Cautare
, Contributor

Industrie |
|

Alexandru Stânean, Teraplast Group: ”Evoluția a fost sub așteptări”

rsz_alexandru_stanean
Directorul general al grupului Teraplast spune că rezultatele sub așteptări au fost cauzate de contextul nefavorabil din domeniul infrastructurii.

Evoluția companiei în 2016

Evoluția grupului Teraplast în primele nouă luni ale anului a fost sub așteptări, în special din cauza contextului nefavorabil de pe piața construcțiilor – segmentul de infrastructură. Blocajul din infrastructură ne-a determinat să revizuim în sens negativ estimările referitoare la anul curent. Astfel că grupul Teraplast estimează că va realiza în 2016 o cifră de afaceri de 405,5 milioane lei, în creștere ușoară (3%) față de 2015, însă mai puțin cu 14% decât preconiza în bugetul stabilit la începutul anului. Conform estimărilor la nivel de grup, profitul net va avea valoarea de 39,6 milioane lei, mai mult cu 12% decât în 2015, dar sub prognozele de la începutul anului 2016, cu aproximativ 11%.

Strategia companiei pentru 2017

Principalele trei puncte ale strategiei noastre pentru anul viitor sunt extinderea prezenței pe piețele externe, dezvoltarea portofoliului de produse și creșterea calității serviciilor și a produselor livrate în piață.

Lucruri bune făcute de Guvernul Cioloș

Strategia pentru dezvoltarea României propusă de Guvernul Ciolos este binevenită, însă e nevoie de consens politic care să asigure implementarea ei dincolo de un ciclu electoral și de creșterea investițiilor ca motor de creștere economică. Este nevoie ca firmele locale, care produc valoare adăugată să fie stimulate să crească și să se dezvolte. Multe dintre companiile locale au tradiție de zeci sau chiar sute de ani și vor rămâne aici, lucru care nu se poate spune despre companiile multinaționale. Cu toate acestea, când vine vorba de ajutoare de stat firmele multinaționale sunt beneficiare exclusive.

Evoluția domeniului în 2016

Problema majoră în domeniul nostru de activitate este blocajul lucrărilor de infrastructură de mediu, ca urmare a faptului că nici după doi ani de la startul noului exercițiu bugetar (2014-2020) nu au fost deschise apelurile de proiect pentru POIM (Programul Operațional pentru Infrastructura Mare).

Evoluția sub așteptări a pieței interne însă ne-a determinat să mergem din ce în ce mai mult la export. De exemplu peste 75% din producția de ferestre și uși din PVC și 40% din cea de panouri merg pe piețele externe.

Așteptări de la noul Guvern în 2017

Accelerarea absorbției fondurilor europene, stimularea investițiilor și predictibilitatea fiscală.

Provocări globale în 2017

Donald Trump a spus foarte multe lucruri în timpul campaniei electorale. Trebuie să vedem care dintre acestea se vor transforma în politici oficiale și la care va renunța pe parcurs sau le va nuanța înainte să putem evalua care este impactul lor. Pe de altă parte, anul 2017 va fi unul deosebit de important din perspectiva alegerilor din Franța și Germania, care sunt pilonii de stabilitate ai Uniunii Europene și care sunt cu atât mai importante cu cât există curente anti UE în cadrul Uniunii.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii