multe motive, subiective și obiective”. spune Corneliu Bodea.

Factorii obiectivi sunt, în opinia antreprenorului, evoluțiile din ultima vreme ale pieței certificatelor verzi și ale prețului energiei. „Business case-ul a fost afectat de faptul că acum certificatele verzi se vând la un nivel minim, există o suprapopulare cu certificate verzi pe piață și sunt mulți investitori care nu au unde să le vândă. Pe de altă parte, prețul energiei s-a prăbușit, din multe motive. Unul dintre ele este chiar dezvoltarea sectorului de energie regenerabilă și apariția acesteia în exces, subvenționată prin sistemul de certificate ceea ce a dus la scăderea prețurilor, la care se adaugă condițiile globale”, explică el.

CÂT DE ADÂNCĂ ESTE PRĂPASTIA DINTRE DORINȚELE AUTORITĂȚILOR ȘI REALITĂȚILE CU CARE SE CONFRUNTĂ INVESTITORII?

Cu toate acestea, Corneliu Bodea consideră energia regenerabilă un domeniu esențial pentru viitor. „Fiecare persoană are cel mai aproape membrii familiei. Trebuie să investim azi pentru un viitor de 50 de ani. Trebuie să găsim o soluție pentru bunăstarea oamenilor pe care îi cunoaștem sau îi vom cunoaște în viitor”, a încheiat Corneliu Bodea.