Afaceri |
|
Analiză: Cu pași mici, spre creștere

Intoleranța la gluten este o afecţiune autoimună declanşată de ingestia de gluten la persoanele cu predispoziţie genetică. Conform datelor furnizate de Kaufland, la nivel european, intoleranța la gluten afectează circa 1% din populaţie şi poate debuta la orice vârstă. În lipsa respectării regimului fără gluten, această boală poate avea consecinţe grave asupra sănătății. În România, aproximativ 5% dintre persoanele cu risc sunt diagnosticate.
Piața produselor fără gluten din România a înregistrat o valoare de 47,4 milioane de lei în 2018, în 2019 fiind estimată să se majoreze cu 11%, până la 52,6 milioane de lei, conform datelor furnizate de Euromonitor International.
Topul primelor cinci branduri de produse fără gluten comercializate pe piaţa românească sunt Nestlé și Gold Flakes (produse de compania Cereal Partners Worldwide), urmate de Schär (Dr Schär), Sam Mills (Sam Mills Group) și Gerblé (Otsuka Holdings).
În România există doar trei producători locali cu linii certificate de producţie, Sam Mills, Cris-Tim şi Petras Bio, restul produselor fiind importate, astfel că potențial de creștere există. Spre exemplu, Kaufland a lansat recent o nouă marcă proprie de alimente fără lactoză și fără gluten: „K-free”, destinată celor care au intoleranță la aceste substanțe. De asemenea, și McDonald’s România are produse fără gluten în meniu. Interesul tot mai crescut pentru astfel de produse a generat demersurile ca din anul 2019 să debuteze în România schema de audit și certificare pentru producătorii gluten free.
Sursa: Euromonitor International
Mai multe articole Forbes
Comentarii
Nu există comentarii