Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Lideri |
|

Ambițiile unui dezvoltator

Dezvoltatorul Futureal a schimbat complet una dintre zonele centrale din Budapesta, iar acum are în plan extinderea operațiunilor desfășurate în România și intrarea pe noi piețe.  
038 MP Futureal_Tibor Tatar

Zonă cu criminalitate crescută, frecventată de persoane aflate sub supravegherea permanentă a Poliției și ocolită de oamenii de rând. Sună cunoscut? Cartiere întregi din București și din alte orașe ale României corespund acestei descrieri. A fost și cazul cartierului Corvin din Budapesta, care între timp a devenit un adevărat pol de interes al Capitalei Ungariei, ca urmare a investițiilor realizate de grupul Futureal. Astfel, deși în urmă cu nu mai mult de 15 ani cartierul Corvin era zona cu cea mai mare criminalitate din Budapesta, în care și polițiștilor le era frică să patruleze, astăzi este o zonă atractivă, mai ales datorită dezvoltărilor pe segmentele rezidențial, office și comercial. În prezent, cartierul Corvin, devenit o adevărată carte de vizită pentru dezvoltatorul ungar, chiar dacă în urmă cu un deceniu și jumătate nici forțele de ordine nu se aventurau în zonă, semn că investițiile masive și un parteneriat cu autoritățile locale pot schimba fundamental zonele nedezvoltate.

„Corvin a fost zona cu cea mai mare criminalitate din Budapesta, înainte să începem dezvoltările. O treime din locuințele de aici nu aveau apă curentă și nici toalete. Zona era denumită Harlemul Budapestei. Când polițiștii veneau aici, erau obligați să vină în echipaje de cel puțin trei ofițeri. Acum, dacă facem un sondaj, majoritatea covârșitoare a oamenilor vor spune că ar vrea să locuiască aici“, afirmă Tibor Tatár, CEO – Dezvoltare Comercial și Retail, membru al Consiliului de Administrație Futureal.

Dezvoltatorul Futureal a fost înființat la începutul anilor 2000 de familia Futó, una dintre cele mai bogate din Ungaria, iar acum este unul dintre jucătorii dominanți din Europa Centrală și de Est. Însă ambițiile dezvoltatorului cresc direct proporțional cu expansiunea acestuia. Futureal a dezvoltat proiecte de peste 2 milioane de metri pătrați, a căror valoare ajunge la 3 miliarde de euro, fiind un jucător activ în Ungaria, Polonia, România și, mai nou, în Spania.

„Cred că este important de menționat că până acum ne descriam ca un jucător regional, dar această strategie s-a schimbat în urmă cu un an când ne-am decis să mergem și în vestul continentului pentru a ne diversifica portofoliul. Devenim prea mari pentru a ne limita la Europa Centrală și de Est. Astfel, am achiziționat primul proiect în Spania și suntem aproape să îl achiziționăm și pe cel de-al doilea“, adaugă Tibor Tatár.

Cu toate că acum este unul dintre cei mai mari jucători din Europa Centrală și de Est, reprezentanții Futureal își amintesc că perioada crizei economice din urmă cu un deceniu a fost una extrem de dificilă. Însă, datorită unor decizii inspirate, Futureal a ieșit din criză mult mai puternic decât era la momentul izbucnirii ei.

„Norocul nostru a fost că în 2007 am vândut active în valoare de aproape 500 de milioane de euro. Am putea spune că am fost inteligenți, dar în realitate am fost norocoși. Nimeni nu știa că venea criza. Când a venit criza aveam circa 20 de proiecte, dar aveam și foarte multă lichiditate. Așa că am finalizat toate proiectele și ne-am respectat toate obligațiile contractuale. Tot timpul ne-am îndeplinit obligațiile, atât față de bănci, cât și față de parteneri și clienți. Acest lucru a fost foarte important deoarece majoritatea dezvoltatorilor din Ungaria și din Centrul Europei au avut dificultăți cu băncile. Noi nu am avut. Când am ieșit din criză, am devenit dezvoltatorul favorit al băncilor și așa am rămas. Aveam nevoie de acest statut, având peste 30 de proiecte în regiune, deoarece suntem prea mari pentru unele bănci, așa că facem banking cu 6-7 bănci“, menționează Tatár.

În România dezvoltatorul maghiar este activ prin divizia de investiții rezidențiale Cordia. Portofoliul de dezvoltări și active al grupului se ridică la 2,7 miliarde de euro. Anul trecut, Cordia România a demarat dezvoltarea Parcului20, un ansamblu rezidențial cu 469 de apartamente situat în zona Expoziției din nordul Bucureștiului. Însă ambițiile grupului Futureal în țara noastră nu se opresc aici, din moment ce Cordia este folosită drept pionier pentru intrarea pe noi piețe.

