Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Media şi entertainment |
|

În absența mogulului

Dan Voiculescu a fost un mogul chibzuit cu banii, încă de la înființarea holdingului său, Intact Media Group. Astfel, afacerile grupului nu-i simt lipsa.
Dan Voiculescu

Pe 8 august 2014, magistrații de la Curtea de Apel Bucureşti au dat verdictul în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare. Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare. A fost ziua în care omul de afaceri și fondatorul Partidului Conservator a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova. A fost momentul în care Dan Voiculescu a ieșit de pe scena publică, încătușat. De atunci, Voiculescu își mai face simțită prezența în spațiul public prin postările de pe blogul său, preluate uneori de presă. A lăsat în lumea liberă afacerile holdingului Grivco și ale grupului Intact Media Group, conduse de fiicele sale, Camelia și Corina Voiculescu.

MĂRIREA. Dan Voiculescu a fost încadrat de „folclorul românesc” în categoria „Moguli”. Adică, oameni de afaceri, care operează trusturi de presă pentru a-și impune puterea în business și în structurile statului.

Statutul său de fost angajat al Întreprinderii de Comerț Exterior „Dunărea” (controlată de Securitatea lui Ceaușescu) și colaborarea sa dovedită cu Securitatea, în calitate de informator, nu l-au împiedicat să-și dezvolte afacerile de după ’89. Dimpotrivă! Holdingul Grivco, înființat în 1991, cu activități de comerț exterior (materiale industriale, energie și agricultură), s-a dezvoltat rapid, asigurând capitalul inițial pentru lansarea afacerilor în media. Ziarul „Jurnalul Național”, înființat în 1993, a fost primul „produs” de media al lui Dan Voiculescu. La scurt timp, a lansat televiziunea Antena 1, cu acoperire în zona Bucureștiului. De atunci, grupul de media a crescut încet-încet, cu investiții chibzuite, fără excese ori riscuri neasumate, așa cum s-a întâmplat în cazul altor doi moguli, Sorin Ovidiu Vîntu și Dinu Patriciu, care au „aruncat” cu bani în piață.

VEZI CE ALTE LECȚII POȚI ÎNVĂȚA ÎN URMA POVEȘTILOR A ȘAPTE DINTRE CEI MAI BOGAȚI ROMÂNI

Se poate spune că omul de afaceri Dan Voiculescu a fost un bun administrator, chivernisindu-și cu atenție investițiile în presă. De observat că Voiculescu n-a fost un „deschizător” de drumuri. A urmat calea bătătorită de alții. De exemplu, la scurt timp după ce a fost lansat Pro TV, Voiculescu și oamenii săi de încredere au preluat modelul de business al liderului, aplicându-l pentru Antena 1. Astfel, de mai bine de 20 de ani, Antena 1 este numărul doi pe piața TV, după Pro TV, fără să reușească vreodată să impună pe piață un alt model de business ori un nou trend. În prezent, Intact Media Group cuprinde televiziunile Antena 1, Antena 3, Antena Stars, Euforia și ZU TV. „Jurnalul Național” este în insolvență, iar Marius Tucă, ziaristul care a lansat acest cotidian la începutul anilor ‘90, și-a dat demisia în această vară. „Gazeta Sporturilor”, un alt produs Intact, este liderul presei sportive.

DECĂDEREA. Deși fondatorul Intact se află în închisoare de mai bine de un an de zile, grupul său de televiziuni n-a decăzut și nici n-a dat dovadă de vreo slăbiciune pe piața TV. Eșecul de la Referendumul din 2012, când Dan Voiculescu a condus manevrele USL de demitere a președintelui Traian Băsescu, n-a afectat afacerile grupului de media. Chiar dacă Antena TV Group, compania care operează televiziunile Antena 1, Antena Stars și ZU TV, a raportat pierderi în valoare de 13 milioane de euro, la sfârșitul anului 2014, datorită investițiilor masive în grila de programe TV, aceasta și-a menținut influența și forța. (Antena TV Group este o companiei parte a Intact Media Group). Dar cel mai important „produs” al grupului Intact este televiziunea de știri Antena 3 care, încă de la înființare (2005), a jucat rolul de „măciucă” în mâna lui Dan Voiculescu, folosind-o atât în lupta cu adversarii săi politici (mai cu seamă Traian Băsescu) cât și în mediul de business. Antena 3 este, în prezent, liderul nișei televiziunilor de știri și a patra televiziune la nivel național în sondajele de audiență.

În afacerile Intact Media Group nu se simte absența lui Dan Voiculescu. Viața merge înainte, atât în studiourile de televiziune cât și în Penitenciarul Rahova.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii