FacebookTwitterLinkedIn

Forbes: Care a fost impactul acestei crize asupra rețelei Librăriile Humanitas?

Ruxandra Georgescu: Pe lângă pierderi financiare, am traversat o perioadă în care întâlnirile pe care le prețuiam atât de mult, cele dintre cititori, librari și scriitori nu au mai fost posibile.

În luna aprilie, librăria online a fost singurul canal de vânzare al cărților noastre. Șomajul tehnic a fost, din păcate, una din măsurile pe care ne-am văzut nevoiți să le luăm în primul rând pentru a ne păstra angajații, și asupra căreia am revenit de îndată ce am planificat redeschiderea spațiilor noastre.

Forbes: Care au fost categoriile de cărți care au înregistrat cele mai mari comenzi online, în perioada martie – aprilie 2020, la Librăriile Humanitas?

Ruxandra Georgescu: În ce privește comenzile online, acestea au fost singurele înregistrate în această perioadă. Ne-am bucurat că am reușit să ajungem la categorii diverse de oameni, care au, evident, preferințe diferite de lectură. Predomină însă literatura, istoria, știința sau cărțile pentru copii. A existat și o ușoară creștere a cărților vândute în format ebook, iar acesta este un semnal bun pentru o posibilă dezvoltare a acestui segment, nu atât de popular la noi.

Forbes: Impactul acestei crize va schimba interesul și comportamentul cumpărătorilor de carte de România în următorul an?

Ruxandra Georgescu: Este posibil ca oamenii să devină ceva mai atenți la ceea ce cumpără, într-adevăr, dar acest lucru nu ni se pare o schimbare în sens negativ.

Forbes: Enumerați câteva măsuri urgente pe care instituțiile statului ar trebui să le adopte pentru a asigura supraviețuirea culturii scrise în România.

Ruxandra Georgescu: Librăriile sunt o verigă dintr-un lanț. „Supraviețuirea”, dacă dorim să folosim acest termen, nu depinde doar de instituțiile statului, ci mai curând de raportul care se stabilește între acestea și librării în aceste locuri de interacțiune, de întâlnire a oamenilor cu cărțile.

În contextul pe care îl traversăm este importantă o susținere prin anumite facilități acordate tuturor domeniilor culturale, prin proiecte comune, interdisciplinare, de exemplu, și (atunci când va fi posibil) întâlniri ale generațiilor noi cu piața de carte prin intermediul școlilor. Doar în acest fel lectura va putea deveni un obicei pentru cât mai mulți dintre noi, deopotrivă părinți și copii.

Ruxandra Georgescu, coordonator PR & marketing la Librăriile Humanitas: „A existat o ușoară creștere a cărților vândute în format ebook, iar acesta este un semnal bun pentru o posibilă dezvoltare a acestui segment”

Cele mai vândute cărți ale anului 2019