„Planul este ca noile piețe să fie atacate de Cordia, iar Futureal să vină din urmă. De ce? Pentru că, în mod normal, un proiect rezidențial este mai mic decât un proiect pe zona de office sau chiar ca un centru comercial. Nu poți face o clădire de birouri de 5.000 de mp pentru că este prea mică pentru orice piață, însă poți face un proiect rezidențial de 60-100 de unități. Dacă intri pe o piață nouă, este mai puțin riscant să începi cu dezvoltări rezidențiale. În al doilea rând, segmentul rezidențial trece printr-o perioadă de boom în aproape întreaga Europă. Este o strategie logică de a începe dezvoltări rezidențiale, prin divizia Cordia, care începe să cunoască particularitățile unei țari, iar apoi Futureal poate intra pe piață. Asta facem acum în Polonia, unde ne uităm și la proiecte non-rezidențiale. În acest fel, Cordia și Futureal își cresc activitatea în Europa. Baza acestei extinderi este dată în continuare de operațiunile de succes din Ungaria“, explică Tibor Tatár.

Prin urmare, conform strategiei dezvoltatorului, Futureal se pregătește să își facă intrarea pe piața office din România, iar Bucureștiul este alegerea naturală pentru a accede pe piața locală, explică reprezentantul Futureal. Criteriul proximității față de mijloacele de transport public, în special față de metrou, este unul de maximă importanță pentru dezvoltator, din moment ce marile hub-uri de clădiri de birouri pot fi servite doar de mijloace de transport în comun cu capacitate suficient de mare.

„Planul nostru este să dezvoltăm proiecte office în România. Ne gândim și la centre comerciale, însă este mai probabil să dezvoltăm clădiri de birouri. Cred că România și Ungaria sunt foarte similiare deoarece cea mai mare parte a economiei este concentrată în capitalele București și Budapesta. Așadar, am prefera să intrăm în București și să dezvoltăm proiecte. Pentru birouri nu vom dezvolta clădiri sub 10.000 de mp. Noi credem în transportul public. Știu că românilor le place să meargă la serviciu cu mașinile personale, dar traficul a devenit imposibil în București, ca și în celelalte orașe mari din Europa. Ne place să fim în apropierea stațiilor de metrou, adică la mai puțin de 500 de metri de ele. Nu cred că este plăcut să petreci o oră și jumătate în trafic pentru a ajunge la muncă. Așa că noi credem în transportul public, în mod special în metrou și tren. Autobuzele nu sunt suficiente, sunt prea mici. La un proiect de 20.000 de mp vei avea peste 2.000 de angajați, iar autobuzele pot transporta maxim 100 de oameni. Deci vei avea nevoie de 20 de autobuze pentru a servi o singură clădire de birouri. Ne uităm la zone aflate în proximitatea metroului, sau măcar în apropierea liniilor de tren/ tramvai. Asta îți oferă vestul Bucureștiului, sudul, dar pentru anumite motive zona de sud este nedezvoltată și destul de nepopulară. Dacă sunt centre comerciale sau parcuri de retail în zonă, este suficient pentru chiriași, astfel că nu ne gândim neapărat la proiecte mixed-use. Acestea sunt principalele criterii pentru clădirile de birouri: un transport public eficient și servicii“, subliniază reprezentantul Futureal.

În ceea ce privește dezvoltarea segmentului rezidențial din România, Cordia nu bate pasul pe loc. Parcului20, amplasat în zona Expoziției din nordul Bucureștiului, pe strada Parcului, va fi dezvoltat în două faze și va avea, în total, 469 de apartamente. Termenul de finalizare pentru cele 260 de apartamente din prima fază a ansamblului rezidențial este septembrie 2020, iar cea de-a a doua fază va fi livrată la 8-12 luni după prima etapă. Cele 469 de apartamente ale ansamblului rezidențial Parcului20 sunt destinate segmentului mediu și mediu-superior și vor fi disponibile în 30 de configurații, de la studiouri și apartamente cu două camere până la duplexuri cu cinci camere. Parcului 20 este unul dintre primele proiecte rezidențiale inteligente din România, toate cele 469 de apartamente ale proiectului fiind echipate cu sisteme smart-home de ultimă generație, parte din configurația standard a apartamentelor. În acest context, nu este de mirare că obiectivul Cordia este să devină principalul dezvoltator regional de proiecte rezidențiale și nici că Futureal își dorește să atace și alte segmente ale pieței imobiliare.

„Când intri pe o piață te uiți pe termen mediu și lung. Cine s-ar fi gândit în trecut că piața de office din București va ajunge atât de mare? Cine s-ar fi gândit că Bucureștiul va deveni unul dintre huburile de IT din Centrul și Estul Europei? Bucureștiul are o populație mare, suficiente universități, calitate adecvată a educației în așa fel încât companiile își găsesc angajați. În Budapesta yield-urile sunt la 6% sau mai puțin. Acesta este singurul factor neatrăgător la București. Bucureștiul este mai riscant, din cauza yield-urilor. În București nu sunt atât de mulți investitori, iar asta face ca un eventual exit să fie mult mai dificil și ține yield-urile la nivel ridicat. Aveți nevoie de mai multă lichiditate, de mai multe tranzacții și de mai mulți jucători. Cred că imaginea României a crescut mult în ultimii ani. Am avut multe oferte din Cluj, dar ar fi intrarea greșită pe piața românească. Trebuie să începi prin a-ți stabili prezența în București“, conchide Tibor Tatár.

 

 

„Planul nostru este să dezvoltăm proiecte office în România. Ne gândim și la centre comerciale, însă este mai probabil să dezvoltăm clădiri de birouri”, spune Tibor Tatár, CEO, membru al Consiliului de Administrație Futureal

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii