Cautare
, Contributor

Lideri |
|

Alianță între rivali

Dezvoltarea economică a Aradului este din ce în ce mai strâns legată de cea a Timișoarei. Reciproca este valabilă.
 aboneaza-te
arad_shutterstock_100609591.jpg

Între timișoreni și arădeni a existat dintotdeauna o rivalitate, care se pare că datează din 1956, atunci când raionul Arad, cu reședința în orașul Arad – România era organizată, după modelul sovietic, în regiuni care aveau ca subdiviziuni raioane –, trece în subordonarea regiunii Timișoara, în urma desființării regiunii Arad, după cum scrie Sorin Forțiu pe banat.ro, într-un articol în care „demontează” argumentele arădenilor cum că ar fi bănățeni.  Această stare de fapt durează până în 1968, când teritoriul României este împărțit, din punct de vedere adminsitrativ, în județe, Aradul devenind iar „independent” de Timișoara.

Chiar dacă, formal, nu mai existau raporturi de „subordonare” față de Timișoara, rivalitatea încă a rămas, ea manifestându-se din plin mai ales la meciurile de fotbal dintre echipele reprezentative ale orașului, Poli Timișoara și UTA Arad și se perpetuează și astăzi în mentalul colectiv. În ciuda acestui fapt, cele două orașe sunt mult mai legate decât le-ar plăcea locuitorilor lor să creadă. „Judeţul Timiş şi mai vasta aglomerare Timişoara-Arad nu doar depăşesc ca performanţă regiunea pe ansamblu, dar ies în relief ca regiune dominantă a României, în unele cazuri rivalizând chiar cu Bucureşti”, precizează reprezentanții Băncii Mondiale într-un raport întocmit pentru Agenția pentru Dezvoltarea Regiunii Vest (județele Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș-Severin).

„Conurbația Timișoara-Arad”, așa cum apare în raportul Băncii Mondiale, este lider în contextul naţional, cu cea mai mare concentrare de salarii ridicate din ţară în afara Bucureştiului. Deși cele mai mari salarii din regiune sunt în Timișoara, nici Aradul nu stă rău, cu un decalaj de  15% față de reședința județului Timiș.

Acesta este probabil și unul dintre motivele pentru care mai mulți dezvoltatori imobiliari au dezvoltat sau încep să construiască ansambluri rezidențiale în oraș. De pildă, Arad Real Estate Development (ARED), companie membră a holdingului Alber, a dezvoltat în Arad trei proiecte rezidenţiale – RED 1, 2, 3 – ultimul dintre ele urmând a fi finalizat anul acesta. În total, dezvoltatorul a finalizat peste 1.500 de apartamente, un azil de bătrâni şi peste 60.000 de metri pătraţi de hale industriale şi birouri. „Ne apropiem de sfârşitul anului şi, trăgând linie, bilanţul este pozitiv, în sensul că am reuşit să vindem mai multe apartamente decât în 2012, în ciuda unei pieţe încă îngheţate (…) Lucrăm cu firme de construcţie din Ungaria, cu o mare experienţă în acest domeniu”, spunea, la finalul anului trecut,  Florin Moş, director de marketing şi vânzări al ARED. Astfel, în 2013 dezvoltatorul a vândut 381 de apartamente, față de 359 în 2012, potrivit informațiilor transmise la solicitarea forbes.ro.

Un alt dezvoltator care a demarat proiecte în Arad este Tagor, cu acționariat israelian. Investiția în prima fază a proiectului Adora Urban Village Arad, programată să fie finalizată până la sfârșitul verii, are o valoare de 7,3 milioane de euro, o sumă importantă de bani fiind obținută de la bănci internaționale, „în baza bunei reputații a companiei Tagor, dar și a solidității financiare a partenerului din România, Patrol Capital, un fond de investiții britanic în domeniul imobiliar, cu active de peste 5 miliarde de dolari”, potrivit unui comunicat al dezvoltatorului. Valoarea totală a proiectului din Arad va ajunge, la finalizarea lui, la peste 108 milioane de euro. „Venim cu un nou concept către locuitorii Aradului(…). Ținta noastră este clasa de mijloc, oameni muncitori cu respect pentru bani și care mizează pe calitatea construcției”, a declarat Ofer Lieberson, proprietarul Tagor.

Șantierul este amplasat în zona centrală a orașului Arad, unde Tagor și Patrol Capital dețin peste 70.000 de metri pătrați de teren, planurile cuprinzând construcția a 1.232 de apartamente și a unui centru comercial cu o suprafață totală de 5.400 de metri pătrați. Prima fază a proiectului include un bloc de locuințe cu 107 apartamente și aproximativ 1.228 de metri pătrați de spații comerciale. 

Deloc surprinzător, Timișoara şi Arad reprezintă principalele concentrări de forţă de muncă din toate grupele, fie acestea de producţie (auto, textile), servicii de nivel tehnologic ridicat (TIC), sau bazate pe resurse naturale (agroalimentar). Însă dincolo de acest lucru, apar unele diferenţe. În sectorul auto şi cel de textile, grupa se concentrează atât în jurul Timișoarei cât şi în jurul Aradului,  poate cel mai puternic în nordul Aradului către graniţa cu Ungaria.

Industria grupează cea mai mare parte (31,3%) din resursele de muncă din județul Arad, urmată de agricultură (22,9%) și comerț, hoteluri, transporturi și restaurante (21,6%). Un atu indiscutabil al Aradului este poziționarea sa. „Pentru ca investitorii străini să creeze o producţie orientată către export în zonele stagnante din Regiunea Vest, conectivitatea cu pieţele europene trebuie să fie eficientă. Judeţul Timiş şi partea de vest a judeţului Arad sunt amplasate ideal în această privinţă”, spun reprezentanții Băncii Mondiale,  care consideră că un element esențial în succesul economic viitor al zonei este  „facilitarea integrării economiilor oraşelor Timişoara şi Arad într-o conurbaţie metropolitană cu o calitate a vieţii ridicată”. Cu alte cuvinte : mai lăsați rivalitatea istorică și concentrați-vă pe beneficiile pe care le puteți avea unul de pe urma celuilalt.

Află care sunt cele mai bune orașe pentru afaceri

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii