FacebookTwitterLinkedIn

Foto creditAndreea Cristiana Mitran

Ana Nicolau, director general, Editura Nemira

Forbes: Care este cuvântul care caracterizează cel mai bine piața editorială din România în anul 2020? (Argumentați/Dezvoltați.)

Ana Nicolau: Nu știu dacă aș putea să caracterizez piața editorială din România la nivel global, dar pot să spun că un cuvânt sau mișcare care ne-a caracterizat pe noi cel mai bine a fost pivotul. Și cred că pe multe dintre editurile care au reușit să se adapteze și să-și modifice modul de a face business anul trecut pentru a beneficia de oportunitățile care au apărut pe piață în pandemie.

Orice criză e un prilej de judecată și ascunde o provocare căreia fie poți să-i răspunzi, să te adaptezi noului status quo, să fii agil, sau în fața căreia poți să rămâi blocat în vechea paradigmă, să pierzi teren în fața celorlați și eventual să pieri.

Un alt cuvânt care a fost pe buzele tuturor anul trecut a fost digital, nu putem spune că asta e o surpriză însă. Editorii care până în acest moment nu realizau care va fi impactul noilor media și cum se schimbă obiceiurile de consum pe piață au avut o trezire bruscă la noua realitate.

Forbes: Care a fost impactul crizei asupra editurii dvs. în 2020?

Ana Nicolau: Anul 2020 a fost unul mult mai bun decât ne-am imaginat la începutul pandemiei. Acest lucru s-a datorat în primul rând unei poziții foarte puternice pe care o aveam deja în zona de marketing digital, dar și datorită relației excelente pe care am construit-o în ultimii 10 ani cu cititorii noștri și al unui efort imens din partea întregii echipe de a ne adapta constant la situația fluctuantă de pe piață.

Primele luni au fost extrem de dure, încasările au secat, oamenii lucrau de acasă și librăriile erau complet închise. Dar apetitul și nevoia de lectură a rămas și cititorii s-au îndreptat către librăriile online, probabil unii pentru prima oară. Am continuat să publicăm noutăți în acele luni, și ulterior s-a dovedit că aceasta a fost decizia corectă.

Am accelerat de asemenea producția de cărți digitale care rămâne în continuare un segment subdezvoltat în România prin comparație cu alte țări europene. Sprijinul guvernamental atras prin IMM Invest și proiecte de granturi ne-au ajutat să investim în continuare în această producție digitală. Vânzările au început să se redreseze din toamnă, ceea ce ne-a dat încredere să continuăm ritmul investițiilor.

Forbes: A apărut vreo oportunitate nouă și surprinzătoare în 2020?

Ana Nicolau: Digitalizarea accelerată ne-a dat încredere să începem un nou proiect necesar pe piața din România care se va lansa anul acesta. Este vorba de platforma Echo dedicată cărților audio, lansată în parteneriat cu câteva dintre cele mai mari edituri din România și cu o firmă de tehnologie din Norvegia. Pe baza unui abonament lunar, cititorii pot avea acces la câteva sute de audiobooks în limba română și câteva mii în limba engleză, totul pe telefonul mobil. Echo acoperă o gamă largă, de la cele mai noi bestselleruri, până la cărți de dezvoltare personală și povești pentru copii.

Audiobookurile sunt un segment de piață în continuă creștere pe toate piețele din lume în acest moment și o dezvoltare naturală în portofoliul editurilor din România.

Forbes: Ce ar fi trebuit să facă guvernanții (Ministerul Culturii/Guvernul) în sprijinul culturii scrise și nu au făcut (trei măsuri concrete), în perioada 2020 – prezent?

Ana Nicolau: Reprezentanți ai editorilor și ai librarilor au fost în contact constant cu guvernanții în ultimul an și câteva dintre măsurile de redresare economică au venit și în sprijinul nostru. Sectorul culturii scrise este însă unul văduvit de sprijin de mulți ani și s-ar putea discuta de multe măsuri legislative care ar ajuta dezvoltarea lui.

Concret, un sistem de granturi pentru edituri pentru digitalizare, un program de vouchere pentru elevi pentru achiziție de carte și reducerea taxei TVA la carte digital (ebook și audiobooks) la o cotă similară cu cea din print sunt trei măsuri care ar impulsiona o dezvoltare durabilă în această industrie.

Forbes: În mediul de business, se spune că online-ul este marele câștigător al pandemiei. Este valabil acest lucru și pentru editura dvs?

Ana Nicolau: Cu siguranță, vânzările online au crescut în pandemie și acest trend va continua și în următorii ani. Dar nu trebuie să uităm că librăriile au un rol mai larg de promovare a culturii și autorilor români care nu cred că poate să fie înlocuit de online.

Forbes: Care sunt principalele schimbări ale consumatorilor de carte pe care le-ați constatat în ultimul an (2020 – prezent)?

Ana Nicolau: Nu aș spune că au fost schimbări majore de consum cât o accelerare a unor curente care existau deja pe piață. Se cumpără mai mult în online, crește importanța recomandărilor personale vs paid marketing, lansările digitale au devenit un lucru comun și se conturează comunități digitale de cititori din ce în ce mai mari. Ca trend negativ, vedem din ce în ce mai mult o erodare a vânzărilor pentru ceea ce numim midlist, acele cărți între bestselleruri și cărți de nișă, ca efect al vânzării online.

Forbes: Care considerați că sunt „vaccinurile” eficiente pentru piața editorială din 2021?

Ana Nicolau: Nu cred că există un „vaccin” pentru schimbare, doar puterea noastră de adaptare și agilitatea cu care răspundem noilor provocări de pe piață.

(24 mai 2021)