Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

SmallBusiness |
|

Angela Naghi (Publica): “O mare parte a cetățenilor decid să plece din țară pentru că sistemul educațional nu oferă cursuri care să dezvolte abilități necesare pe piața muncii”

Angela Naghi, Communication Director la Editura Publica, punctează cele mai importante motive pentru care, în general, românii nu achiziționează mai multe cărți: puterea redusă de cumpărare, în special în orașele mici și în zona rurală, și lipsa interesului pentru un obicei de lectură constant.
Angela Naghi_SKY_6583_Marius Michailov

Forbes: Care sunt motivele pentru care România se află în coada clasamentului consumului de carte din Uniunea Europeană? Cu alte cuvinte, de ce românii nu sunt mari cumpărători de cărți?

Angela Naghi: Deja, de câțiva ani buni, românii se află în coada clasamentului privind consumul de carte din Uniunea Europeană. Există însă o plăpândă veste bună: e o piață în creștere.

Lăsând la o parte prezența librăriilor și a târgurilor de carte doar în orașele mari, cred că cele mai însemnate motive pentru care, în general, românii nu achiziționează mai multe cărți ar fi puterea de cumpărare mică (în special în orașele mici și în zona rurală) și lipsa interesului pentru un obicei de lectură constant.

 

Forbes: În 2018, care considerați că au fost măsurile notabile decise de Guvern cu impact (pozitiv sau negativ) important în piața cărții din România? (Ne referim la Ministerul Educației și Învățământului, Ministerul Culturii, Ministerul Finanțelor Publice.)

Angela Naghi: Anul trecut, timp de câteva luni, ne-am confruntat cu modificările aduse Declarației 600, care prevedea ca cei care obțin venituri din activități independente să plătească, în avans, impozite pentru niște venituri pe care nu știau dacă le vor obține. Așa că, dintr-o dată, redactorul coordonator a trebuit să gestioneze altfel de discuții decât cele punctuale, cu adevărat importante.

În general, situația din țară are impact negativ indirect asupra domeniului în care activăm, atât pentru că editurile și alte instituții culturale nu au susținere din partea statului, dar și pentru că o mare parte a cetățenilor decid să plece din țară pentru că sistemul educațional nu oferă cursuri care să dezvolte abilități necesare astăzi pe piața muncii (iar dacă educație nu e, nimic nu e).

 

Forbes: Migrația românilor a lovit piața forței de muncă în domeniul editorial? Altfel spus, vă confruntați în ultimii ani cu o criză a forței de muncă în domeniul dvs. de activitate? Cum gestionați această criză?

Angela Naghi: Știm că multe companii din România se confruntă cu această problemă, dar momentan noi nu suntem afectați. Echipa administrativă a editurii este destul de compactă, iar colaboratorii noștri oricum lucrează remote (unii în alte orașe din țară sau în căsuțe pitorești de la sat, alții chiar în alte țări sau pe alte continente din cauza job-ului lor principal).

Într-o piață globală, în continuă schimbare, e important ca atât angajații cu vechime, cât și cei care vizează un job anume, să înțeleagă că e nevoie să fie la curent cu cele mai recente practici și descoperiri din domeniile în care activează și că abilitățile dobândite la facultate nu sunt suficiente.

 

Forbes: Care sunt oportunitățiile de afaceri pentru editura dvs. reprezentate de cele două târguri de carte interne – Gaudeamus și Bookfest – dar și cele oferite de participarea la târgurile internaționale?

Angela Naghi: Participăm cu drag la târgurile de carte Gaudeamus și Bookfest pentru că e o ocazie unică de a întâlni cititorii cărților noastre – atât pe cei actuali, cât și pe alții noi. E o ocazie de a discuta cu ei, de a primi feedback, de a primii sugestii.

Participăm, de asemenea, și la marile târguri de carte internaționale pentru a ne întâlni cu agenții literari și partenerii noștri de la editurile de afară; aici aflăm și trendurile și noile practici din domeniu.

(2 aprilie 2019)

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii