FacebookTwitterLinkedIn

New York Times a titrat recent: „Interesul publicului față de legea fiscală a scăzut. La fel și cel al președintelui Donald Trump”.

Aceasta este o mare greșeală venită din partea republicanilor, care au nevoie de lucruri care să îi încânte pe cei care l-au votat pe Trump. Chiar acum, un număr mare din acei oameni stau acasă, după cum reiese din alegerile din Virginia din noiembrie anul trecut și alegerile speciale dintr-un district din Pennsylvania, controlat de Trump în mod copleșitor la alegerile din 2016, dar câștigat, ulterior de un democrat în martie. Inamicii lui Trump sunt supărați, și, mai ales, ies la vot.

În loc să mormăie vag despre o altă rundă de reduceri fiscale, republicanii ar trebui să ofere propuneri specifice, care, puse împreună, ar trebui să elimine recomandările venite din partea Oficiului pentru Buget al Congresului, care ne spune ce efecte vor avea propunerile asupra economiei în următorii zece ani. Proiecțiile sale au fost aproape întotdeauna greșite, așa că pot fi ignorate. Un alt lucru necesar ar fi să nu numim acest exercițiu „reforma fiscală”. Cuvântul „reformă” nu spune nimănui nimic. Utilizați, în schimb, expresia „reduceri mari de taxe”.

Iată ce ar trebui să includă un pachet interesant de propuneri:

Reduceri ale impozitelor pe salarii. Milioane de oameni nu plătesc impozite pe profituri, dar toată lumea care primește un salariu este agasată în legătură cu cotizațiile de asigurări sociale și medicale. Acestea sunt cuprinse în cadrul FICA (n. red. – legea privind contribuțiile la asigurările federale). În 2011-2012, a fost suspendat cu două puncte procentuale nivelul impozitelor FICA. Ar trebui propusă o creștere a suspendării cu trei procente pentru o perioadă de cel puțin cinci ani. Angajații cu venituri mai mici, în special, ar vedea un lucru bun în majorarea semnificativă a salariilor lor. Ar conduce aceasta la periclitarea sistemului de securitate socială? Nu, pentru că la fel ca în 2011-2012, va fi compensat deficitul din veniturile generale. Oricum, rezervele privind asigurările sociale, aparent de aproape 3 trilioane de dolari, sunt iluzorii. Nu există niciun penny acolo, ci doar niște hârtii de tip IOU (note prin care se recunosc datoriile) de la Departamentul de Trezorerie, dar care nu pot fi tranzacționate. Cu alte cuvinte, toate aceste trilioane au fost cheltuite imediat după ce au fost colectate.

Ratele de impozitare considerabil mai mici. Legislația fiscală de anul trecut a scăpat de cele mai multe deduceri în legătură cu taxele de stat și locale. Problema este că proiectul de lege nu a redus ratele federale de impozitare, ceea ce ar fi stimulat economia prin scăderea prețului muncii productive, asumarea de riscuri și succes. Unii republicani au insistat că acest lucru dăunează doar statelor în care democrații sunt la putere, uitând că acolo sunt încă alți republicani aflați, poate, în poziții vulnerabile.

Un impozit redus asupra câștigurilor de capital. Aceasta este la mintea cocoșului. Reducerile unor astfel de taxe întotdeauna cresc instantaneu veniturile și stimulează investițiile, factorul crucial pentru un nivel de trai mai înalt.

Desigur, un număr de măsuri mai puțin dramatice, dar ispititoare ar putea fi, de asemenea, puse pe lista tăierilor masive care pot fi derulate.

Vor avea republicanii imaginația să facă așa ceva? Din păcate, știm cu toții răspunsul la această întrebare.