
Povestea pe care Vlad Ivanov a adus-o la Forbes Heroes este un exemplu de schimbare întâmplătoare a destinului. A avut o copilărie năzbâtioasă, dar lucrurile s-au schimbat în momentul când a văzut un anunț publicat în ziarul local: Școala Populară de Artă din Botoșani organiza un concurs de admitere. Vlad Ivanov și-a încercat norocul și a susținut proba de admitere, fără să știe că ani mai târziu avea să cunoască succesul după rolul „Domnul Bebe” din pelicula regizată de Cristian Mungiu, „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, pentru care a obținut „Premiul Gopo” pentru cel mai bun rol secundar. A obținut un loc la secția Actorie-Regie-Teatru, unde i s-au predat cursuri de actorie de doi actori locali, Teodor și Silvia Brătescu. „Profesorul meu a ales să mă ia pe mine și să mă ducă într-o zonă pe care nu o stăpâneam foarte bine. La fiecare sfârșit de an trebuia să avem niște spectacole, era un fel de examen unde eram notați și treceam sau nu mai departe, iar eu trebuia să merg la teatru, să iau costume, buletine, să am grijă de costume, să le duc înapoi, era un întreg balamuc”, a povestit Vlad Ivanov despre experiența de la Școala Populară de Artă.
VEZI CARE SUNT CELELALTE POVEȘTI ALE INVITAȚILOR PREZENȚI LA FORBES HEROES
32 de rețete pentru a deveni propriul erou
Anii au trecut și s-a înscris la Academia de Teatru și Film din București, la clasa profesoarei Sanda Manu, perioadă în care tainele actoriei i-au fost predate, printre alții, și de actorul și profesorul Dem Rădulescu. De la el a învățat că „studentul vine privighetoare, facultatea nu te „întalentează”, îți oferă niște tehnici, dar nu îți dă talentul”.
„Făceam la clasă absolut toate treburile – spălam podeaua, plecam pe holuri și căutam fel de fel de recuzită, panouri, practic eram o trupă care se ocupa și de partea artistică, dar și de partea tehnică. Munca de a te implica în întregul proces de creație e o muncă extrem de frumoasă”.
În procesul de a deveni actor, Vlad Ivanov a învățat toate dedesubturile meseriei, iar de la Sanda Manu a aflat un alt secret – că actoria e o meserie de regi.
După absolvirea facultății, a avut roluri pe scenele Teatrului Național București, apoi s-a remarcat în roluri ca „Dinu Laurențiu” în „Poziția copilului”, film regizat de Călin Peter Netzer și premiat la Festivalul de la Berlin cu „Ursul de Aur” în 2013, sau „Domnul Bebe” din „4 luni, 3 săptămâni, 2 zile” („432”).
În 2007, după premiera peliculei „432” la Festivalul de Film Românesc de la New York, Vlad Ivanov povestește cum a avut surpriza de a vedea cum arată o corporație precum Google și să constate că lucrurile nu sunt cum și le-a imaginat: „Aveam impresia că este o lume rigidă, dar acolo am văzut că este o lume extrem de vie, parcă eram în Wonderland. Mergeau cu trotinetele de la un birou la altul, iar la un moment dat a trecut un domn pe lângă mine îmbrăcat extrem de cool, lejer, și prietenul meu de la Google mi-a spus că era șeful lui”. Această experiență i-a amintit de anii facultății: „Prin profesia liberală, facultatea era extrem de lejeră, ca relație umană între profesori și studenți. Colegii de la alte facultăți se plângeau tot timpul că nu reușesc să aibă o relație atât de vie cu profesorii. I-am adus la mine la facultate și au vrut să dea și ei la teatru”. A colaborat cu regizorul Michael Cacoyannis, „omul care a pus Grecia pe harta turismului”, după cum îl numește actorul, dar și cu Maia Morgenstern în spectacolul „Lysistrata” de Aristofan.
VEZI FOTOGRAFII DE LA EVENIMENTUL FORBES HEROES
Întrebat ce l-a învățat actoria, Vlad Ivanov a răspuns, în cadrul evenimentului Forbes Heroes, că a devenit capabil în primul rând să relaționeze cu oamenii și să fie deschis: „Adolescent fiind, nu eram numai timid, ci undeva la limita de sus a timidității. Actoria m-a învățat să fiu deschis, sincer și să forez în adâncul meu și să descopăr multe lucruri de care nu eram conștient”. Anul acesta, la Gala Premiilor UNITER, Vlad Ivanov a obținut premiul „Cel mai bun actor în rol principal” pentru „Omul cel bun din Seciuan”.