FacebookTwitterLinkedIn

Forbes: Cum apreciați într-un singur cuvânt evoluția companiei/grupului pe care o/îl conduceți în anul 2016? Acum, la final de an, cum arată realizările în raport cu obiectivele de la începutul anului?

Alexandru Oancea: Obiectivele VEKA România pentru anul 2016 erau reprezentate de creşterea organică a cifrei de afaceri. Ne-am propus o creştere organică de două cifre (de peste 10%) şi, cel mai probabil, obiectivul nostru a fost atins.

Cu toate acestea, aşteptăm confirmarea în luna ianuarie a anului următor, atunci când analiza rezultatelor noastre va fi completă.

Forbes: Care a fost evenimentul care v-a impresionat neplăcut în domeniul în care activați și care a fost evenimentul care v-a impresionat plăcut?

Alexandru Oancea: În categoria evenimentelor neplăcute se situează legea dării în plată ce are impact asupra întregului domeniu al construcţiilor şi care aruncă o umbră de incertitudine în ceea ce priveşte predictibilitatea investiţiilor.

Cu toate acestea, intenţia guvernului de a continua programul Prima Casă şi posibilele sale transformări în următorii ani, cum ar fi reorientarea spre construcţii noi, consider că fac parte din categoria evenimentelor plăcute ale anului, care nu poate decât să ne bucure.

Forbes: Care sunt cele mai bune trei lucruri care s-au întâmplat în 2016 în România? (din punct de vedere business, social, politic, etc.)

Alexandru Oancea: Dacă ne referim la scena politică, probabil că unul dintre cele mai bune lucruri care s-au întâmplat anul acesta în România este faptul că nu ne-am confruntat cu o criză politică majoră.

De altfel, şi continuarea luptei anticorupţie a constituit un lucru favorabil ce merită menţionat în acest clasament.

Nu în ultimul rând, aş face referire la îmbunătăţirea măsurilor fiscale menite să susţină economia.

Forbes: Menționați trei măsuri luate de guvernul Dacian Cioloș care v-au influențat în bine activitatea și trei aspecte care ar putea fi îmbunătățite pe viitor de viitorul guvern.

Alexandru Oancea: În ultima perioadă, am observat o creştere mai evidentă a transparenţei venită din partea organismelor statului, în ciuda faptului că încă mai sunt multe lucruri de îmbunătăţit, chiar şi în această privinţă.

De altfel, consider că susţinerea luptei anticorupţie are o influenţă pozitivă pentru toată lumea, nu doar asupra domeniului în care activăm.

Forbes: Care sunt cele trei așteptări concrete pe care le aveți de la noul guvern, ce va rezulta în urma alegerilor din decembrie, în perspectiva anului 2017?

Alexandru Oancea: Aşteptări din partea noului guvern cu siguranţă că există şi în domeniul în care noi activăm. Probabil că una dintre cele mai mari face referire la reluarea şi accelerarea investiţiilor. Mă refer aici atât la investiţiile strategice, cât şi la cele destinate programelor de eficienţă energetică în condiţii de durabilitate.

Cu siguranţă, ne dorim continuarea precesului de îmbunătăţire a transparenţei început de Guvernul Dacian Cioloș, dar şi o mai mare predictibilitate pe termen mediu şi lung.

Ne așteptăm ca schimbările ce vor avea loc la nivel politic să îşi pună amprenta şi asupra pieţei pe care activăm, însă rămâne de văzut cum şi în ce măsură acestea ne vor influenţa.

Forbes: Care sunt principalele trei puncte ale strategiei dumneavoastră pentru anul viitor?

Alexandru Oancea: Cu siguranţă VEKA va continua să ofere partenerilor săi produse de clasa A, o direcţie strategică importantă a companiei fiind extinderea paletei de produse. Aşa cum spuneam, vom continua să dezvoltăm soluţii tehnice de clasa A, în special în gama superioară, şi ne vom asuma cât se poate de mult rolul de lider responsabil al pieţei pe care activăm.

La fel ca întotdeauna, vom continua şi în 2017 să încurajăm şi să susţinem partenerii noştri în dezvoltarea strategiilor proprii de vânzări.

Anul acesta, exporturile de ferestre realizate din profile VEKA au reprezentat principalul motor de creştere al vânzărilor naţionale de profile.

În 2017, vom continua proiectele actualele dezvoltate alături de partenerii noştri din România dar, mai mult, intenţionăm să acţionăm asupra deschiderii şi dezvoltării unor noi canale de vânzare.

Vezi ce au spus și alți oameni de afaceri.