Cautare
, Contributor

Blogul lui Lucian Davidescu (riscograma.ro)

|
|

Amenințarea leului

Creditarea în monedă națională a devenit competitivă și predominantă de când dobânzile pentru lei au scăzut la niveluri competitive cu ale euro.
 aboneaza-te
creditare_leu

Pentru cei care încasează venituri tot în lei există un avantaj evident – dispare astfel riscul valutar. Există însă și două dezavantaje de care merită ținut cont:

 

1. Riscul de dobândă este mai mare. Leul este încă pe teritoriu necartografiat la dobânzi atât de mici și încă nu este clar dacă ele sunt sustenabile pe termen lung. Cum nu mai există certitudinea trecerii la euro, cine garantează că dobânzile de bază nu se vor întoarce la peste 10%, cum erau nu cu mulți ani în urmă? Deja marja între dobânda de politică monetară și cea de piață este mult mai strânsă decât la euro, ceea ce înseamnă că de aici e loc doar de înrăutățire.

 

2. Dispare și oportunitatea valutară. În cazul în care totuși postura leului este sustenabilă, atunci apar toate motivele pentru o întărire substanțială pe termen lung. Caz în care cei care au credite în valută vor avea de câștigat, plătind rate tot mai mici relativ la venituri. Pentru cei îndatorați în lei, ar fi o consolare slabă că nu au pierdut, dacă acesta devine cel mai rău scenariu. Există desigur în continuare și posibilitatea unei deprecieri suplimentare a leului, caz în care creditul în monedă locală rămâne o plasă de siguranță.

Cum obținem un RCA ieftin

Miza economică a alegerilor

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii