Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Bani și Investiţii |
|

Analiză: Între pesimism și optimism

În 2019, românii au început să aibă mai multă încredere în fondurile de pensii private.
 aboneaza-te
Pensii

Pilonul II a avut un randament investițional record pentru ultimii nouă ani, de 11,8%. Câștigul net generat de fonduri exclusiv în beneficiul participanților a fost de 2,6 miliarde de euro dintre cele 13,5 miliarde aflate în prezent în administrare, potrivit datelor Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

De asemenea, în 2019 a crescut și salariul mediu pe economie cu 15%, însă, în ciuda acestui fapt, numărul românilor care spun că pot economisi a scăzut cu 11% – datele arată că românii consumă mult mai mult decât economisesc.

 

Potrivit lui Radu Crăciun, președintele APAPR, Pilonul II de pensii private obligatorii este singura sursă de acumulare financiară pentru vasta majoritate a populației țării.

Anul 2019 a adus evoluții favorabile și în rândul Pilonului III de pensii private facultative, care a depășit în premieră nivelul de 500.000 de contributori. Nivelul anual al contribuțiilor virate de participanți la fondurile facultative a atins în 2019 un nivel record absolut, suma fiind de peste 343 milioane de lei, cu 15% mai mult decât în 2018.

Totuși, activele din Pilonul II reprezintă doar 5,2% din PIB-ul României, țara noastră – aflată pe ultimele locuri în clasamentul internațional

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii