Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Industrie |
|

Alexandru Nicolcioiu, fost director al Platformei Petromidia: La un moment dat se punea problema închiderii societății, însă, contrar așteptărilor, s-a luat decizia de a nu se lichida

De reușitele platformei Petromidia se leagă și numele lui Alexandru Nicolcioiu, cel care a fost director al rafinăriei din 1979 până în 2007 și care ocupă în prezent funcția de adviser al CEO KMG International. Alexandru Nicolcioiu rememorează cele mai grele, dar și cele mai bune momente din istoria de patru decenii a Petromidiei.
 aboneaza-te
080 dosar 101 Petromidia Alexandru Nicolcioiu

Istoria celei mai mari rafinării din România începe în anii ’70, când, pentru îndeplinirea programului de dezvoltare a României, stabilit de statul român în perioada 1970-1975, s-a hotărât construirea la malul Mării Negre a unui combinat petrochimic, cu o capacitate anuală de prelucrare de 3,5 milioane tone de țiței şi integrat cu un sector petrochimic (200.000 tone etilenă şi 100.000 tone propilenă).

„Petromidia a fost gândită ca o parte integrată a unui sistem național care să prelucreze cantități impresionante de țiței. Ca importanță strategică acest combinat petrochimic s-a demonstrat de-a lungul vremii că era un combinat care asigura exportul de produse petroliere; înainte de anii 90, cea mai mare cantitate de produse din Midia mergeau la export, folosind conducte de benzină și motorină conectate la Oil Terminal Constanța. Toate celelalte rafinarii utilizau portul Constanța, de unde se făceau livrările către export. Practic era un contributor în necesarul de valută pentru a se putea rula în continuare programul de funcționare a celorlate combinate și industrii conexe. Aceasta a fost strategia până în anii 90”, a precizat Alexandru Nicolcioiu pentru Forbes România.

Petromidia: Record după record

A urmat apoi dificila perioadă a anilor 1990, care a produs efecte negative asupra întregului sector industrial din România. Alexandru Nicolcioiu își amintește că în acei ani Petromidia a trecut prin schimbări semnificative, iar în a doua parte a deceniului, din cauza problemelor financiare, autoritățile luau în calcul chiar și lichidarea societății, însă, contrar aștetpărilor, decizia de lichidare nu a fost luată.

„Perioada anilor 90 a venit cu mai multe momente grele. Dacă până atunci cele 11 rafinării funcționau integrat, ca și cum ar fi fost o mare rafinărie care prelucra 32 milioane de tone de țiței, dupa 1990 s-a trecut la transformarea în societati comerciale. Astfel Combinatul Petrochimic Midia s-a transformat în S.C. Petromidia, în care FPS (Fondul Proprietății de Stat)  deținea 70%, iar FPP (Fondul Proprietății Private) 30% din capitalul social. Toate celelalte 10 rafinării și Midia s-au transformat în societăți comerciale, iar sistemul de extractie a țițeiului s-a transformat în Regie Autonomă, RA Petrom. Fiind aceste modificări majore în relațiile economice internaționale, încet, încet, foarte multe dintre piețe pe care le avea Romania în anii 90 au început sa cadă; în plus s-au liberalizat importurile și exporturile, sigur, au intrat foarte multe produse în România la concurență cu produsele românești. A fost o perioadă (97-98) în care prețul produselor petroliere pe piața românească erau controlate, din motive sociale, lucru care pe rafinori i-a afectat foarte mult: material primă se cumpăra la prețurile de pe piața liberă, în schimb produsele petroliere se vindeau numai la prețuri controlate, prețuri modificate de 2-3 ori pe an prin HG. Acest lucru care s-a suprapus și cu devalorizarea leului: dolarul era 6 lei în 1996-97 și a ajuns la 9000 lei vechi. Pentru a putea sa te dezvolți aveai nevoie de valută deci  sa achiziționezi de pe piața de lei ca sa poți cumpăra valută. Aceste suprapuneri au afectat mai toate rafinăriile din România din punct de vedere financiar ceea cea a dus la restructurări majore. De asemenea, un moment dificil care a fost în perioada anilor 1996 spre 97, când fiind introduși pe lista de lichidare se punea problema închiderii societății, am reușit împreună cu colegii mei de la sindicat să fim primiți de prim-ministrul din acea perioadă, iar cu tot guvernul României de față, le-am explicat toată situația economică și financiară a Platformei. Atunci, contrar așteptărilor, s-a luat atunci decizia de a nu se lichida”, afirmă actualul adviser al CEO KMG International.

Tot în anii 1990, Petromidia a avut posibilitatea să acceseze un credit de 50 de milioane de dolari garantat de către Guvernul României și de către Banca Națională. Acești bani, explică Alexandru Nicolcioiu, au contribuit la modernizarea unei părți din rafinărie, la fiabilizarea multor utilaje, astfel că Petromidia a devenit cea mai atractivă rafinărie din România, având în vedere și poziția avantajoasă de la malul mării.

„În octombrie 2000 s-a semnat contractul de privatizare cu Rompetrol, Rompetrol a achiziționat de la Fondul Proprietății de Stat pachetul de acțiuni, a început programul de dezvoltare a rafinăriilor în perioada 2001 – 2007, prin diverse modernizări pe care le-am făcut pe această platformă, am reușit să menținem în funcțiune întreaga rafinărie și instalațiile de polipropilenă din Petrochimie, și în 2007 a fost momentul crucial al acestei platforme”, subliniază Alexandru Nicolcioiu.

Treptat, Petromidia a devenit pilonul central al industriei de rafinare din România, fiind cea mai mare rafinărie din țară și una dintre cele mai moderne din Sud-Estul Europei. De altfel, Petromidia contribuie semnificativ la dezvoltarea activităților Rompetrol în România și în regiunea Mării Negre. În 2018, Petromidia a înregistrat 11 noi recorduri operaţionale, cu niveluri istorice atinse la materiile prime procesate, produse petroliere obţinute, producţia de benzine şi motorine, combustibil pentru avioane, randamente de produse albe, gradul de utilizare a capacităţii de rafinare. La acestea se adaugă cele privind îmbunătăţirea indicelui de eficienţă energetică şi reducerea pierderilor tehnologice. De asemenea, în acest an, Rompetrol Rafinare şi-a propus să depăşească pragul de 6 milioane de tone de materii prime procesate, fapt ce ar reprezenta un nou record istoric.

„40 de ani pentru mine au trecut foarte repede. Parcă ieri eram un tânăr de 25 de ani care lucra pe această platformă, în fiecare zi se dezvolta câte ceva, tot timpul am considerat că nu ne-am oprit și tot timpul s-au dezvoltat activitățile în Petromidia, tot timpul s-au întâmplat lucruri noi, și asta au făcut ca cei 40 de ani să treacă foarte repede. Mă simt ca la 35 de ani, să nu zic chiar 25, simt în continuare că mai am multe de sprijinit și de implementat și de învățat, am tot timpul dorința de a implica pe toți colegii noștri mai tineri sau mult mai tineri în dezvoltarea acestei rafinării și tot timpul le spun că marele nostru pericol este că timpul trece foarte repede”, concluzionează Alexandru Nicolcioiu.

Yedil Utekov, director general Rompetrol Rafinare: Vrem să dezvoltăm în continuare platforma Petromidia. Chiar dacă KMG a investit sume masive până acum, nu vrem să ne oprim

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii