
România este „cel mai mare centru al nostru din lume și suntem foarte mulțumiți de investiția pe care am făcut-o în țară în urmă cu 10 ani”, afirmă Anders Lidbeck, CEO și președinte al companiei specializate în furnizarea de soluţii software şi servicii IT Enea, într-o discuție cu Forbes România. Compania fondată în urmă cu 50 de ani în Suedia a intrat pe piața din România după ce a achiziționat, în anul 2008, compania IP Devel, fondată de Bogdan Putinică și Daniel Bogdan.
„Noi am evaluat mai multe țări, însă ne-am uitat la ce oameni vom găsi. Am găsit România ca fiind o țară bună, un loc bun și, la acel moment, era foarte aproape de locurile unde ne desfășuram operațiunile. A fost competitivă din perspectiva prețurilor și am găsit aici ingineri cu înalte calificări. Am fi putut găsi resurse la costuri mult mai mici în alte părți, însă nu este vorba numai despre costuri mai mici, este vorba de abilitățile oamenilor. Am fost foarte încântați de asta”, a precizat Anders Lidbeck.
Acum, Enea are trei birouri deschise în România, în București, Craiova și Iași, și aproximativ 300 de angajați. Centrul din România a ajuns cel mai mare al companiei la nivel global și planurile de expansiune continuă. În anul 2017, Enea a avut în România o cifra de afaceri de 48,2 milioane de lei, în creștere față de anul 2016, când a înregistrat o cifră de afaceri de 43,8 milioane de lei. Profitul net al companiei a fost în anul 2017 de 1,4 milioane de lei, mai mic decât în anul 2016, scăderea fiind cauzată de creșterea investițiilor și a numărului de angajați.
CEO-ul Enea este de părere că în România există mediul favorabil pentru dezvoltarea sectorului IT&C, motiv pentru care Enea și-a extins operațiunile pe piața din România, inaugurând în ultimii ani noi centre la Craiova și Iași. În contextul în care există o forță de muncă bine pregătită în domeniu și toți marii jucători din industria IT sunt pe piața locală, România continuă să aibă un mare potențial de dezvoltare.
„În mod clar, România are un mare potențial. România are de o perioadă bună de timp un echilibru între nivelurile de costuri și de competență. Are oameni foarte competenți și competitivi din perspectiva costurilor. Însă provocarea este, bineînțeles, de a te asigura că acest echilibru continuă. Românii au un background bun și o pregătire foarte bună în matematică de foarte, foarte mulți ani. Așa că sunt de părere că aveți un ADN bun pentru IT. Oamenii pe care îi recrutăm au foarte, foarte bune competențe IT”, a afirmat Lidbeck.
România continuă să fie una dintre cele mai competitive țări din punctul de vedere al resurselor umane din domeniul IT&C, iar Enea România vrea să își extindă businessul de pe piața locală. Pe termen scurt, compania va pune accent pe virtualizare și pe mutarea infrastructurilor fizice în cloud.
Anders Lidbeck susține că „ar fi dezamăgit” dacă organizația din România nu și-ar dubla afacerile în următorii zece ani, adăugând că obiectivul este ca Enea să joace un rol mai important pentru operatorii telecom în viitor.
„Vrem să jucăm un rol mult mai mare decât cel pe care îl jucăm astăzi în rețeaua 4G. Dacă 5G devine operațională în 2020, vrem să jucăm un rol mai mare. Vrem să vindem mai multe software-uri, să oferim mai multe servicii. În mod clar, ambiția este să creștem semnificativ în următorii ani. Dacă ar fi să dau un număr, aș fi dezamăgit dacă nu am dubla această organizație în următorii zece ani. Însă, în mod clar vrem să ne extindem și suntem foarte mulțumiți de oamenii care muncesc în acest birou și vrem să creștem businessul”, a explicat Lidbeck.
Cu toate că se declară, per total, foarte mulțumit de România, CEO-ul Enea admite că ar prefera ca regulile să nu fie schimbate foarte des, preferând un mediu mai predictibil și stabil. „Însă la sfârșitul zilei suntem tot aici, ne extindem și suntem fericiți de ce am găsit aici”.
În ceea ce privește revoluția din industria telecom, John Giere, CEO al Open Wave Mobility, companie achiziționată de Enea în luna martie a anului curent, susține că tehnologia va transforma fundamental modalitatea de livrare a serviciilor IT, iar toți jucătorii de pe piață vor trebui să se adapteze și să răspundă noilor provocări. John Giere consideră că, odată cu operaționalizarea tehnologiei 5G, cea mai mare provocare cu care se vor confrunta companiile din acest sector va fi de a se adapta noilor cerințe și de a-și transforma profund businessul.
„Acum, trebuie să împachetezi aceste servicii și să le faci atractive pentru generația tânără, care este foarte diferită de cele anterioare. Nu a fost așa de dificil înainte pentru că făceai un pachet de servicii, iar acum trebuie să te gândești serios la cum o să ieși pe piață. Dacă ne uităm la țări precum România, acestea vor simți foarte curând impactul, poate până în 2020-2021. Noile tehnologii se mișcă foarte, foarte rapid, pe măsură ce costul tehnologiilor scade”, a precizat CEO-ul Open Wave Mobility.
Tehnologia accesibilă și simplu de utilizat va crește oportunitățile sociale și economice pe tot globul. Pe lângă 5G, inteligența artificială și tehnologia, în general, au rolul de a îmbunătăți capacitatea oamenilor de a-și trăi stilul de viață și vor permite oamenilor să aibă experiențe noi, a explicat John Giere. Și Anders Lidbeck susține că inteligența artificială și noile tehnologii i-au simplificat viața și activitatea profesională, din moment ce în loc să călătorească câteva mii de kilometri pentru a avea o ședință, acum are la dispoziție o duzină de instrumente de comunicare online.
Așadar, noile realități aduc și provocări pentru companiile care produc software-uri și furnizează servicii IT, dar și suficiente oportunități. Companiile din sectorul IT se află în fața șansei de a fi promotorii schimbării paradigmei de business.