Cautare
, Contributor

Industrie |
|

Agricultura românească, văzută din exterior

salata_agricultura_(640x480).jpg
Agricultura este unul dintre punctele forte ale economiei românești și este în atenția investitorilor străini, au subliniat de-a lungul timpului reprezentanții diplomațiilor occidentale pentru Forbes România.

Ambasadorul Olandei, Matthijs van Bonzel, a spus, de pildă, în cadrul Forbes CEE Forum, eveniment regional ce a avut loc la sfârșitul lunii septembrie, că agricultura reprezintă un potențial „uriaș” pentru România, însă nu a omis să sublinieze dificultățile pe care le întâmpină acest domeniu.

„Agricultura este una dintre oportunităţile României, dar agricultura înseamnă tehnologie înaltă, educaţie, tehnologii noi, infrastructură, avem nevoie de sisteme de stocare şi de a transporta bunurile de la ferme la piaţă. S-a demonstrat că există potenţial în România, dar pentru a beneficia, pentru a realiza acest potenţial este nevoie de o strategie clară, de investiţii, este nevoie să vă reformaţi sistemul legislativ. Aş menţiona numai sistemul cadastral, este esenţial pentru fermieri să aibă o imagine clară asupra proprietăţii, terenurilor, să aibă actele de proprietate clare pentru că altfel nu pot obţine credite de la bănci, spre exemplu”, a argumentat ambasadorul Matthjis van Bonzel.

Pe de altă parte, ambasadorul Argentinei la București, Claudio Pérez Paladino, a subliniat, în cadrul aceluiași eveniment, faptul că „România și Argentina pot parcurge un drum lung și de succes” fiindcă cele două țări fac parte din clubul select al statelor care au „soluri optime pentru producția agricolă”. Ambasadorul Argentinei la București a mai explicat că țara pe care o reprezintă acordă o importanță la fel de mare agriculturii, principalele exporturi realizate fiind cele de cereale (porumb, grâu, orez), iar suprafața agricolă este de 210.000 de kilometri pătrați, aproape cât suprafața României.

„Experiența Argentinei din ultimii 15 ani în acest domeniu ar putea fi utilă României, oamenii de afaceri din ambele state fac evaluări inițiale cu succes în vederea aplicării tehnologiilor utilizate în Argentina”, a mai spus ambasadorul Paladino. România nu este importantă numai prin calitatea terenurilor sale agricole ci și prin faptul că poate deveni o platformă pentru transportarea mărfurilor către Asia Centrală, a mai subliniat diplomatul argentinian.

„Un fapt deloc neînsemnat este că cele două țări se găsesc în emisfere diferite și, prin urmare, anotimpurile sunt inversate. Acestea deschid un spațiu important pentru complementaritatea comercială dintre producătorii români și cei argentinieni, pentru a putea satisface diferite piețe, pe tot parcursul anului”, a mai argumentat ambasadorul Argentinei.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii